Η επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» έφερε πρωτόγνωρες εικόνες για τη χώρα μας και μία νέα πραγματικότητα, που οι πολιτικές ηγεσίες θα κληθούν να αντιμετωπίζουν συνεχώς τα προσεχή χρόνια!
Οι ακραίες εικόνες αποκάλυψης που βλέπουμε σε χώρες του εξωτερικού, έπειτα από φυσικές καταστροφές, ήρθαν και στη χώρα μας με κομιστή την κακοκαιρία «Daniel». Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά σε αυτήν την έκταση ήταν πρωτοφανές, δείχνοντας την πεζή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίζουμε όλο και συχνότερα στο μέλλον, ελέω κλιματικής αλλαγής.
Ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης «112» βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν είναι αρκετός. Οι προβλέψεις των περιβαλλοντολόγων και άλλων ειδικών δείχνουν πως τα φαινόμενα αυτά θα εντείνονται τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική ηγεσία, η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.
Πλέον, οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και η λέξη «πρόληψη» να συνοδεύει τον σχεδιασμό τους, πριν ακόμα τον τελικό σχεδιασμό της διοίκησης. Οι υποδομές θα πρέπει να επανασχεδιαστούν και να είναι σύμφωνες με τη νέα πραγματικότητα. Το κόστος προφανώς θα είναι μεγάλο, αλλά αναγκαίο που ενδεχομένως θα μπορεί να σώσει ζωές. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι να υπάρχει εκπαίδευση και ετοιμότητα των δυνάμεων διάσωσης, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα όταν υπάρχει ανάγκη.
Παράλληλα με το ευρωπαϊκό ταμείο για φυσικές καταστροφές να λειτουργήσει ένα αντίστοιχο από το υπουργείο οικονομικών που θα εγκρίνεται από τον ετήσιο προϋπολογισμό για την άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών και μέρους των αποζημιώσεων. Αλλά και οι πολίτες να αντιληφθούν τη σημασία να ασφαλίζουν την περιουσία τους, λύνοντας τα χέρια της πολιτείας, ώστε να εστιάζει στην πρόληψη και τον σχεδιασμό.
Αυτή λοιπόν είναι η νέα πρόκληση της πολιτικής, που πρέπει να είναι προετοιμασμένη, η διαχείριση φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων.