Συμφωνία των Πρεσπών: Η δικαίωση Μητσοτάκη

μητσοτακης

Είναι κοινό μυστικό ότι όλοι όσοι εμπνεύστηκαν, στήριξαν ή ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπήκαν στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Τσίπρας, το Ποτάμι στο σύνολό του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Πάνος ο Καμμένος (γιατί φυσικά και στήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών, εκείνος έδωσε το στυλό για να υπογράψει ο Κοτζιάς) και προσφάτως ο Ζόραν Ζάεφ, φυσικά και η μαέστρος, Άγκελα Μέρκελ.

Και τώρα έρχεται νέα σελίδα στη γειτονική χώρα. Αλλάζει η κυβέρνηση, αλλάζουν τα δεδομένα, επικρατεί αστάθεια και είναι μπόλικα τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Υπάρχουν τάχα δεσμεύσεις για την τήρηση της Συμφωνίας, αλλά πόσο θα μπορούσε να τηρηθεί η Συμφωνία από το VMRO π.χ. που το ίδιο το κόμμα αμφισβητεί ακόμη και τη νομική της υπόσταση;

Flashback, από το ελληνικό κοινοβούλιο, την ημέρα της πρότασης μομφής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Νίκου Κοτζιά. Ο σημερινός Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τότε ότι αυτή η Συμφωνία αν κυρωθεί, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Έχοντας φυσικά στο μυαλό του, εκτός του γεγονότος ότι τα κράτη έχουν συνέχεια και δεν μπορούν να ακυρώνουν Συμφωνίες διακρατικές όποτε θέλουν, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια μπαίνουν στο ΝΑΤΟ. Και οποιαδήποτε αλλαγή στη συνέχεια, θα είχε κόστος για την Ελλάδα.

Η παραχώρηση Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στη γειτονική χώρα, της δίνει τώρα το «ελεύθερο», εντός του ΝΑΤΟ, να καταργήσει η ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τους ακροδεξιούς που θα αναλάβουν από ό,τι φαίνεται την εξουσία. Οι ίδιοι φυσικά θα επιστρέψουν στον σκέτο όρο Μακεδονία και βρίσκονται ήδη εντός του ΝΑΤΟ. Λέτε το ΝΑΤΟ σύσσωμο να ψηφίσει την απομάκρυνση της χώρας; I don’t think so, που λένε και στην Washington D.C.

Το μόνο «ρίσκο» που θα πάρουν πλέον τα Σκόπια, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα θα έχουν το βέτο της Ελλάδος αλλά και της Βουλγαρίας, συνεπώς δεν μπαίνουν, ωστόσο, είναι ήδη, στο ΝΑΤΟ. Αυτό που ήθελαν, το πέτυχαν. Ανήκουν στην υπερατλαντική συμμαχία και το VMRO φαίνεται ότι θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Τότε τι θα πρέπει να κάνουμε ως ελληνική πλευρά; Να επιμείνουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, ή να ζητήσουμε κι εμείς την κατάργησή της; Αν συμφωνήσουμε κι εμείς με την κατάργησή της, τότε παραχωρούμε στα Σκόπια το Μακεδονία σκέτο. Αν επιμείνουμε, τότε αρχίζουμε να στηρίζουμε μια βαθιά επονείδιστη και επιζήμια συμφωνία για την πατρίδα.

Αυτά ακριβώς ήθελε να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν λίγες μόλις ημέρες κιόλας πριν την υπογραφή, έκανε την ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει την υπογραφή αυτής της επιζήμιας Συμφωνίας, με την πρόταση μομφής, απέναντι στον Κοτζιά.

Αυτά ακριβώς κατήγγειλε λέγοντας ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει τίποτα ωφέλιμο για την Ελλάδα από αυτή τη Συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των γειτόνων.

Η ίδια η ιστορία, ξέγραψε σε πολύ λίγο χρόνο, εκείνους που υπηρέτησαν αυτή τη Συμφωνία.

Το θέμα είναι, ποια είναι η επόμενη ημέρα…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ