Ειρήνη Αγαπηδάκη: Βασικός σκοπός μου να πολεμήσω τις ανισότητες στην υγεία

ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ

Πρέπει να στηρίξουμε τον Τασούλα, δεν είναι μία κομματική επιλογή

«Βασικός σκοπός μου να πολεμήσω τις ανισότητες στην υγεία», τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και αναφερόμενη την επιλογή του ΠτΔ, προσθέτει πως «Πρέπει να στηρίξουμε τον Τασούλα, δεν είναι μία κομματική επιλογη.».

Μεταξύ, άλλων, η κ. Αγαπηδάκη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο πρώτο πρόγραμμα, αναφέρθηκε στην μάχη του σταυρού που θα δώσει στην Δυτική Αθήνα, ενώ εστίασε στα προγράμματα πρόληψης και αναβάθμισης του Ε.Σ.Υ.

Ειδικότερα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη φιλοξενήθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο στούντιο της εκπομπής «Καθρέφτης», με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ όπου συζήτησε για την υποψηφιότητά της στην Δυτική Αθήνα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τα προγράμματα Πρόληψης, καθώς και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

 

Για την υποψηφιότητά της στις επόμενες βουλευτικές εκλογές:

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να αντιπροσωπεύεις συμπολίτες σου στο κοινοβούλιο.

Θέλω να δοκιμαστώ, να μπορέσω να διεκδικήσω την ψήφο των πολιτών στο Δυτικό Τομέα. Πρόκειται για μια περιοχή που η πλειονότητα των ανθρώπων ανήκουν σε αυτό που λέμε μεσαία τάξη και χαμηλότερα στρώματα, είναι περιοχές στις οποίες έχουμε σοβαρές ανισότητες στην υγεία, και αυτό είναι κάτι το οποίο με απασχολεί, και είναι το βασικό κίνητρο που έχω για να δραστηριοποιούμαι στην πολιτική. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτες οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία οι οποίες ξέρετε πηγάζουν από το που γεννιόμαστε, αν η οικογένεια στην οποία γεννιόμαστε είναι φτωχότερη ή όχι, επομένως για μένα είναι βασικός σκοπός να πολεμήσω τις ανισότητες στην υγεία και στο Δυτικό Τομέα που υπάρχει έχουμε υψηλό ποσοστό».

 

Για την επιλογή του κυρίου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας:

 

«Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι ένας άνθρωπος βαθιά καλλιεργημένος και θεσμικός, έχει πολύ μεγάλη επικέντρωση στο κομμάτι που έχει να κάνει με το κράτος δικαίου. Έχει μια παρουσία κοινοβουλευτική και πολιτική η οποία πραγματικά μας διδάσκει ήθος και σεβασμό στους θεσμούς. Η επιλογή του κ. Τασούλα δεν είναι μία στενά κομματική επιλογή, άλλωστε το αποδεικνύει το ότι τρεις φορές έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία ως Πρόεδρος της Βουλής. Άρα είναι λίγο αντιφατικό τώρα να υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για κομματική υποψηφιότητα. Καταλαβαίνω την αμηχανία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ξεπεραστεί και να στηρίξουμε το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Για τη θητεία της κυρίας Σακελλαροπούλου:

 

«Η κυρία Σακελλαροπούλου έδωσε μία νέα πνοή στο θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο μοιραζόμαστε όλοι ως κοινή εμπειρία. Από τη στιγμή που υπάρχει πρόταση από τον Πρωθυπουργό για να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση και να μην έχουμε δύο φορές τον ίδιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, να μην υπάρχει δηλαδή επαναλαμβανόμενη θητεία, δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να υποστηρίξει μια νέα υποψηφιότητα της κας Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου άνοιξε το Προεδρικό Μέγαρο στον κόσμο. Και είμαι βέβαιη, το είδαμε και χθες με το δείπνο που είχαν μαζί, ότι θα το συνεχίσει αυτό ο Κωνσταντίνος Τασούλας, θα συνεχίσει αυτή την παράδοση, είναι κάτι που το έχει ανάγκη η χώρα, να έρθει η δημοκρατία στο πεδίο, κοντά στους πολίτες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Για τα προγράμματα πρόληψης:

«Έχουμε το πρώτο οργανωμένο σύστημα πρόληψης στην χώρα, στα 40 χρόνια που υπάρχει το ΕΣΥ. Ήδη περίπου 600 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά και μία στις τέσσερις περίπου από αυτές (134.500) έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο, ενώ περί τις 38.000 έχουν εντοπιστεί με ύποπτα ευρήματα. Κάθε μέρα λαμβάνω μηνύματα από γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται έγκαιρα και με καρκίνο του μαστού. Όσο περισσότερο είμαστε πιστές στο πρόγραμμα εξετάσεων και εκμεταλλευτούμε το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, έχουμε πλήρη ίαση στον καρκίνο του μαστού.

Έπειτα, έχουμε το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που ήδη το έχουν χρησιμοποιήσει 41.000 γυναίκες και από αυτές, 785 έχουν παραπεμφθεί για κολποσκόπηση και βιοψία. Αντίστοιχα, για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου 600.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει το self test, περίπου 12.500 έχουν παραπεμφθεί για κολονοσκόπηση και 1.500 έχουν κάνει βιοψία και έχουμε και αρκετά χειρουργεία που σημαίνει ότι έχει διαπιστωθεί καρκίνος του παχέος εντέρου. Είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό να αφήσουμε στην άκρη τα ταμπού, να αφήσουμε στην άκρη την αν θέλετε αναβλητικότητα που έχουμε πολλές φορές γύρω από αυτά τα θέματα, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ήδη τα στοιχεία που ανέφερα δείχνουν ότι οι πολίτες τα αγκαλιάζουν τα προγράμματα. Για εμάς το στοίχημα στο Υπουργείο Υγείας είναι να δικαιώσουμε το όνομα του Υπουργείου, να είμαστε Υπουργείο Υγείας και όχι Ασθενείας. Αυτό είναι και το όραμα του Πρωθυπουργού. Και πραγματικά αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά που έχω τη δυνατότητα να υπηρετώ αυτό τον τομέα. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση που είχαμε σε εθνικό επίπεδο οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Και για εμένα έχει μεγάλη σημασία διότι και το πρόγραμμα το οποίο ξεκινά σε λίγες μέρες για τα καρδιαγγειακά ξέρουμε ότι για κάθε ένα εκατομμύριο πολιτών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα γλιτώνουμε 20.000. Προσέξτε, 20.000 θανάτους, εγκεφαλικά και εμφράγματα. Αυτά δεν υπήρχαν ποτέ στη χώρα. Έγιναν τώρα με το Προλαμβάνω».

Για τα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς & το νέο σύστημα εφημέρευσης με τα Κέντρα Υγείας:

 

«Έχουμε αυξήσει μία σειρά επιπλέον αποζημιώσεων στους γιατρούς όπως είναι στο κομμάτι των εφημεριών, η αυτοτελής φορολόγηση που ήταν πάγιο αίτημα ετών, η αύξηση των οικονομικών επιδομάτων για τις άγονες περιοχές και βέβαια η οριζόντια αύξηση της τάξης του 10% που μπορεί να μην είναι υψηλή αλλά είναι η πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση που δίνονται αυξήσεις στους γιατρούς. Παράλληλα, δώσαμε τη δυνατότητα στους ιατρούς να κάνουν ιδιωτικό έργο και θεσπίσαμε και επιστημονικά κίνητρα τα οποία είναι σημαντικά και τα ζητούν χρόνια οι γιατροί. Επιπλέον, για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας στην ιστορία του ΕΣΥ δίνει 40.000 ευρώ κίνητρο προσέλκυσης στους νέους γιατρούς που θα διαλέξουν να κάνουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ή της παθολογίας και δεν μιλάμε για ένα μηνιαίο επίδομα. Δίνουμε τις 30.000 ευρώ στην αρχή και τις 10.000 στο τέλος. Μπορεί λοιπόν ένας νέος γιατρός να χαράξει μονοπάτι επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο ΕΣΥ με αυτόν τον τρόπο. Είναι πολλά τα νέα πράγματα που φέρνουμε και το λέω αυτό, γιατί οι γιατροί δεν αρκούνται στο να έχουνε ένα καλό οικονομικό κίνητρο για να μείνουν στη χώρα. Θέλουν και όλα τα υπόλοιπα: οργανωμένο περιβάλλον, δυνατότητες ανέλιξης, για αυτό και εκτός από τα οικονομικά κίνητρα κάνουμε και άλλου τύπου παρεμβάσεις.

Αυτό που έχει αξία για μας είναι να οργανώσουμε καλύτερα το περιβάλλον που εργάζονται οι ιατροί και το κάνουμε με τρεις τρόπους. Ανακαινίζοντας τις υποδομές στο ΕΣΥ, κάτι που έχει να γίνει από τότε που ξεκίνησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πάνω από 156 κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία είναι υπό ανακαίνιση-τώρα θα ξεκινήσουμε να έχουμε τις παραδόσεις, να δούμε τις νέες υποδομές στο ΕΣΥ και στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία και στα επείγοντα. Προσπαθούμε να οργανώσουμε καλύτερα το περιβάλλον, ειδικά των επειγόντων που έχει πολλές προκλήσεις. Βάζουμε στη μάχη τα Κέντρα Υγείας, με ένα πιο συστηματικό τρόπο, είμαι κι εγώ κοντά στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας ώστε να τα ενισχύσουμε με προσωπικό με τουλάχιστον 50 νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για να συνδράμουν στις εφημερίες. Θέλω να καλέσω τον κόσμο να επισκέπτεται τα Κέντρα Υγείας όταν έχει ελαφρά συμπτώματα, κοινό κρυολόγημα και ιώσεις. Όταν έχει ένα μικροτραύμα που χρειάζεται π.χ. περιποίηση και ράμματα. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στις οποίες δε χρειάζεται να φτάσει ο πολίτης στο νοσοκομείο και να ταλαιπωρηθεί, μπορούν να αντιμετωπιστούν στα Κέντρα Υγείας χωρίς ταλαιπωρία. Έτσι, εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και μειώνουμε τον φόρτο των ιατρών στα Επείγοντα των νοσοκομείων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ