ΣΥΡΙΖΑ: Μελετά δύο εκδοχές κυβέρνησης – Πώς δικαιολόγησε ο Τσίπρας την αποχή από το «μπλόκο» Κασιδιάρη

ΣΥΡΙΖΑ: Μελετά δύο εκδοχές κυβέρνησης – Πώς δικαιολόγησε ο Τσίπρας την αποχή από το «μπλόκο» Κασιδιάρη

Την κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τροπολογία Κασιδιάρη, αλλά και τη συλλογιστική που τη συνοδεύει, εξήγησε χθες, Μεγάλη Δευτέρα (10/4) ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός αναφορικά με την απόρριψη της σχετικής τροπολογίας, υποστηρίζοντας ότι δεν πιστεύει πως «ένα δεύτερο λάθος είναι η λύση απέναντι στο πρώτο για να το διορθώσεις», εγκαλώντας παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη ως «χορηγούς της Ακροδεξιάς».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αισχρή χειραγώγηση της Δικαιοσύνης» στον απόηχο της συνάντησης των κυρίων Γεραπετρίτη και Τζανερίκου, ενώ επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα απέχει από την σημερινή ψηφοφορία, προσθέτοντας πως «δεν θα μας κάνει, σ’ εμένα προσωπικά, κανένας μαθήματα, πώς να το πω, στάσης απέναντι στον φασισμό γιατί την έχουμε δώσει αυτή τη μάχη και τη δίνουμε καθημερινά». Ερωτηθείς, στην ίδια κατεύθυνση, για το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε πως «πρέπει όλο το δημοκρατικό τόξο να προσχωρήσει σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες σαν αυτές, χειραγώγησης, που είδαμε προχθές, της Δικαιοσύνης, διότι αυτό θα μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα».

Ταυτόχρονα, με την κατάθεση τροπολογίας για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε δημόσιο έλεγχο πίεσε χθες σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον κ. Τσίπρα να καλεί σήμερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να αποτελέσει την τελευταία κοινοβουλευτική απόφαση της διακυβέρνησής του. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να «τα μαζέψει» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την κάλεσε «αν όντως δεν την θέλει», σήμερα να ψηφίσει την σχετική τροπολογία.

 

 

Το διακύβευμα των εκλογών

Ως προς το διακύβευμα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε πως η μόνη ψήφος που δίνει προοπτική αλλαγής είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρατήρησε ότι προϋπόθεση «για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος». Ξορκίζοντας, ταυτόχρονα, κάθε ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων» ως ένα θέμα «πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης», ο κ. Τσίπρας προέβλεψε πως «αυτοδυναμία δεν υπάρχει» και συνέχισε, λέγοντας πως ο «ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας “αυτοδυναμία” εννοεί ότι ακόμα κι αν βγει πρώτος θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές».

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιμένει σε «λύση νοκ άουτ», δηλαδή στο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, αυτήν της απλής αναλογικής, με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει χθες πως αυτό μπορεί να συμβεί είτε με την συμμετοχή των προοδευτικών δυνάμεων στο ίδιο σχήμα ή με ψήφο ανοχής προς μια τέτοια κυβέρνηση. Απαριθμώντας δύο εκδοχές: «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές».

Η «συγκρατημένη αισιοδοξία» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εδράζεται εν πολλοίς και στην πεποίθησή του ότι «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν». «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά», υπογράμμισε σχετικά, ενώ πρόσθεσε πως αντίστοιχα το δίλημμα θα ισχύει και το ΜέΡΑ25. Προς επίρρωση αυτού προέταξε το αίσθημα αυτοσυντήρησης» των κυρίων Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, διερωτώμενος πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί «θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;».

 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας νέας διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε ως πρώτιστο στόχο το τρίπτυχο «αυξήσεις μισθών, μειώσεις τιμών και ρυθμίσεις των χρεών», τρίπτυχο το οποίο σχηματοποιεί το πολυσέλιδο κυβερνητικό πρόγραμμα «50 ημερών» του κόμματος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται αναλυτικά τα όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή:

– Αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ
– Τιμαριθμική προσαρμογή σε ετήσια βάση για τους μισθούς
– Καταβολή 13ης σύνταξης και αναδρομικών στους συνταξιούχους
– Αύξηση 10% των μισθών στο δημόσιο τομέα
-Νέο πλαίσιο διαχείρισης για το ιδιωτικό χρέος
– Μείωση των τιμών με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (από 0%- 6%)
– Μείωση του ΕΦΚ στο χαμηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «φωτιά» προκαλεί το φετινό πασχαλινό τραπέζι, το οποίο -όπως είπε- φέτος είναι ακριβότερο από πέρυσι, όταν η αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών έχει πέσει ακόμα και κατά 40%.

Το ντιμπέιτ και τα ψηφοδέλτια

Ανοιχτός, ωστόσο, εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας και σε ένα ενδεχόμενο ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, παρότι εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να βρεθούν αντιμέτωποι οι δυο τους και να συγκριθούν επί της ουσίας οι θέσεις και οι προτάσεις τους, αν και ο κ. Μητσοτάκης «διαρκώς ξεφεύγει». Με φόντο τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη νίκη του κόμματος τους, σχολιάζοντας ότι τα «διαρκώς» τα πραγματικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παρουσιάζονταν στις δημοσκοπήσεις. «Βλέπω το κλίμα που επικρατεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δίνοντας συνέχεια στο πρόγραμμα των επισκέψεών του σε δήμους και συνοικίες της Αττικής, αφού αναμένεται σήμερα το απόγευμα να μιλήσει στο καφέ «Σκίτσο», στο Ίλιον.

Όσον αφορά τα απόνερα των κομματικών ψηφοδελτίων, στην παραίτησή από την υποψηφιότητά της στον νομό Κιλκίς επέμενε χθες Ειρήνη Αγαθοπούλου, η οποία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως «δεν ζήτησα ποτέ να αποχωρήσει κάποιος άλλος υποψήφιος από το ψηφοδέλτιο, ούτε να αλλάξει κάποια ειλημμένη απόφαση συλλογικού οργάνου για κάποιο άλλο όνομα, παρά μόνο για το δικό μου. Ζήτησα το εξής πολύ απλό: να μου δοθεί η δυνατότητα να μην υπηρετήσω από την πρώτη γραμμή – δηλαδή ως υποψήφια – μια επιλογή με την οποία δεν συμφωνώ».

Την απόσυρσή της και τυπικά από τα ψηφοδέλτια ζήτησε χθες και η υποψήφια βουλευτής του Βόρειου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ιωάννα Κοντούλη, η οποία, όπως δήλωσε, πληροφορήθηκε την υποψηφιότητά της δια του Τύπου. «Πληροφορήθηκα ότι περιλαμβάνομαι στο ψηφοδέλτιο Βόρειου Τομέα της Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ , θέλω να ενημερώσω ότι δεν θα είμαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ήδη ενημέρωσα αρμοδίως και ζήτησα επανόρθωση» ανέφερε στα κοινωνικά δίκτυα η κ. Κοντούλη και πρόσθεσε ότι «συμπληρωματικά της προηγούμενης ανάρτησης και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων από τον χώρο των “αρίστων” επισημαίνεται ότι η προσπάθεια και ο αγώνας για την απαλλαγή του τόπου από την Κυβέρνηση των «αρίστων» ήταν, είναι και παραμένει αναγκαιότητα». Σημειωτέον ότι κομματικές πηγές σχολίαζαν χθες πως το όνομα της κ. Κοντούλη είχε συμπεριληφθεί κατόπιν εισήγησης της Νομαρχιακής Επιτροπής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς θεωρήθηκε ότι η κ. Κοντούλη, η οποία ήταν υποψήφια και το 2019, ότι θα έπρεπε να είναι εκ νέου υποψήφια. Με δεδομένο ότι η λίστα που διανεμήθηκε χθες προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με τις υποψηφιότητες ήταν προς έγκρισή τους ως το ανώτατο κομματικό όργανο, δεν επρόκειτο για τις τελικές υποψηφιότητες.

Πηγή: ProtoThema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ