Η επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν και η πρόσκληση Μακρόν για συμμετοχή για τη Διάσκεψη για τη Γάζα
Σε περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται η χώρα μας με την κινητικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεσανατολικό, τις διεθνείς επαφές και τις προτάσεις που καταθέτει, αναβαθμίζοντας την εξωτερική πολιτική και το κύρος της χώρας.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κοινός στόχος η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
Στα πλαίσια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο συντονισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας για σταθερότητα στην περιοχή. Επιπροσθέτως η σημασία της επικοινωνίας, αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
«Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός και ο πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της διμερούς σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της άμυνας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός συζήτησε τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και επιβεβαίωσε τη σημασία της αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού πόνου στη Γάζα. Ο υπουργός επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι δυο τους μίλησαν για τους κοινούς στόχους για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη συνεχιζόμενη βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία».
Στο Παρίσι την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, για τη διάσκεψη για τη Γάζα μετά από πρόσκληση Μακρόν
Η δυναμική διπλωματική παρουσία της Ελλάδας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, αποτυπώνεται και από την πρόσκληση του Εμμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη για την Γάζα που θα γίνει την Πέμπτη στο Παρίσι.
Η πρόσκληση έγινε δεκτή, ωστόσο λόγω των υποχρεώσεων του Πρωθυπουργού, ενδεχομένως να μην μπορέσει να παραστεί ο ίδιος, αλλά να τον εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η θέση της Ελλάδας για τα τεκταινόμενα στην Γάζα έχει αποσαφηνιστεί, καταδικάζοντας την τρομοκρατία της Χαμάς, και τασσόμενη υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τασσόμενος υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων για συνεχή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.
Εχθές έφθασε και το πρώτο ελληνικό C-130 το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Κάιρο με τελική κατεύθυνση στη Γάζα.
Ενώ, είναι συνεχείς οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Λευκωσίας για παροχή απευθείας γραμμής ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης για τη Γάζα.