H Κουμουνδούρου διαπιστώνοντας ότι με δυσκολία θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και θα τους πείσει να πάνε την Κυριακή στις κάλπες, αποφάσισε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι 15 ετών και πάνω!
Του Βασίλη Βρανά
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τις κάλπες να ανοίγουν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 08:00.
Η προεκλογική περίοδος όχι μόνο δεν διήρκησε πολύ, αλλά ήταν και υποτονική, χωρίς ουσιαστικά συμπεράσματα για το μέλλον του κόμματος. Σίγουρα πάντως το ενδιαφέρον τόσο του κόσμου όσο και των δημοσιογράφων τράβηξε η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο 35χρονος εμφανίστηκε ως κομήτης και τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής επικαιρότητας, χωρίς ωστόσο να είναι οι πολιτικές του θέσεις αυτές που τράβηξαν την προσοχή.
Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε (παραδόξως) η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του, κατάφερε να είναι ο μόνος που επί της ουσίας αναφέρθηκε σοβαρά στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, η Κουμουνδούρου διαπιστώνοντας ότι με δυσκολία θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και θα τους πείσει να πάνε την Κυριακή στις κάλπες, αποφάσισε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι 15 ετών και πάνω! Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως το επικοινωνιακό στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην πέσει ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100.000 (σ.σ. ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι 170.000).
Κατά τα άλλα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα βγάλουν οι κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου, δεν φαίνεται το κόμμα της Κουμουνδούρου να είναι ικανό να «ξαναμπεί στο παιχνίδι» καθώς όλοι γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που κρατούσε το κόμμα «ζωντανό».
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να βρίσκεται εκτός πολιτικού τόπου και χρόνου, με τον αρχηγό του να αδυνατεί να καρπωθεί το «κενό» που άφησε στο χώρο της Κεντροαριστεράς η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως τη νέα χρονιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κυβερνάει χωρίς να του ασκείται στιβαρή αντιπολίτευση και ειδικά αν εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο εξωκοινοβουλευτικός Στέφανος Κασσελάκης τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάνει και στη μάχη των εντυπώσεων εντός της Βουλής, όταν η συζήτηση θα γίνεται σε επίπεδο αρχηγών.
Ο Κασσελάκης θα αναγκαστεί, εκ των παραγμάτων, να ορίσει έναν εκπρόσωπό του στην Βουλή, όπως αντίστοιχα είχε ορίσει ο Ανδρουλάκης τον Μιχάλη Κατρίνη και αυτό επικοινωνιακά θα κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με δύο λόγια, για την ώρα, ο χώρος της Κεντροαριστεράς μοιάζει να παραπαίει χωρίς να υπάρχει το πολιτικό εκείνο πρόσωπο που να μπορεί να κρατήσει τα ηνία του χώρου. Ίσως, τελικά, οι συνθήκες αυτές να αποτελέσουν την αφορμή για την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα με ένα δικό του κόμμα. Οψόμεθα…