Χαϊδάρι: «Όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από LNG στον Σκαραμαγκά

Δήμος Χαϊδαρίου

Αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα στο Δήμο Χαϊδαρίου, με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης, για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του The Post Politics, ο κ. Προκοπίου εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μέρος των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Προκοπίου, να βρέθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία, για επαφές με επιχειρηματικούς ομίλους που ειδικεύονται στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Στο άκουσμα της είδησης, οι τοπικοί σύλλογοι της περιοχής και συγκεκριμένα: ο Εξωραϊστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κάτω Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου, ο Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αφαίας Χαϊδαρίου και ο Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου «Ο Δαφναίος Απόλλων» εξέφρασαν άμεσα τη διαφωνία τους, μέσω κοινής επιστολής. 

Τα βασικά επιχειρήματα των τριών συλλόγων είναι πως αν υλοποιηθεί η εν λόγω μονάδα, αφενός θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον και αφετέρου ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υψηλός. Παράλληλα, στην επιστολή, οι τρεις σύλλογοι υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει θερμική και ηχητική ρύπανση και θα υποβαθμίσει την πολιτιστική κληρονομία της περιοχής.

Εκτός των συλλόγων, την εναντίωσή τους εξέφρασαν άμεσα και ορισμένοι υποψήφιοι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου,  όπως ο προσκείμενος ιδεολογικά στο κυβερνών κόμμα, Χρήστος Νικολάου, αλλά και ο Άρης Πανόπουλος.

Τελικά, το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Χαϊδαρίου, το οποίο στη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στην κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μονάδας παραγωγής ενέργειας στο χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και σε οποιαδήποτε χρήση υψηλής όχλησης δεν σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία των Ναυπηγείων. Επιπρόσθετα, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων με σταθερές και καλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου να προβεί σε επιπλέον νομικές ενέργειες για τη διασφάλιση των παραπάνω και εξουσιοδότησε, επίσης, τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου και τις Δημοτικές Παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους της περιοχής και τους μαζικούς φορείς της πόλη. Για την ώρα το θέμα συζητιέται μόνο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ η πλειοψηφία των βουλευτών της Δυτικής Αθήνας, αποφεύγουν να πάρουν, δημοσίως, θέση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ