Ελλάδα, δύναμη σταθερότητας
Η νέα έκρηξη βίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη Μέση Ανατολή, δεν άφησε κανέναν αδιάφορο, πολύ περισσότερο τις χώρες που αποτελούν μέρος του άμεσου γεωπολιτικού περίγυρου. Η Ελλάδα, με σαφή στρατηγικό προσανατολισμό και διπλωματική αξιοπιστία, δεν περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με άμεσες κινήσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, επιβεβαίωσε ότι η χώρα μπορεί να είναι παράγοντας σταθερότητας και νηφαλιότητας σε μια περιοχή που σείεται επικίνδυνα.
Η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή 13 Ιουνίου, αμέσως μετά την ισραηλινή επίθεση κατά ιρανικών στόχων, σηματοδότησε την απόλυτη ενεργοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τη Σουηδία, διακόπτοντας σημαντικές επαφές για τα ελληνοσουηδικά, για να αναλάβει προσωπικά τον συντονισμό της εθνικής στάσης.
Μέση Ανατολή: Διπλωματικές επαφές με περιεχόμενο
Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι μέσα σε 48 ώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δύο κομβικές τηλεφωνικές συνομιλίες: μία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και μία με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στην πρώτη, έστειλε σαφές μήνυμα υπέρ της αποκλιμάκωσης, καλώντας σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση ομήρων και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην δεύτερη, αναζήτησε συνεννόηση με τον αραβικό κόσμο, θέτοντας τις βάσεις για έναν ρόλο γέφυρας ανάμεσα σε Ιερουσαλήμ και Ριάντ.
Επιπλέον, το μήνυμα ότι το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα συνδυάστηκε με την επισήμανση πως η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος για λύσεις, σε μία τοποθέτηση ισορροπημένη αλλά και αποφασιστική. Με την τοποθέτηση αυτή, ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι η Αθήνα ούτε συγκαλύπτει, ούτε ακυρώνει, αλλά τοποθετείται με όρους διεθνούς ευθύνης.
Μέση Ανατολή: Όχι θεατής, αλλά συντελεστής
Με τις συνεχείς δηλώσεις του και την καθιερωμένη κυριακάτικη παρέμβαση του στα social media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη διεθνή διάσταση της σύγκρουσης και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης. Η στάση του Πρωθυπουργού δεν ήταν απλώς θεσμική. Ήταν στοχευμένα παρεμβατική, με έμφαση στη σταθερότητα, την ειρήνη και τον ρεαλισμό.
Σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη δείχνει συχνά αργά αντανακλαστικά, η Ελλάδα επιλέγει να λειτουργήσει ως κρίκος σταθερότητας και φωνή ψυχραιμίας. Και ο Πρωθυπουργός της, με αυτοπεποίθηση, διεθνή εμβέλεια και καθαρότητα θέσεων, αποδεικνύει ότι η χώρα δεν είναι «κομπάρσος» αλλά ενεργό μέλος της διεθνούς κοινότητας.
Σε εποχές όπου η ισορροπία είναι η πιο δύσκολη άσκηση πολιτικής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι την έχει μάθει καλά.