Γεραπετρίτης: Τις επόμενες ημέρες το πόρισμα για τα Τέμπη – Μειωμένο εισιτήριο για τους κάτω των 25

Γεραπετρίτης: Τις επόμενες ημέρες το πόρισμα για τα Τέμπη – Μειωμένο εισιτήριο για τους κάτω των 25

Μέχρι το Πάσχα ή την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στο τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης του Βόρειου άξονα του σιδηροδρομικού δικτύου από τη Λάρισα και επάνω, και στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο τμήμα του, από την Οινόη μέχρι την Τιθορέα.

Δήλωσε ακόμη ότι μέχρι το Πάσχα θα αποκατασταθούν τα δρομολόγια του Προαστιακού μέχρι το Κιάτο καθώς ολοκληρώνονται τα έργα ηλεκτροφωτισμού στις σήραγγες. Ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει συζήτηση με την Hellenic Train και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την εταιρία για μειωμένο εισιτήριο κατά 50% στα Intercity στους φοιτητές και τους νέους κάτω των 25 ετών.

Τι είδαν οι πραγματογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων

Εντωμεταξύ τα πρώτα αποτελέσματα από την αυτοψία που διενέργησαν στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν στα χέρια τους οι πραγματογνώμονες που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha η πενταμελής επιτροπή διαπίστωσε παραλείψεις στα αυτόματα συστήματα ασφαλείας, τις ραδιοεπικοινωνίες, καθώς και λανθασμένες ανθρώπινες ενέργειες.

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, Χρήστος Γκατσιούλης, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό περιέγραψε ενώπιον του εφέτη ανακριτή σημαντικές ελλείψεις σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου όσον αφορά την ασφάλεια. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ σταθμών, σε σημεία του δικτύου, ενώ είχαν κλαπεί καλώδια, και δεν υπήρχε εξοπλισμός ETCS στα τρένα και έτσι δεν μπορούσαν να γίνουν δοκιμές και να τεθεί σε λειτουργία.

Παράλληλα παραβιάστηκαν οι προθεσμίες για τα έργα, χωρίς συγκεκριμένες μελέτες.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Star τα πρώτα συμπεράσματα από την αυτοψία έδειξαν ότι:

– τρεις μηχανές των τρένων δεν έχουν καεί, παρά την πυρκαγιά που προκλήθηκε,

– η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε τα μοιραία πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση ήταν 500 με 600 βαθμούς Κελσίου,

– οι όποιες βλάβες στα κλειδιά στον πίνακα κυκλοφορίας δεν αποκαθίστανται αμέσως, όπως το κλειδί 101, που είναι χαλασμένο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Από την πλευρά του, ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, που ανήκει στην επιτροπή υπογράμμισε ότι έχουν κάνει αυτοψία στο χώρο του δυστυχήματος κι άλλη μία στο χώρο όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια. «Έχουμε και κάποιες αυτοψίες τις επόμενες μέρες που θα γίνουν στην Αθήνα κι έχουμε επίσης και πολλές εργαστηριακές δοκιμές» τόνισε.

«Αυτό που ψάχνουμε να βρούμε είναι τι ήταν η φωτιά που είδαμε στο βίντεο, από πού ξεκίνησε, τι έκαψε» πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ