ΣΥΡΙΖΑ: Κατηφορικός και χωρίς εμπόδια ο δρόμος για τη διάλυση – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ σύντομα

Κασσελάκης Τσίπρας

«Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου» που λέει κι ο λαός

Όταν είναι ο Αλέξης Τσίπρας μέντοράς σου, τότε σίγουρα δεν μπορείς να απέχεις πολύ, μπορεί και καθόλου, από τα όσα σε διδάσκει εκείνος.

Δημοψήφισμα λοιπόν θέλει να κάνει τώρα ο Στέφανος, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να καταφέρει όπως πιστεύει, να αποπέμψει επιτέλους τα «βαρίδια» του κόμματός του. Το πόσο εύκολο μπορεί κάποιος να ευτελίσει κάτι τόσο σημαντικό είναι πρωτοφανές στην αριστερά. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό κι ας πάμε στην ουσία.

Νομιμοποίηση μέσω διαδικασίας

Ο κ. Κασσελάκης αυτή τη στιγμή προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις κινήσεις του μέσα από τον κόσμο του κόμματός του. Ει δυνατόν, ο κ. Κασσελάκης θέλει να αλλάξει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Δικαίωμά του, άλλωστε εξελέγη πρόεδρος στο κόμμα του. Ωστόσο, οι αλλαγές και η ρήξη είναι κάτι πολύ σημαντικό και βαρύ για να επιτευχθεί με φθηνά κόλπα, όπως αυτά που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κινήσεις αυτές είναι περισσότερο κινήσεις απελπισίας ενός προέδρου που δεν μπορεί με τίποτα να ελέγξει το κόμμα του και ζητά τη «βοήθεια του κοινού». Η ρήξη έρχεται με προσωπικές πρωτοβουλίες. Και κυρίως, επιτυγχάνεται, με πνεύμα ενότητας, όχι με κρίσεις πανικού.

Πολιτικό κενό

Κάθε κίνηση και πρωτοβουλία όμως του κ. Κασσελάκη, δείχνει και το πολιτικό κενό που υπάρχει επί της ουσίας στο παρασκήνιο. Η έλλειψη ικανότητας και δυνατοτήτων του Στέφανου να ηγηθεί στο κόμμα του, είναι η βάση γι’ αυτό το τραγικό αποτέλεσμα που βγαίνει προς τα έξω. Τι δημοψήφισμα για αποπομπή θα διεξάγει όταν ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης αποχώρησε από το κόμμα και κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν κι άλλοι αυτή την έξοδο;

Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση

Με τούτα και με εκείνα, ο Στέφανος θα καταφέρει το αμίμητο και το ακατόρθωτο. Θα καταφέρει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση. Με τη μαζική αποχώρηση στελεχών και βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κοινοβουλευτική του δύναμη θα μικρύνει κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι ακόμα μικρότερη από του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα αναλάβει και τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προνόμια που δεν έχουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι έχουμε μπροστά μας ολόκληρη τετραετία, είμαστε ακόμα στην αρχή κι ας φαίνεται ότι έχουν περάσει αιώνες από την ημέρα των εθνικών εκλογών.

Ο δρόμος προς την απόλυτη διάλυση για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατηφορικός και χωρίς εμπόδια. Είναι ακριβώς ίδιος δηλαδή, με τον δρόμο που ακολούθησε για να κυβερνήσει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ