Νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης
Την αυξανόμενη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε, οι γεωπολιτικές εξελίξεις προκαλούν σοβαρούς τριγμούς στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό, που κόστισε τη ζωή σε αθώους πιστούς στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο γεγονός καταδεικνύει την ένταση και την ασυμμετρία της απειλής στην περιοχή, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για μια συνολική και παρεμβατική ευρωπαϊκή στρατηγική.
Γεραπετρίτης: Αυτό είναι το πενταμερές σχέδιο
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε στους ομολόγους του πενταμερές σχέδιο παρέμβασης της Ε.Ε., το οποίο περιλαμβάνει:
-
Πολιτική λύση μέσω αυτοπεριορισμού και αποκλιμάκωσης,
-
Προστασία αμάχων και διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας,
-
Ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή στις διπλωματικές διεργασίες,
-
Απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής,
-
Ενίσχυση της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών από Συρία και Λιβύη.
Ο κ. Γεραπετρίτης κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, ζητώντας από την Ε.Ε. πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή παρουσία στις κρίσιμες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
«Η κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά έκρυθμη και σύνθετη, ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκαλεί σοβαρότατους τριγμούς στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας. Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στο ζήτημα της τρομοκρατικής επίθεσης στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, στη Δαμασκό, όπου έχασαν τη ζωή τους πιστοί. Πρόκειται για ένα τυφλό χτύπημα που αναδεικνύει την ένταση, αλλά και την ασυμμετρία στην απειλή, η οποία υπάρχει.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως έχει προτείνει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ένα πλάνο 5 σημείων, «έτσι ώστε η Ευρώπη να είναι παρούσα».
«Αυτό περιλαμβάνει πρώτον, την πολιτική λύση, η οποία θα έρθει μέσω του αυτοπεριορισμού και της αποκλιμάκωσης της έντασης. Δεύτερον, την προστασία όλων των αμάχων και προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Τρίτον, την έντονη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεργασίες, οι οποίες γίνονται τη στιγμή αυτή. Και επιπλέον, θα πρέπει να μην ξεχνούμε τη Γάζα, γιατί όλα τα ζητήματα είναι αλληλένδετα. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας, έτσι ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επιπλέον ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διακυβεύσεις. Τα ζητήματα που συνδέονται με την Μέση Ανατολή αφορούν επίσης τη Συρία, αφορούν τη Λιβύη, όπου παρατηρούνται αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Και είναι ευθύνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορέσει να ελέγξει αυτές τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές με οποιονδήποτε τρόπο. Και βέβαια πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», κατέληξε.