Συνάντηση-μήνυμα στο Μαξίμου: Η Ευρώπη ακούει, ο Μητσοτάκης καθοδηγεί – Στο τραπέζι φθηνότερη ενέργεια, στέγαση για όλους και στρατηγική διασυνδέσεων
Η πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης, Νταν Γιόργκενσεν, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής συνάντησης υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας. Με φόντο τις πρώτες ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα: η Ελλάδα δεν παρακολουθεί παθητικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις – τις επηρεάζει. Από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε με σαφήνεια την ελληνική στρατηγική: φθηνότερη ενέργεια για όλους, συνδέσεις που ενώνουν την Ευρώπη και στεγαστική πολιτική που δίνει προοπτική στους νέους.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν εκπλήσσονται. Ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα θέσει στο ευρωπαϊκό τραπέζι το ζήτημα της ενεργειακής ασυμμετρίας που υφίστανται χώρες όπως η Ελλάδα, παρά την πρόοδό τους στην πράσινη μετάβαση. Κι αυτή τη φορά, βρήκε ευήκοα ώτα. Ο Γιόργκενσεν δεν ήρθε απλώς για εθιμοτυπική επίσκεψη: ήρθε για να διαβουλευθεί με μια ηγεσία που παράγει πολιτική, προτείνει λύσεις και χτίζει συμμαχίες με βάθος και προοπτική. Οι δε προτάσεις Μητσοτάκη για διασύνδεση των δικτύων και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών, όχι μόνο κατατέθηκαν, αλλά αποτέλεσαν σημείο αναφοράς από τον ίδιο τον Επίτροπο στις δηλώσεις του.
Εκτός από την ενέργεια, το θέμα της στέγασης κυριάρχησε στη συζήτηση, και όχι τυχαία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απόλυτα ειλικρινής: «η προσιτή στέγαση δεν ήταν πρόβλημα, έγινε εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης», είπε, σε μια φράση που περιγράφει την πραγματικότητα όπως είναι, χωρίς υπεκφυγές. Και εκεί ακριβώς εστιάζει η κυβερνητική πολιτική: στην έμπρακτη στήριξη όσων δυσκολεύονται, με μέτρα όπως η επιστροφή ενοικίου από τον Νοέμβριο, και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για μακροπρόθεσμες λύσεις. Δεν πρόκειται για ευχολόγια· πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.
Ηγέτης με Σχέδιο και Διεθνή Βαρύτητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν «συμμετείχε» απλώς στη συζήτηση με τον Επίτροπο· την καθοδήγησε. Με τεχνοκρατική επάρκεια, πολιτική διορατικότητα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ανέδειξε την Ελλάδα ως παράδειγμα χώρας που μπορεί να παράγει λύσεις με πανευρωπαϊκή εφαρμογή. Η πρότασή του για ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων δεν είναι θεωρητική – είναι πρακτική, επίκαιρη και απολύτως αναγκαία για την ενεργειακή συνοχή της Ένωσης. Σε μια Ευρώπη που αναζητά στρατηγικά κέντρα βάρους, η Αθήνα με ηγέτη τον Μητσοτάκη αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη επιρροή.
Στέγαση με Επίκεντρο τον Άνθρωπο
Το ζήτημα της στέγασης δεν ήταν ποτέ τόσο ψηλά στην πολιτική ατζέντα – μέχρι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έφερε εκεί. Και δεν το έκανε με υποσχέσεις, αλλά με έργα: επιδότηση ενοικίου, προγράμματα στήριξης νέων, πολιτική αξιοποίησης ακινήτων με κοινωνική διάσταση. Όλα αυτά αναγνωρίζονται πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον ίδιο τον Επίτροπο να προαναγγέλλει ευρωπαϊκό σχέδιο για την κατοικία το 2026. Η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι απλός αποδέκτης. Θα είναι συνδιαμορφωτής.
Ο Πίνατ και τα… παραπολιτικά μηνύματα
Δεν θα μπορούσε να λείπει η πιο ανθρώπινη στιγμή της συνάντησης. Ο Πίνατ, ο σκύλος του Πρωθυπουργού, έκανε τη δική του «υποδοχή» στον Επίτροπο, προσφέροντας ένα χαμόγελο ελαφρότητας σε μια κατά τα άλλα βαρύνουσα θεσμική συνάντηση. Ο Γιόργκενσεν όχι μόνο το σχολίασε με χιούμορ, αλλά το χρησιμοποίησε και ως εισαγωγή στην τοποθέτησή του. Μικρές στιγμές, με μεγάλη σημειολογία: η πολιτική ηγεσία όταν έχει αυτοπεποίθηση, μπορεί να συνδυάζει σοβαρότητα και ανθρώπινο πρόσωπο.
Επόμενη Μέρα με Σταθερό Βήμα
Η παρουσία του Γιόργκενσεν στην Αθήνα επιβεβαιώνει πως η χώρα μας αντιμετωπίζεται πλέον ως ισότιμος εταίρος που ακούγεται. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που επενδύει στη σοβαρότητα, στην τεκμηρίωση, στη διπλωματία με περιεχόμενο. Το μήνυμα του Μαξίμου είναι σαφές: η Ελλάδα διεκδικεί, προτείνει, επηρεάζει. Και σε αυτή τη διαδρομή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο σταθερός πιλότος της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας.