Στις 22 Μαρτίου ξεκινά εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Ελλάδα Τουρκία σημαίες

Στον απόηχο των εθνικών τραγωδιών, στις 22 Μαρτίου στην Άγκυρα, ξαναρχίζει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στα πλαίσια της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Δηλαδή σε θέματα χαμηλής πολιτικής. Η επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου γίνεται με εντολή του Ερντογάν. Οι Τούρκοι σφόδρα επιθυμούν να επαναρχίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο διάλογος και αντικατέστησαν και τον υφυπουργό Εξωτερικών (ομόλογο του δικού μας Κώστα Φραγκογιάννη), με τον υφυπουργό Μπουράκ Αχτσαμπάχ.

Ο διάλογος θα συνεχισθεί εκεί όπου σταμάτησε με τον προηγούμενο υφυπουργό κ. Σεντάτ Ονάλ (ο οποίος προήχθη σε μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη). Σταμάτησε τότε με τις δηλώσεις Ερντογάν του τύπου «Μητσοτάκης γιοκ», αλλά τώρα που οι σεισμοί και η τραγωδία έφεραν Αθήνα και Άγκυρα πιο κοντά ξαναρχίζουν. Τι θέματα όμως περιλαμβάνει η «θετική ατζέντα»; Πρόκειται συνολικά για 25 συμφωνίες χαμηλής πολιτικής που αφορούν οικονομικά θέματα, εμπορικά, συγκοινωνιακά, τουριστικά, ενεργειακά και θέματα κλιματικής αλλαγής. Σημασία έχει και το γεγονός ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, έστω και σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» διεξάγεται σε προεκλογική περίοδο και στις δύο χώρες.

Τα χαμόγελα του Τσαβούσογλου για την Ελλάδα

Όλο χαμόγελα και φιλοφρονήσεις ήταν στην Ντόχα του Κατάρ ο Μελβούτ Τσαβούσογλου όταν συνάντησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Δεν ήταν μόνον ότι τον ευχαρίστησε για πολλοστή φορά για τη βοήθεια που έσπευσε να στείλει η Ελλάδα στην σεισμόπληκτη Τουρκία, ούτε τα συγκινητικά λόγια συμπαράστασης που είπε για τα δεκάδες θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη, ήταν και τα θερμά λόγια που έλεγε κάθε λίγο και λιγάκι για την Ελλάδα στους ξένους υπουργούς Εξωτερικών. Τους είπε για την ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια που έφτασε πρώτη στην Τουρκία, τους είπε για την ΕΜΑΚ και τα άτομα που έσωσε μέσα από τα ερείπια των πολυκατοικιών που έπεσαν. Μετέφερε τους ξένους ομολόγους του την επιθυμία του Ερντογάν να αρχίσει ο διάλογος με την Ελλάδα ταχύτατα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ