Τα δύο σενάρια για εκλογές μετά το Πάσχα – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα πρόσωπα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στα Τέμπη

Τα δύο σενάρια για εκλογές μετά το Πάσχα – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα πρόσωπα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στα Τέμπη

Με το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη χώρα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη να ρίχνει τη σκιά του και στο πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τα ονόματα που θα στελεχώσουν την ανεξάρτητη και υπερκομματική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα θέσει στο μικροσκόπιό της τα αίτια της τραγωδίας.

Στον απόηχο του πρωθυπουργικού τηλεοπτικού μηνύματος προς τους πολίτες, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να προβεί σήμερα στις σχετικές ανακοινώσεις για το ολιγομελές σχήμα, με τον κ. Γιώργος Γεραπετρίτη να ολοκληρώνει τις σχετικές συνεννοήσεις, ενώ νωρίτερα και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο ίδιος σημείωσε ότι οι εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις:

– Τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Η έρευνα θα γίνει με τρόπο διαφανή και ενδελεχή. Για τον λόγο αυτό συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά, αν υπήρξαν, και όχι για την απόδοση ευθυνών, που αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας.

– Την εξασφάλιση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού υποδομών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στα τρέχοντα έργα.

– Τις άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων.

“Τώρα είναι η ώρα του πένθους, είναι η ώρα της περισυλλογής απέναντι στην απώλεια δεκάδων νέων ανθρώπων. Είναι ώρα ενσυναίσθησης, σεβασμού και συμπαράστασης στον πόνο των συγγενών που ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, αναπάντεχα έχασαν σχεδόν τα πάντα. Η απώλεια ενός ανθρώπου είναι μια βαριά πληγή, που ποτέ και με τίποτα δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Και έχουμε χρέος, ως Πολιτεία, να φροντίσουμε τους τραυματίες, να φροντίσουμε τους ανθρώπους που βίωσαν τα τραγικά συμβάντα, να σταθούμε πλάι για όσο χρειαστεί στους συγγενείς των θυμάτων. Έχουμε χρέος να αποδώσουμε επίσημα ευθύνες. Κυρίως, έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σε χρόνο παράλληλο και, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου δεν γίνεται καμία συζήτηση που να σχετίζεται με τον χρόνο των εκλογών, η σεναριολογία για μία πιθανή μετάθεση της “κλειδωμένης” κατά πολλούς 9ης Απριλίου… φουντώνει. “Βρισκόμαστε εν μέσω τριήμερου πένθους. Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ πολιτικά για κανένα άλλο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος, του χρόνου των εκλογών συμπεριλαμβανομένου”, σημείωσε ο κ. Οικονόμου, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στην Ηρώδου Αττικού 19.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εκκρεμεί, σε πρώτη φάση, είναι να οριστεί η νέα ημερομηνία του προγραμματισμένου για σήμερα υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αναβλήθηκε μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Κατά πάσα πιθανότητα, η συνεδρίαση οδεύει προς την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ εάν ο κ. Μητσοτάκης θελήσει να… τρέξει τις εξελίξεις και οι κάλπες να στηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου, τότε η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου. Υπάρχουν, ωστόσο, σενάρια που κινούνται προς δύο κατευθύνσεις:

– Το πρώτο θέλει την κάλπη της απλής αναλογικής να οδεύει προς την 23η Απριλίου. Δηλαδή, μία εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα.

– Το δεύτερο θέλει οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιούνται είτε στις 14, είτε στις 21 Μαΐου. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής θα έρθουν την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ