Αναψε φωτιές η δήλωση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ» – Βολές από ΝΔ, αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Αναψε φωτιές η δήλωση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ» – Βολές από ΝΔ, αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό και εσωτερικές αναταράξεις προκαλεί η θέση που διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το τρίτο πολιτικό πρόσωπο που θα προτείνει να ηγηθεί σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, στην περίπτωση που η παράταξη του επιτύχει ένα διψήφιο ποσοστό στις εκλογές του Μαίου.

“Οι πολίτες δεν μπορεί να δίνουν… ραντεβού στα τυφλά”, με τον πρωθυπουργό της χώρας, λένε στο “γαλάζιο” στρατόπεδο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τον Άγνωστο Χ. “Η θέση του κ. Ανδρουλάκη για τον άνθρωπο που θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας την επόμενη περίοδο ειναι πολιτικά εξωφρενική και συνιστά θεσμική ασέβεια”, είπε ο Γιάννης Οικονόμου. “Ο κ. Ανδρουλάκης τι λεει ούτε λίγο ούτε πολύ; Ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ”.

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχει ξεκαθαρίσει και έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Κυριάκο Βελόπουλο, η μόνη πιθανή μετεκλογική σύμπραξη ήταν αυτή με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, “τον όμορο πολιτικά χώρο” για τον οποίο είχε μιλήσει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Όλα δείχνουν όμως ότι αυτή η συνύπαρξη δυσκολεύει, καθώς ούτε ο Κυριάκος Μητσοτακης (ούτε όμως ο Αλέξης Τσίπρας) θα δεχθούν να μην είναι πρωθυπουργοί στην περίπτωση που το κόμμα τους είναι πρώτο. Στην περίπτωση δε που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, με το τοπίο της προοδευτικής διακυβέρνησης να γίνεται ολοένα και πιο θολό.

Μπορεί ο τρίτος να ορίσει τον πρωθυπουργό;

Στο “γαλάζιο” στρατόπεδο μιλούν για αλαζονική στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί το τρίτο κόμμα να ορίσει το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και τους όρους της κυβερνητικής συνεργασίας.

“Όπου υπάρχουν συνεργασίες, πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος”, λένε στους συνομιλητές τους κυβερνητικες πηγές, μία θεση, με την οποία συμφωνεί και η Κουμουνδούρου, μιας και τα “σκάγια” του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχουν πάρει μόνο τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. “Ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλο”, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά με ένα τρίτο πρόσωπο, όχι τεχνοκράτη, αλλά πολιτικό, το οποίο θα αποκαλύψει, όταν έρθει η ώρα.

Μπορούν οι πολίτες να μην ξέρουν πριν από τις εκλογές, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα κυβερνήσει τη χώρα;

Μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα ή τον Ανδρουλάκη και να προκύψει άλλος πρωθυπουργός; Μπορεί τελικά να αγνοηθεί η ψήφος των πολιτών; Στην κυβέρνηση εκτιμούν πάντως ότι ο Νικος Ανδρουλάκης μάλλον θολώνει τα νερά, αφού τελικά η πρόθεση του είναι να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά προς το παρόν δεν το λέει καθαρά. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πιέζει και θα πιέζει τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του, μιας και οι δυο “ψαρεύουν” στον ίδιο πολιτικό χώρο, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιμένει ότι στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία, ώστε η χώρα να κυβερνάται αποτελεσματικά.

Η διαρροή “καρφί” στον Ανδρέα Λοβέρδο

Η θέση που διατύπωσε ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι “δεν γίνεται να απορρίπτουμε πρόσωπα, χωρίς να προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση”, θεωρήθηκε ως “παραφωνία” από τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία μέσω διαρροής ταύτισε τη θέση του βουλευτή της με αυτές στελεχών του κυβερνητικού στρατοπέδου.

“Είναι πολιτικά παράδοξο, ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Ακη Σκέρτσο”, απάντησε οργισμένα η Χαριλάου Τρικούπη, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να μην δίνει πάντως συνέχεια στο θέμα.

Πηγή ρεπορτάζ: thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ