Δένδιας στη Σύνοδο του ΟΗΕ: Σε μια περίοδο αναταραχών, η Ελλάδα τήρησε ξανά απαρέγκλιτα τις αρχές της

Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε χαιρετισμό στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη αναφερόμενος στις κρίσεις που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έφερε.

«Σε αυτή την περίοδο αναταραχών, η Ελλάδα τήρησε για άλλη μια φορά απαρέγκλιτα τις αρχές της: τον σεβασμό στην πολυμέρεια που βασίζεται σε κανόνες και στο Διεθνές Δίκαιο. Άλλωστε, τα πράγματα δεν είναι απελπιστικά. Καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες. Σε περιόδους σοβαρών προκλήσεων, υπάρχει δρόμος προς την πρόοδο: η συνεργασία και η οικοδόμηση γεφυρών προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

O χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κατά την έναρξη της 52ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη

Πριν ξεκινήσω, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. Η Ελλάδα έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη της.

Είναι τιμή μου να απευθύνω χαιρετισμό στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρέσβη Bálek, για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου. Εύχομαι επίσης ένα θερμό καλωσόρισμα στον νέο Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Türk. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

Κύριε Πρόεδρε,

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη βασικών αγαθών, όπως της τροφής και του νερού- και φυσικά οι παρατεταμένες συγκρούσεις, που προκαλούνται από την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την καθολική μας προσήλωση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου- και ειδικότερα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 75 χρόνια μετά την υιοθέτησή της, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εδώ για να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δυστυχώς, στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Προσωπικά έχω επισκεφθεί την Ουκρανία τρεις φορές από την έναρξη του πολέμου και μία λίγο πριν την έναρξή του. Έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τον πόνο των αθώων ανθρώπων. Ανησυχώ δε, ιδιαίτερα για την τύχη της ελληνικής κοινότητας στις περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ρωσική κατοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, συμπαρατασσόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην επιδίωξη δικαιοσύνης και λογοδοσίας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλες συγκρούσεις, που ευνοούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: η Συρία, το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η Λευκορωσία είναι μερικές μόνο περιπτώσεις.

Σε αυτή την περίοδο αναταραχών, η Ελλάδα τήρησε για άλλη μια φορά απαρέγκλιτα τις αρχές της: τον σεβασμό στην πολυμέρεια που βασίζεται σε κανόνες και στο Διεθνές Δίκαιο. Άλλωστε, τα πράγματα δεν είναι απελπιστικά. Καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες. Σε περιόδους σοβαρών προκλήσεων, υπάρχει δρόμος προς την πρόοδο: η συνεργασία και η οικοδόμηση γεφυρών προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Για να στηρίξει ενεργά αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα έχει υποβάλει την υποψηφιότητά της για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την περίοδο 2025-2026. Παράλληλα, συμβάλλουμε σε ψηφίσματα όπως την προώθηση των πολιτιστικών δικαιωμάτων, του Αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νευροτεχνολογία.

Κύριε Πρόεδρε,

Με αυτές τις προτεραιότητες και αρχές στοχεύουμε να προωθήσουμε το πολύ σημαντικό έργο του Συμβουλίου. Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα υπέβαλε την υποψηφιότητά της για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την περίοδο 2028-2030. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν την ευκαιρία να συμμετέχει στο Συμβούλιο.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε πνεύμα διεθνούς συνέργειας και διαλόγου με όλα τα αρμόδια όργανα και κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Επειδή είμαστε πεπεισμένοι για την προστιθέμενη αξία και την αποτελεσματικότητα μιας προσέγγισης που βασίζεται στη συναίνεση.

Σας ευχαριστώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published.