Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών – Δεν λέει να καταλαγιάσει η εσωτερική ένταση
Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η θεομηνία «Daniel», η οποία έπληξε με πρωτοφανή σφοδρότητα την Θεσσαλία, καθώς η αναβολή κατά μία εβδομάδα των εσωκομματικών εκλογών για την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος υπήρξε η πρώτη -αλλά όχι η τελευταία- αντίδραση μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, η οποία φαίνεται ότι χρειάζεται βάθος χρόνου για να αποκατασταθεί, σύμφωνα με το ProtoThema.gr.
Τα σενάρια
Καθώς η επιστροφή στην καθημερινότητα στη Θεσσαλία αργεί, στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαθαίνει τις τελευταίες ώρες ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στις εσωκομματικές εκλογές. Όπως μετέδωσε το protothema.gr, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να μην δοθεί ακριβής -νέα- ημερομηνία των εκλογών λόγω του μεγέθους της θεομηνίας, αλλά τελικά επελέγη η 17η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η τελική απόφαση αναμένεται να επικαιροποιηθεί αύριο, όποτε η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες, αλλά και να διαπιστώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Μάλιστα, η σχετική επίσκεψη είχε οριστεί για σήμερα, Δευτέρα, αλλά ακυρώθηκε λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου.
Σε μια πρώτη αποτίμηση, κοινή συνισταμένη μεταξύ των ανώτατων κομματικών στελεχών είναι πως το κόμμα δεν μπορεί να μείνει χωρίς ηγεσία σε μια τέτοια κομβική στιγμή για τη χώρα, αλλά τυχόν νέα μετάθεση των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, θα έφερνε το δεύτερο γύρο την 1η Οκτωβρίου και τους πολίτες τρεις συνεχόμενες Κυριακές στις κάλπες, αφού στις 8 Οκτωβρίου είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάτι τέτοιο, κατά πληροφορίες, θα προκαλούσε κόπωση στο εκλογικό σώμα, αλλά για ορισμένα στελέχη εκτός από θέμα ηθικής τάξης τίθεται και θέμα νομιμοποίησης, σε περίπτωση εξαίρεσης της Θεσσαλίας, αν οι εκλογές γίνουν κανονικά την ερχόμενη Κυριακή. Από την άλλη, συζητούνται στους κομματικούς διαδρόμους και άλλες λύσεις όπως η ψηφιακή ψήφος μέσω της πλατφόρμας I-Syriza, κατ’ εξαίρεση και μόνο για τη Θεσσαλία, μολονότι η ψηφιακή εκδοχή της ψηφοφορίας είχε αποκλειστεί εξαρχής.
«Θεσμική απρέπεια» για τη ΔΕΘ
Την ίδια ώρα, για «θεσμική απρέπεια» κάνουν λόγο από την Κουμουνδούρου εγκαλώντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης», όπως τονίζεται, αφαιρεί το δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραστεί στη ΔΕΘ κατά το δεύτερο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης.
Δεδομένων των συνθηκών, αλλά και του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, η Κουμουνδούρου είχε ζητήσει το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου να διατεθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το Σωκράτη Φάμελλο, αλλά η Διεθνής Έκθεση φέρεται να αντιπρότεινε την αυριανή ημέρα, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ως μοναδική διαθέσιμη για την αξιωματική αντιπολίτευση, με την Κουμουνδούρου να εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακές φιέστες» της κυβέρνησης.
Νέες εστίες εσωστρέφειας
Εν τω μεταξύ, η εσωκομματική ένταση δεν λέει να καταλαγιάσει, με το γνωστό… σλόγκαν «θα λογαριαστούμε μετά», να επιστρέφει μεταξύ των υποστηρικτών των υποψηφίων Προέδρων, Έφης Αχτσιόγλου και Στέφανου Κασσελάκη. Με φόντο τα όσα -δηκτικά- διακινήθηκαν ένθεν κακείθεν τις τελευταίες ώρες στα κοινωνικά δίκτυα, 99 στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ένα κοινό κείμενο «αλληλεγγύης» απέναντι στον «ηλικιακό ρατσισμό» που έχει εκδηλωθεί κατά του πρώην Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Αφορμή αποτέλεσαν οι αναφορές του πρώην Αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη διαδικασία της διαδοχής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς ο κ. Δραγασάκης απαρίθμησε στο δημόσιο λόγο του θετικά στοιχεία των περισσότερων υποψηφίων, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε δημόσια επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας πως «ότι «στην Αριστερά είχαμε μια κουλτούρα “γεια σας, πώς μπορώ να προσφέρω;”. Οπότε με ξενίζει το “γεια σας, πώς μπορώ να γίνω πρόεδρος;”», με αποτέλεσμα να γνωρίσει βροχή σχολίων, με αιχμές εναντίον του.
Ιδιαίτερη αίσθηση στο «μυημένο» κοινό προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του στιχουργού, Νίκου Μωραΐτη και του Μάρκου Χατζησάββα, στενού άλλοτε συνεργάτη του Παύλου Πολάκη, προκαλώντας αντανακλαστικά το κείμενο των 99 στελεχών της νέας γενιάς της Κουμουνδούρου, αλλά και της νεολαίας του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι Μιχάλης Καλογήρου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Γιάννα Πεππέ.
Όπως τονίζεται στο κείμενο, «κάθε προσωπική επίθεση και κάθε αναφορά σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών που ξεφεύγει από τα όρια του κώδικα των συλλογικών μας αξιών, θα μας βρίσκει όλους και όλες απέναντι, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορετικές τοποθετήσεις».
«Είναι καθήκον μας όχι μόνο προς εκείνους και εκείνες που υφίστανται τέτοιες ανοίκειες συμπεριφορές, αλλά και απέναντι στη συλλογικότητά μας, η οποία διασύρεται και τραυματίζεται», καταλήγει.
Μπροστά στην αναζωπύρωση των εσωκομματικών παθών και σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, «τεχνητές εντάσεις, παραλυτικές ισορροπίες, σεξισμός, ομοφοβία, ηλικιακός ρατσισμός και φυσική βία δεν έχουν θέση στην παράταξή μας» ανέφερε σε χθεσινή ανάρτησή του ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.
Σημειωτέον ότι η παρέμβαση του κυρίου Παππά μπροστά στα φίλια πυρά που ανταλλάσσονται κατά ριπάς τις τελευταίες ώρες επιχείρησε να εξαερώσει την ένταση ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα, ενώ «μακριά και έξω από προσωπικές στρατηγικές, οφείλουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της ευθύνης που μας αντιστοιχεί -ως η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας- και να κινηθούμε όπως μας αρμόζει: ως το όλον κόμμα» τόνισε με νόημα σε χθεσινή ανάρτησή του και ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας «όλες και όλοι μας μαζί, συντεταγμένα, να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε η βοήθεια που θα προσφέρουμε να είναι ουσιαστική».