Η Υπουργός Εσωτερικών, προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο
Στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε εκτενώς στις τεράστιες αλλαγές που θα γίνουν στο Δημόσιο από αρχές Νοέμβρη τονίζοντας αρχικά πως «Οι πολίτες θέλουν πράξεις και μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό προχωρούμε σε όλους τους τομείς που είχαμε υποσχεθεί. Μόλις τώρα παρουσιάσαμε νέο νομοσχέδιο το οποίο αφορά στο κράτος, με περισσότερη αξιοκρατία».
«Σχετικά με τους φορείς στο Δημόσιο θέλουμε να προσθέσουμε παραπάνω φίλτρα. Φίλτρα αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, θέλουμε ένα αυστηρό πλαίσιο. Βελτιώνουμε το πλαίσιο που είχε ψηφιστεί το 2020 και εντοπίζουμε τις παθογένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά .
Οι τέσσερις πυλώνες
Η υπουργός επεκτάθηκε αναλυτικά στις αλλαγές στο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:
- Αυστηρά κριτήρια σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για να πάρεις μία θέση. Πτυχίο και εργασιακη εμπειρία σε συνάφεια με το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
- Τεστ δεξιοτήτων, καθώς οι δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές σε τέτοιους φορείς.
- Συμβόλαιο απόδοσης. Οι υποψήφιοι θα υπογράφουν συμβόλαιο με στόχους και θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση. «Αν έχεις πιάσει τους στόχους θα έχεις οικονομικό μπόνους 20% των αποδοχών σου, αν δεν τους έχεις πιάσει μπορεί να λήξει το συμβόλαιό σου και να αντικατασταθείς», εξήγησε.
- Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.
Καταρτίζεται το Νοέμβριο
«Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2020, βάλαμε τις βάσεις για όλα, διαπιστώσαμε που υπάρχουν δυσκολίες. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται τον Νοέμβρη. Ξεκιναμε από τα νοσοκομεία», δήλωσε και τόνισε «Θελουμε ως κράτος να βάλουμε περισσότερα φίλτρα διαφάνειας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας στο Δημόσιο. Αυτή η διαδικασία δείχνει ότι η κυβέρνηση υλοποιεί την εντολή του ελληνικού λαού για να κάνει βαθιές τομές στο κράτος. Ανταποκρινόμαστε στο εύλογο αίτημα της κοινωνίας».