ΚΟΚ: Ορόσημο για την ελληνική κοινωνία, πρότυπο για την Ευρώπη

Κώστας Κυρανάκης - ΚΟΚ

Με τόλμη και κοινωνική στόχευση, ο νέος ΚΟΚ αλλάζει σελίδα στους ελληνικούς δρόμους — με την υπογραφή Κυρανάκη

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, αποτελεί χωρίς αμφιβολία τομή για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα. Με μια σειρά από καινοτόμες διατάξεις, αυστηροποίηση ποινών και έξυπνα μέτρα πρόληψης, φέρνει τη χώρα μας σε επίπεδο ευρωπαϊκού προτύπου, αποδεικνύοντας ότι και η ελληνική κοινωνία μπορεί να στοχεύει σε μηδενικούς θανάτους στους δρόμους.

Πίσω από αυτό το φιλόδοξο, αλλά απολύτως αναγκαίο εγχείρημα, ξεχωρίζει η συστηματική δουλειά και η πολιτική αποφασιστικότητα του Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος ως αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών οδήγησε τον νέο ΚΟΚ στην τελική ευθεία με πνεύμα διαλόγου αλλά και ξεκάθαρη βούληση για αλλαγή.

ΚΟΚ: Απόλυτη στόχευση στην ανθρώπινη ζωή

Η φιλοσοφία του νέου ΚΟΚ είναι ξεκάθαρη: η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Για πρώτη φορά ο κώδικας εισάγει αναλογική κατηγοριοποίηση παραβάσεων, με τις πλέον επικίνδυνες συμπεριφορές να αντιμετωπίζονται πλέον ως ποινικά αδικήματα.

Η χρήση κινητού με πρόκληση ατυχήματος, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, η υπέρβαση ορίων ταχύτητας και η παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών δεν είναι πλέον απλές παραβάσεις — είναι εγκληματικές ενέργειες που απειλούν ζωές και θα τιμωρούνται αναλόγως.

Ένα ΚΟΚ που «μιλά» στους πολίτες

Ο νέος Κώδικας εισάγει και μια νέα κουλτούρα οδικής συμπεριφοράς. Η στόχευση δεν είναι μόνο να τιμωρηθούν οι ασυνείδητοι οδηγοί, αλλά και να διαμορφωθεί μια νέα κοινωνική νοοτροπία σεβασμού.

Η νομιμοποίηση υπό όρους της διήθησης των μοτοσικλετών, η κατοχύρωση των ευάλωτων χρηστών του δρόμου (ΑμεΑ, πεζοί, ποδηλάτες), οι νέες ρυθμίσεις για τα Ε.Π.Η.Ο. (πατίνια) και η γενίκευση του ορίου των 30 χλμ./ώρα εντός κατοικημένων περιοχών, φέρνουν το ελληνικό οδικό περιβάλλον πιο κοντά στα πρότυπα των πιο εξελιγμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Έξυπνες διατάξεις, άμεση εφαρμογή

Χάρη και στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήγαγε προσωπικά ο Κώστας Κυρανάκης, ο νέος ΚΟΚ ενσωματώνει και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία:

  • Τα πρόστιμα θα καταχωρίζονται άμεσα στο TAXISnet, με ειδοποίηση SMS.

  • Η χρήση κινητών συσκευών περιλαμβάνει πλέον και έξυπνα ρολόγια και tablets.

  • Οι παραβάτες θα έχουν πιο διαφανείς διαδικασίες ένστασης, αλλά και βεβαιωμένη οφειλή στο Δημόσιο αν δεν πληρώσουν.

Ρεαλισμός και κοινωνική ευθύνη

Με αυστηρότητα αλλά και μέτρο, ο νέος ΚΟΚ προσαρμόζει τις ποινές και σε παραβάσεις καθημερινότητας όπως:

  • παράνομη στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ,

  • κίνηση σε λεωφορειολωρίδες,

  • παραβίαση STOP,

  • οδήγηση χωρίς δίπλωμα,

  • οδήγηση σε πεζόδρομους.

Ταυτόχρονα, διατηρεί κοινωνικές ευαισθησίες: ειδικές προβλέψεις για ταξί που εξυπηρετούν νεφροπαθείς και άτομα με αναπηρία, εύλογες εξαιρέσεις για επιβίβαση-αποβίβαση, ενίσχυση της οδικής ασφάλειας για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Πολιτικό μήνυμα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά ο Κώστας Κυρανάκης απέδειξαν ότι το πεδίο της οδικής ασφάλειας δεν είναι ζήτημα επικοινωνιακής διαχείρισης, αλλά βαθιά πολιτικό και κοινωνικό καθήκον.

Ο νέος ΚΟΚ συνιστά ένα ευρωπαϊκό πρότυπο και αναμένεται να λειτουργήσει ως βάση μεταρρυθμιστικής αναφοράς για άλλα κράτη-μέλη.

Απομένει τώρα η πολιτεία και οι πολίτες να αγκαλιάσουν τον νέο Κώδικα ως κοινή δέσμευση για δρόμους με λιγότερα θύματα και περισσότερη ευθύνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ