Στην δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής για τα εξοπλιστικά
Από το βήμα της Βουλής, κατά την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες της Chevron, οι οποίες επιβεβαιώνουν πως κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε αυτό το σημείο στάθηκε ιδιαίτερα κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
«Βρήκα την συζήτηση αρκετά διαφωτιστική ως προς τα πεδία όπου μπορεί να υπάρξει σχετική σύγκλιση μεταξύ κάποιων δυνάμεων και αποκαλυπτική ως προς τοποθετήσεις, κυρίως από κόμματα που προέρχονται από το αριστερό φάσμα σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται τις αμυντικές προτεραιότητες και αμυντική θωράκιση των εθνικών συμφερόντων μας.
Ξεκινώ από τις ενδιαφέρουσες απόψεις του κ. Ανδρουλάκη. Στην τοποθέτηση σας δεν άκουσα σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το σχέδιο που παρουσίασα. Κάποιες παρατηρήσεις ως προς το γεωπολιτικό πεδίο που γίνεται αυτή η συζήτηση.
Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής. Διαπίστωνα αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών. Το 2017 ο τότε και νυν Αμερικανός πρόεδρος με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ότι μετά την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού η Ευρώπη εκχώρησε τις υποχρεώσεις στην άμυνα στις ΗΠΑ. Και μάλιστα χωρίς η ΕΕ να εκπληρώνει την υποχρέωση της στην νέα συμμαχία το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα εκπλήρωνε την υποχρέωση της και δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα» είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται σήμερα και μέσα σε αυτή την ζούγκλα να λέει ότι είναι φυτοφάγο εν μέσω σαρκοφάγων. Οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν η ΝΔ και το ΕΛΚ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή να προτάξουν τα θέματα της άμυνας. Γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μας ικανοποιούν ούτε προς ταχύτητα ούτε στην έκτασή τους αν θέλουμε να μιλήσουμε για στρατιωτική αυτονομία. Η Ρήτρα Διαφυγής είναι σημαντική πρωτοβουλία και μας δίνει κάποια δημοσιονομική ευελιξία που όμως δεν είναι απεριόριστη. Ο τελικός κριτής είναι οι αγορές και η βιωσιμότητα του χρέους μας. Η ευελιξία πρέπει να χρησιμοποιηθεί με φειδώ ώστε να μην εκτροχιάσει την πορεία μας. Η κυβέρνηση μας πήρε δύσκολες αποφάσεις για τα Rafale και τις Belharra και το κάναμε γιατί η κατάσταση που παραλάβαμε το 2019 δεν θέλω να μιλήσω δημόσια. Θα πω μόνο ότι εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό την γενική ευρωπαϊκή ρήτρα διαφυγής για να κάνουμε κάποια πράγματα. Κάναμε διακρατικές συμφωνίες και καλύψαμε με ταχύτητα ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό που είχαμε. Γνωρίζουμε όμως τα όρια της ρήτρας διαφυγής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει η δημοσιονομική ευελιξία να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Στο ζήτημα του safe… Έχετε δίκαιο όταν λέτε κ. Ανδρουλάκη ότι το προνομιακό δάνειο δεν μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα γιατί μας επιβαρύνει το χρέος. Είναι μεν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε. Γι’ αυτό και λέμε ότι απαιτείται κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτεί με επιδοτήσεις και όχι με δανεικά την αμυντική θωράκιση. Έχουμε προτείνει σε αυτό το πλαίσιο την δημιουργία αντιπυραυλικού θόλου που θα είναι προς όφελος όλης της ΕΕ. Είμαστε εκεί; Όχι δεν είμαστε ακόμα εκεί γιατί ήδη ενόψει του προϋπολογισμού επόμενης προγραμματικής περιόδου 2028-35 ξεκίνησε ήδη συζήτηση για το πως θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν αυτό δεν αλλάξει τότε το 20% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στις πληρωμές του ταμείου Ανάκαμψης και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε όχι μόνο εμείς αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα όταν μιλάμε για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει παράλληλα να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις προηγούμενες υποχρεώσεις. Μακάρι σε αυτό το επίπεδο να έχουμε την στήριξη και άλλων δυνάμεων των ευρωπαίων σοσιαλιστών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
«Στο ζήτημα που τέθηκε από διαφορετικά κόμματα και αφορά την έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: ποια είναι η υποχρέωση των κρατών σε περίπτωση που κάποια άλλη χώρα δεχθεί επίθεση. Στο ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο και λέει ότι η επίθεση σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλο το ΝΑΤΟ. αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται αν η επίθεση γίνει από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Στις ευρωπαϊκές συνθήκες υπάρχει άρθρο ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχθεί επίθεση. Υπάρχει η ευελιξία για διάθεση κονδυλίων από τα υπάρχοντα ταμεία συνοχής όχι μόνο προς την άμυνα αλλά και για την στέγη, τα απαραίτητα έδρα ύδρευσης, ηλεκτρονικής διασύνδεσης κ.α. Κάνατε κ. Ανδρουλάκη στον νόμο Μανιάτη που καθορίζει τα οικόπεδα προς εκμετάλλευση για υδρογονάνθρακες. Στην πρώτη μου δήλωση αναγνώρισα ότι χαράχθηκαν το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, προκηρύχθηκαν αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον, άρα κατά καλό έκαναν οι ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Έχουν έρθει 2 αμερικανικές εταιρείες και λένε ότι κυριαρχικά δικαιώματα νότιος της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα γι’ αυτό και συνομιλούμε με την Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Το «καρφί» στον Φάμελλο
Στην αναφορά του Σωκράτη Φάμελλου για τον Νίκο Τσάφο, ο πρωθυπουργός είπε πως «εγώ επέλεξα να μιλήσω με τις πράξεις των ανθρώπων και όχι με λασπολογία».
«Η οικονομία και τεχνολογία παίζουν κρίσιμο ρόλο. Και το 12ετές σχέδιο προβλέπει τριετή αναθεώρηση για να προσαρμόζεται με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ενδεχομένως κάτι που θεωρούσαμε πλεονέκτημα της Τουρκίας – τα βαριά και αργά drones – να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στο πεδίο και να είναι καλύτερο να έχει πολλά και ευέλικτα. Το δεύτερο ζήτημα είναι η συμπαραγωγή και οι δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Δεν θέλω να μιλήσω για την κατάσταση που την παραλάβαμε. Κάνουμε τεράστια προσπάθεια ανάταξης. Για τα ΕΑΣ προχωρούμε σε σύμβαση με εταιρεία από Τσεχία για την συμπαραγωγή πυρομαχικών. Σκοπός είναι οι επιχειρήσεις αυτές να είναι βιώσιμες όχι απλά να κάνουν τζίρο. Δημιουργούμε μια νέα αγορά με το ΕΛΤΑΚ και με ιδιωτικές εταιρείες. Είναι διατεθειμένες να επενδύσουν να πάρουν το ρίσκο και να αναπτύξουν προγράμματα που μπορεί να είναι χρήσιμα για τις ΕΔ ή για ξένες χώρες. Η βιομηχανία της Ευρώπης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλης της Ευρώπης σε αμυντικούς εξοπλισμούς» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απάντησε σε αναφορά του πρόέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα C-130, λέγοντας: «Με ρωτήσατε κ Φάμελλε πόσα C-130 πετάνε. Να σας θυμίσω ότι επι δικών σας ημερών πετούσε μισό και σήμερα έχουμε 6 C-130 και 6 C-27, είναι μια πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Υπάρχουν και πολύ προβληματικές συμβάσεις από το παρελθόν. Η πρώτη σας επιλογή το πρώτο εξάμηνο, ήταν να ανακαινίσετε αεροπλάνο που είχε κατασκευαστεί πριν γεννηθώ. Αεροπλάνο του 1967. Πήρατε την απόφαση, μας δεσμεύσατε και καταφέραμε να πετάξει το πρώτο πριν από λίγες ημέρες. Ήταν δική σας επιλογή και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτά που είπατε κ. Φάμελλε, μου θυμίσατε ένα άλλο πρόσωπο που σήμερα δεν είναι εδώ και τώρα τελευταία δίνει διαλέξεις για αναζήτησή πυξίδας. Ρωτήστε τους πολίτες τι θυμούνται από την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο που θυμούνται είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Όχι μόνο ειπώθηκε αλλά εφαρμόστηκε κι όλα και μας πλήγωσε. Το δεύτερο που θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας Αυτά θυμούνται οι πολίτες και δεν θέλουν να επιστρέψουμε εκεί. Είμαστε σήμερα πιο ισχυροί σήμερα σε σχέση με το 2019. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να υποστηρίξει το αντίθετο. Αυτό αφορά τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και τα στελέχη. Μας είπατε ότι σήμερα δεν είναι ελκυστικές οι Ένοπλες Δυνάμεις για ένα παιδί 17 χρονών που σχεδιάζει το μέλλον του. Και πράγματι δεν μπορεί ο πλωτάρχης που οδηγεί ένα πανάκριβο πλοίο να μην αισθάνεται ότι ο μισθός του είναι αντάξιος της αποστολής του. Το διορθώνουμε και αυτό που εισηγείται το υπουργείο φέρνει 5 χιλ αύξηση για όλο το 2026. Αντίστοιχες αυξήσεις αφορούν και τα άλλα σώματα».
Για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Μας είπατε ότι σήμερα δεν είναι ελκυστικές οι Ένοπλες Δυνάμεις για ένα παιδί 17 χρονών που σχεδιάζει το μέλλον του. Και πράγματι δεν μπορεί ο πλωτάρχης που καθοδηγεί ένα πανάκριβο πλοίο να μην αισθάνεται ότι ο μισθός του είναι αντάξιος της αποστολής του. Το διορθώνουμε και αυτό που εισηγείται το υπουργείο φέρνει 5 χιλιάδες αύξηση για όλο το 2026. Αντίστοιχες αυξήσεις αφορούν και τα άλλα σώματα. Για τα σώματα ασφαλείας θα κάνουμε ανακοινώσεις στην ΔΕΘ, αλλά τα 100 ευρώ αύξηση από 1 Ιουλίου 2025 θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και είναι πάνω από αυτό που διεκδικούσαν. Σε αυτούς θα συμπεριληφθούν – και αυτό το ανακοινώνω σήμερα – οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι».
Η πρωτολογία
Κατά την αρχική του ομιλία ο πρωθυπουργός, «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία» τονίζοντας την ανάγκη στα νέα προγράμματα ως «απαράβατος όρος» να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής – μια ελληνική θέση που υιοθέτησε η Ευρώπη – «δεν θα αποτελέσει αφορμή για υπερβολές».
Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ».