Ελληνοτουρκικά: διπλωματικός πυρετός και διερευνητικά βήματα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οι επισκέψεις «κλειδιά»

Διπλωματικός πυρετός για τα Ελληνοτουρκικά, καθώς υπάρχουν διερευνητικά βήματα για την έναρξη συζητήσεων για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ειδικότερα, στον ελληνοτουρκικό διάλογο, τις διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ αλλά και στην έντονη συζήτηση για τη θεολογική Σχολή της Χάλκης αναφέρθηκε ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews, Νίκος Μελέτης, επιχειρώντας μια αποτίμηση των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ.

«Νομίζω ότι με πολύ προσεκτικά βήματα μπαίνουμε σε μια διαδικασία – που έχει προαναγγελθεί – όπου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα αναλάβουν να διερευνήσουν το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αν υπάρχει το πλαίσιο ώστε να προχωρήσουμε στην ουσία της συζήτησης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» εξήγησε ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Θα είναι, όπως πληροφορούμαι, μια προκαταρκτική συζήτηση και θα εστιάσει κυρίως στο πλαίσιο όχι τόσο στην ουσία, αν και πολλές φορές αυτά επικαλύπτονται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όταν οι δύο υπουργοί καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, θα τα παρουσιάσουν στους δύο ηγέτες, οι οποίοι και θα αποφασίσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσει η συζήτηση. Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία».

Το χρονοδιάγραμμα

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ότι σημαντική θα είναι η επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, πιθανότατα τον Νοέμβριο αλλά και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, όπου θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Σχετικά με το ρεκόρ διμερών επαφών του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε: «Πολλές ξένες κυβερνήσεις θέλησαν να έχουν επαφή με την ελληνική πλευρά, καθώς από την 1η Γενάρη αναλαμβάνει η χώρα μας μια θέση από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για μια διετία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας αναδιαμορφώνεται εκ βάθρων θα έλεγα. Και έχουμε και δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα.

Ήδη έχει ενισχυθεί η ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή τη δύσκολη αποστολή. Μια αποστολή που έχει πραγματικά μεγάλες προκλήσεις, απαιτεί λεπτές ισορροπίες, δύσκολες αποφάσεις, έχει όμως και ευκαιρίες. Σε κάθε περίπτωση προσθέτει στο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας μας».

«Υπάρχει μια κινητικότητα με ενθαρρυντικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Παιδείας και επαφές του ιδίου και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με τον ίδιο τον ηγούμενο και διευθυντή της Σχολής» τόνισε για τη συζήτηση που γίνεται για τη για τη θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ επεσήμανε ότι «αυτό δεν είναι διμερές θέμα. Είναι θέμα που άπτεται των θρησκευτικών ελευθεριών και των ατομικών ελευθεριών στο εσωτερικό της Τουρκίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ