Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς με το βλέμμα στον Ερντογάν

Μητσοτάκης Σολτς

Κινητικότητα για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, προετοιμάζεται για τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην Αθήνα

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το Μαξίμου, συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, καθώς και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Οικονομία και επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προσφέρουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Στάθηκε επίσης στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Αναφορά στο μεταναστευτικό… χωρίς συμφωνία

Το επόμενο θέμα, ήταν το μεταναστευτικό, που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Συζητήθηκε επίσης το θέμα των δευτερογενών ροών προς της Γερμανία. Έγινε ανταλλαγή ιδεών για πολιτικές ένταξης που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελείς για την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία και να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Με το βλέμμα στη συνάντηση με Ερντογάν

Στις 7 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ταυτόσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας επισημαίνεται ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό πνεύμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ