Στον Ανδρουλάκη η καυτή πατάτα

Στον Ανδρουλάκη η καυτή πατάτα

Φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, ύστερα και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας «Interview». Σύμφωνα με αυτή, στο ερώτημα «Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 21,9% και το ΚΙΝΑΛ το 14,5%.

Με το νέο εκλογικό νόμο (ενισχυμένη αναλογική) όπως έχουμε ξαναπεί, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ποσοστό περίπου 37% – πήχη τον οποίο η ΝΔ, με τα σημερινά της ποσοστά, δύσκολα φτάνει. Άρα, αυτό μας οδηγεί σε μια συνεργατική λογική.

Το ερώτημα είναι: αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία και αντίστοιχα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταφέρουν μαζί να έχουν τον πολυπόθητο αριθμό των 151 εδρών (σ.σ. σενάριο που δημοσκοπικά πλέον δεν φαίνεται και τόσο ακραίο) ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου;

Στο πρώτο σενάριο ο Μητσοτάκης ζητάει από το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστούν και στο δεύτερο ο Τσίπρας θέτει το δίλημμα στον Ανδρουλάκη, για το αν θα συνεργαστούν «για να φύγει η Δεξιά».

Στην περίπτωση δηλαδή, που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ τα φέρει έτσι η τύχη να αθροίζουν 151 έδρες, τότε ο Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δίλημμα που ενδέχεται να καθορίσει την Ιστορία. Θα βάλει πλάτη στο να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας ή θα καταλήξει εταίρος του Τσίπρα στο φαιδρό «2η φορά Αριστερά»;

Πάντα παίζει και το σενάριο να αρνηθεί και τις δύο «προσφορές» οπότε στην περίπτωση αυτή θα παρακολουθήσουμε μια παρτίδα πόκερ για δυνατά στομάχια. Για την ώρα πάντως, η ΝΔ – παρά τις διεθνείς συγκυρίες που βαραίνουν τον βηματισμό της προς τον εκσυγχρονισμό, μοιάζει να είναι ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ