Κινητικότητα στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό – Μεϊμαράκης και Βέμπερ: Είναι οικονομικοί μετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες

Μεϊμαράκης Βέμπερ

Σε ιστορική συμφωνία βαδίζει η ΕΕ για το μεταναστευτικό – Κοινή γραμμή από Βέμπερ και Μεϊμαράκη 

Το μεταναστευτικό πρόβλημα γιγαντώνεται συνεχώς, πλήττοντας κυρίως τις χώρες του νότου, απειλώντας πλέον ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λύση του πλέον είναι μονόδρομος. Οι Βρυξέλλες, έστω και με καθυστέρηση, δείχνουν αποφασιστικότητα για άμεση λύση του.

Σχοινάς: Πλησιάζουμε στη μεγάλη συμφωνία

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες τόνισε «Πρέπει να στερήσουμε από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα», διευκρινίζοντας «σε αυτήν την Επιτροπή, εργαζόμαστε ταυτόχρονα ως αρχιτέκτονες και ως πυροσβέστες όσον αφορά τις πολιτικές για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Το σημερινό Συμβούλιο είναι ευκαιρία για να έχουμε καλά αποτελέσματα και από τις δύο πλευρές της δουλειάς. Πρώτα, ως αρχιτέκτονες ενός νέου πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος για το μεταναστευτικό και το άσυλο».

«Τώρα πλησιάζουμε τη μεγάλη συμφωνία που χρειάζεται η Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών. Είναι ενθαρρυντική η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και ελπίζουμε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν σήμερα σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ολόκληρης της μεταρρύθμισης, τον κανονισμό κρίσεων. Εάν συμβεί αυτό τότε έχουμε παράθυρο ευκαιρίας να έχουμε ολόκληρη συμφωνία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της επόμενης χρονιάς. Πρέπει να στερήσουμε από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αποστολή του στη Δυτική Αφρική -μέρος του σχεδίου των δέκα σημείων που είχε ανακοινώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Λαμπεντούζα- ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε: «Πρέπει να εργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, να τους κάνουμε να δουν ότι έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν με το να συνεργαστούν μαζί μας, από το να μη συνεργάζονται στο ζήτημα του μεταναστευτικού».

Αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο τελευταίο νομοθετικό κείμενο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, που αφορά τη διαχείριση κρίσεων, εμφανίστηκε σήμερα η Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αισιόδοξη», δήλωσε η Ιλ. Γιόχανσον, «ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να κάνουν το τελευταίο βήμα, ούτως ώστε -ελπίζουμε σήμερα- να μπορέσουν να αποφασίσουν στον τελευταίο νομοθετικό κανονισμό του Συμφώνου για τη Μετανάστευση, που αφορά στη διαχείριση κρίσεων”. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξεκινήσει η νομοθετική διαδικασία του τριλόγου (σ.σ. εκπρόσωποι Συμβουλίου, ΕΚ, Επιτροπής), σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο της 26ης Ιουλίου, μια μειοψηφία χωρών κατάφεραν να μπλοκάρουν τη συμφωνία στο τελευταίο νομοθετικό κείμενο του Συμφώνου για τη διαχείριση της κρίσης και καταστάσεων ανωτέρας βίας. Το καταψήφισαν η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Τσεχία, ενώ απείχαν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποφάσισε να άρει το γερμανικό εμπόδιο σε αυτό το κείμενο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας σήμερα.

Βέμπερ – Μεϊμαράκη: Είναι οικονομικοί μετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες, θα πρέπει να τους στέλνουμε πίσω σύντομα

Τη γραμμή που θα ακολουθήσουν παρουσίασαν σε κοινό τους άρθρο που αναδημοσίευσε σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με βολές κατά Μακρόν και Σολτς που «αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα» και δεν καταλαβαίνουν ότι οι μετανάστες δεν θέλουν να πάνε στη Λαμπεντούζα αλλά στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες.

Ολόκληρο το κείμενο του κοινού άρθρου των Μ. Βέμπερ και Β. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

Των Μ. Βέμπερ & Β. Μεϊμαράκη: «Οι μεταναστευτικές κρίσεις δεν είναι αναπόφευκτες»

«Όταν προειδοποιήσαμε τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Ευρώπη υπνοβατεί σε μια νέα μεταναστευτική κρίση, οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι μας κατηγόρησαν ότι τροφοδοτούμε τις φλόγες του λαϊκισμού. Απέρριψαν τις προειδοποιήσεις μας και τις ανησυχίες των πολιτών. Αντί να αναζητήσουν λύσεις για να σταματήσουν την παράτυπη ροή μεταναστών στην Ευρώπη, την αγνόησαν.

Ενώ οι δήμαρχοι και οι σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλα τα κόμματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι έχουν φτάσει στα όρια τους για το τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, η αριστερά επιβραδύνει τη μεταρρύθμιση των νόμων για το άσυλο και τη μετανάστευση στην Ευρώπη και τορπιλίζει τις προσπάθειες συνεργασίας με χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως την Τυνησία, για να μειώσει τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων πλοίων. Η πολιτική ευθύνη για αυτή την αποτυχία προστασίας των συνόρων της Ευρώπης βρίσκεται ξεκάθαρα στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων.

Τώρα η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με μια μεταναστευτική κρίση και η πολιτική τραγωδία είναι ότι την είδαμε να έρχεται. Μέσα σε μια εβδομάδα, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έφτασαν στις ακτές της Λαμπεντούζα, ενός μικρού νησιού με περίπου 6.000 κατοίκους 145 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας. Μέσα σε λίγες ώρες, αυτό το μικρό νησί διπλασίασε τον πληθυσμό του, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τους μετανάστες, τις αρχές και τους κατοίκους. Είναι μια κατάσταση που καμία πόλη ή δήμος δεν θα θεωρούσε αποδεκτή οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Για να το θέσω ωμά, βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση επειδή ο πρόεδρος Macron και ο καγκελάριος Scholz αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Λαμπεντούζα δεν είναι μόνο ένα ιταλικό νησί, είναι ένα ευρωπαϊκό νησί και οι άνθρωποι που φτάνουν εκεί, δεν θέλουν να παραμείνουν στο νησί. Θέλουν να πάνε στη Γαλλία και στη Γερμανία, στη Σουηδία και στις Κάτω Χώρες. Πώς είναι δυνατόν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας να αγνοούν ένα απλό γεγονός: οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Ιταλία, έρχονται στην Ευρώπη. Αντί να στρέφει αλλού το βλέμμα της και να αφήνει την Ιταλία μόνη της με το πρόβλημα, η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει λύσεις από κοινού.

Η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο, σπεύδει να στείλει ενισχύσεις στα ιταλικά σύνορα για να κρατήσει τους οικονομικούς μετανάστες στην Ιταλία, αλλά έχει αρνηθεί μέχρι τώρα, όπως και η γερμανική κυβέρνηση, να στηρίξει τη συμφωνία με την Τυνησία, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων. Δεν είμαστε αφελείς σχετικά με το ποιον έχουμε να κάνουμε στην Τύνιδα, αλλά δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, χωρίς να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις με χώρες της βόρειας Αφρικής. Αναμένουμε από την επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών να στείλουν ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης του μνημονίου με την Τυνησία.

Ακόμη χειρότερα, η μόνη πρόταση που έχουν οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι για να ανακτήσουν τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης είναι οι αποστολές έρευνας και διάσωσης. Δεν είμαστε κατά της έρευνας και διάσωσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι άνθρωποι που διασώζονται αυτόματα μεταφέρονται σε ένα ευρωπαϊκό λιμάνι. Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στη Μεσόγειο, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να φέρει πίσω τους μετανάστες στις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των εγκληματικών συμμοριών που πλουτίζουν διακινώντας λαθραία ανθρώπους στην Ευρώπη.

Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν το πέρασμα είναι οικονομικοί μετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ελάχιστες ή καθόλου πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη. Αλλά οι διακινητές γνωρίζουν επίσης ότι η πολιτική επιστροφών της Ευρώπης δεν λειτουργεί. Μόλις κάποιος εισέλθει, οι διαδικασίες είναι τόσο περίπλοκες και δαπανηρές που είναι σχεδόν αδύνατο να σταλεί κάποιος πίσω. Παρ ‘όλα αυτά, η αριστερά στην Ευρώπη θέλει να κάνει τη νομοθεσία ακόμη πιο περιοριστική από ό, τι είναι ήδη. Αντί να προσπαθούμε να διανείμουμε τους οικονομικούς μετανάστες σε ολόκληρη την ΕΕ, θα πρέπει να τους στέλνουμε πίσω σύντομα και με συνέπεια.

Η Ευρώπη έχει υποδεχθεί περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια από ό,τι έχουμε υποδεχθεί ποτέ στην ιστορία μας. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Υποστηρίζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου, το οποίο αποτελεί καθοριστική αρχή στις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Ταυτόχρονα, η κλίμακα και η πολυπλοκότητα της μετανάστευσης έχει αλλάξει ριζικά. Όσο περισσότερο περιμένουμε μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο ιδεαλιστική μεταναστευτική προσέγγιση, τόσο περισσότερο θα υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, τοπική, εθνική ή ευρωπαϊκή.

Δεν είναι αναπόφευκτο. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η Ευρώπη να συσπειρωθεί γύρω από μια μεταρρύθμιση της μετανάστευσης και του ασύλου που είναι εφικτή. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας. Σε χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι θα βλέπουν αυτή τη στιγμή είτε ως τη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της δεκαετίας είτε ως το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στις μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη.

Προκειμένου να επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος, οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι πρέπει να αποδεχτούν ότι είναι ένας νέος κόσμος εκεί έξω, ότι χωρίς μια ευρωπαϊκή προσέγγιση θα περνούμε από τη μια μεταναστευτική κρίση στην άλλη, τροφοδοτώντας αργά την άκρα δεξιά και υπονομεύοντας την στήριξη των ανθρώπων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ώρα για δράση είναι τώρα».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ