ΜέΡΑ25: Βαρουφάκης και Λαπαβίτσας «έδειξαν στην πράξη πώς μπορεί να γίνει η ουσιαστική και τόσο αναγκαία σύγκλιση της Αριστεράς»

ΜέΡΑ25: Βαρουφάκης και Λαπαβίτσας «έδειξαν στην πράξη πώς μπορεί να γίνει η ουσιαστική και τόσο αναγκαία σύγκλιση της Αριστεράς»

Συζήτηση ανάμεσα στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και τον οικονομολόγο Κώστα Λαπαβίτσα, πραγματοποιήθηκε χθες σε εκδήλωση του κόμματος στο θέατρο Γκλόρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, οι ομιλητές «έδειξαν στην πράξη πώς μπορεί να γίνει η ουσιαστική και τόσο αναγκαία σύγκλιση της Αριστεράς».

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, την εκδήλωση άνοιξε η συγγραμματέας της ΛΑΕ-ΑΑ Μαριάνα Τσίχλη, η οποία έδωσε και το στίγμα της συζήτησης λέγοντας πως «σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολλών. Όμως οι δυνατότητες υπάρχουν, μέσα από τα κινήματα που ανθίζουν σε μια καινούργια άνοιξη και την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς».

Στις τοποθετήσεις τους οι δύο ομιλητές, αναφέρθηκαν στη γενικότερη κατάσταση του καπιταλισμού έπειτα από την κρίση του ’08, ενώ έγινε αναφορά και στις σημερινές ιστορικές συγκυρίες και τις λύσεις που θα μπορούσαν να βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο των μνημονίων.

Χαρακτηριστικά, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε: «Δεν υποφέρει όλη η Ελλάδα, υπάρχει ένα 20% της κοινωνίας που τρώει με χρυσά κουτάλια. Σε αντίθεση με το 2008 που σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία υπέφερε, σήμερα η ιστορία είναι κατεξοχήν ταξική. Το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο έχουν χτυπήσει σχεδόν αποκλειστικά τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα».

Ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας από την πλευρά του τόνισε: «Τα μνημόνια δεν θα περνούσαν αν δεν υπήρχε η ελληνική ολιγαρχία που τα ήθελε διακαώς! Υπάρχουν κομμάτια της κοινωνίας τα οποία ωφελούνται από τη φτωχοποίηση των πολλών. Πρέπει να χτυπηθεί η ανισότητα και να δημιουργηθούν καινούργια πεδία παραγωγής και ανάπτυξης, από μια Αριστερά που ξαναμιλάει με τον λαό και επιστρέφει το θέμα της ανάκτησης της κυριαρχίας στον δημόσιο διάλογο».

Όταν ερωτήθηκε από το κοινό για τις πρακτικές πολιτικές λύσεις που χρειάζεται ο τόπος, ο κ. Λαπαβίτσας ανέφερε πως «η Ελλάδα είχε ανέκαθεν πρόβλημα στρεβλής παραγωγικής δομής. Είχαμε προειδοποιήσει ότι οι ξένοι δεν θα βοήθησαν να διορθωθεί με τα μνημόνια, και φυσικά έτσι και έγινε όταν η τρόικα λεηλάτησε τον τόπο, μοιράζοντας σε Έλληνες και ξένους ολιγάρχες και πολυεθνικές τον δημόσιο πλούτο και αφήνοντας το λαό στη μοίρα του. Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιμένει πάλι από τους ξένους να επενδύσουν και αυτοί μας παίρνουν τα σπίτια και βασικές υπηρεσίες και μας το παρουσιάζουν ως επένδυση. Πρέπει να χτυπηθεί η ανισότητα και να δημιουργηθούν καινούργια πεδία ουσιαστικής παραγωγής και ανάπτυξης».

Από τη μεριά του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας, λέγοντας: «Πρέπει να παταχθεί! Με την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, την κατάργηση του “Ηρακλή”, δεν είναι δύσκολη η νομοθεσία για να σταματήσει η λεηλασία, το μόνο που μας λείπει είναι η πλειοψηφία στη Βουλή. Συγχρόνως, ο κόσμος δεν θέλει υπουργούς να κάνουν μεταρρυθμίσεις γιατί δεν τους εμπιστεύεται. Η κοινωνικοποίηση δεν θα έρθει από την κυβέρνηση, αλλά από τον ίδιο το λαό με τα ΔΙΑΣΚΕΠ, όπως επίσης θα υπάρξει και αναπτυξιακός έλεγχος της παραγωγής. Αυτές τις τόσο βασικές και λογικές πολιτικές η ΕΕ και η σαθρή υποδομή του ευρώ δεν θα τις επιτρέψουν. Γι’ αυτό επιβάλλεται η ρήξη μαζί τους».

Κλείνοντας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισήμανε πως «οι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποπολιτικοποιούν την πολιτική στρέφοντας την προσοχή σε ανούσιες προσωποκεντρικές συζητήσεις. Το σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ αυτο-καταρρίπτεται: δικαιοσύνη παντού εντός του καπιταλισμού που δεν είναι πλέον πρόθυμοι να καταπολεμήσουν, δεν μπορεί να υπάρξει. Εμείς από την πλευρά μας σήμερα δείξαμε τι σημαίνει στην πράξη σύγκλιση και κάναμε την αρχή μιας πραγματικής αγωνιστικής νέας Αριστεράς για τον τόπο».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ