Ηλίας Κασιδιάρης: Ποιοί Αρεοπαγίτες θα κρίνουν το μέλλον του κόμματός του – Το πρόβλημα με τον άρτιο αριθμό δικαστών

Ηλίας Κασιδιάρης: Ποιοί Αρεοπαγίτες θα κρίνουν το μέλλον του κόμματός του – Το πρόβλημα με τον άρτιο αριθμό δικαστών

Στι2 5 Μαϊου θα κριθεί η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη (Έλληνες) στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊου, με τον πρώην Αρεοπαγίτη Αναστάσιο Κανελλόπουλο να κατεβαίνει με την ιδιότητα του προέδρου.

Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να καταθέσει έως το τέλος της εβδομάδας το νέο καταστατικό του κόμματος, με τον ίδιο ως Πρόεδρο.

Μετά την υπερψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας που αύξησε τον αριθμό των δικαστών στους 10 (αντί για το 5μελές συμβούλιο που συνηθιζόταν έως τώρα), και την επακόλουθη αντίδραση και παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, χρέη προέδρου του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου έχει αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη.

Το πρόβλημα με τον άρτιο αριθμό δικαστών

Η παραίτηση Τζανερίκου έφερε όμως στο προσκήνιο ένα ακόμα πρόβλημα: Η σύνθεση του τμήματος αριθμεί πια 10 μέλη, δηλαδή άρτιο αριθμό, κάτι που προφανώς πρέπει να επιλυθεί, αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ισοψηφίας…

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, υπάρχουν μέχρι στιγμής 3 σενάρια που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα:

-Ο ένας τρόπος είναι με διάταξη της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να συμπληρώσει ένα μέλος στο τμήμα (προερχόμενο από το Α2) γεγονός που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

-Ο άλλος είναι να απόσχει το νεότερο -στην ιεραρχία- μέλος της σύνθεσης.

-Πολλοί όμως θυμίζουν πως στο τμήμα συμμετέχει επίσης η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος όλης της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας στο εδώλιο. Συμπεριλαμβανομένου και του Ηλία Κασιδιάρη δηλαδή.

Επειδή λοιπόν είχε εκφράσει γνώμη και δικαστική κρίση ήδη για την υπόθεση, παρότι προφανώς πρόκειται για εντελώς διαφορετική διαδικασία και υπόθεση, δεν αποκλείεται να επιλέξει η ίδια να απόσχει, λύνοντας δια της προσωπικής αποχής τον αριθμητικό γόρδιο δεσμό.

Ποιοί Αρεοπαγίτες θα κρίνουν το “κόμμα Κασιδιάρη”

Στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα αποφασίσουν για την κάθοδο ή όχι του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, συμμετέχουν επίσης οι αρεοπαγίτες:

-Ο Χρήστος Κατσιάνης, ο οποίος κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2020, πρόσφατα μετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Όταν υπηρετούσε στο Εφετείο είχε κληρωθεί και προέδρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ παλαιότερα είχε εκλεγεί και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

-Η Ασημίνα Υφαντή, με βάση την επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της Δικαιοσύνης στις 4 Ιουλίου 1984 και το 2020 προήχθη και υπηρετεί στον Άρειο Πάγο από όπου αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου 2025.

-Η Κανέλλα Τζαβέλλα – Δημαρά, πριν από λίγο καιρό ήταν εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα funds. Έχει προαχθεί στον βαθμό της αρεοπαγίτη από το καλοκαίρι του 2021 και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου.

-Ο Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος, κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2021, ενώ είναι και καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου του 2026.

-Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη το 2022, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως πρόεδρος Εφετών στον Πειραιά. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της Δικαιοσύνης το 1991 και αποχωρεί το 2028.

-Η Κορνηλία Πανούτσου προήχθη στον Άρειο Πάγο έναν χρόνο πριν, ενώ μετρά ήδη περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δικαιοσύνης.

-Ο Φώτιος Μουζάκης εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 21-6-1991 και αποχωρεί το 2028 ενώ προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022.

-Η Αικατερίνη Χονδρορίζου, μετρά στο δικαστικό σώμα ακριβώς τρεις δεκαετίες. Προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022, ενώ μέχρι την αποχώρησή της έχει ακόμα έξι χρόνια.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ