Στήριξη της Βρετανίας στην Τουρκία για τα Eurofighter, για να αντιμετωπίσει την υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο

μαχητικά

Η απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκουλέρ

Μετά την οριστική ρήξη των συζητήσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα F16, η Τουρκία αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, δεδομένης της υπεροχής της Ελλάδας στο Αιγαίο με την απόκτηση των Rafale από την Γαλλία.

Η τουρκική πλευρά έχει ξεκινήσει τις ενέργειες για την απόκτηση 40 Eurofighter Typhoon, όπως διεμήνυσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκουλέρ, ο οποίος μάλιστα επιβεβαίωσε την δυναμική της Ελλάδας στην περιοχή.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, μάλιστα αναφέρουν «Η Ελλάδα με τα 20 Rafale που απέκτησε έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στους αιθέρες του Αιγαίου απέναντι στα τουρκικά. F-16. Έτσι θεωρείται πως η Τουρκία για να απαντήσει στα ελληνικά Rafale κάνει αυτή την κίνηση και επιχειρεί να αγοράσει τα ευρωπαϊκά Eurofighter».

Συμφωνούν Ισπανία – Βρετανία 

Τα Eurofighter κατασκευάζονται από την κοινοπραξία, Ισπανίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Ο Γκιουλέρ, υποστηρίζει η Βρετανία και η Ισπανία είναι θετικές στην πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

Όπως υπογραμμίζει ο Τούρκος Υπουργός «Μας λένε πως “το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς”. Αν το θέμα προχωρήσει, σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε 40 Eurofighter. Οι Ισπανοί και οι Βρετανοί έχουν την επιθυμία της πώλησης των Εurofighter στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά είναι ισάξια με τα Rafale και έχουν καλύτερες επιδόσεις στους ελιγμούς και την ταχύτητα.

«Η Ελλάδα με τα 20 Rafale που απέκτησε έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στους αιθέρες του Αιγαίου απέναντι στα τουρκικά. F-16. Έτσι θεωρείται πως η Τουρκία για να απαντήσει στα ελληνικά Rafale κάνει αυτή την κίνηση και επιχειρεί να αγοράσει τα ευρωπαϊκά Eurofighter», σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το αγκάθι της Γερμανίας

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, στην κατασκευή των Eurofighters συμμετέχει ενεργά η Γερμανία. Ωστόσο οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν οξυνθεί, με αποκορύφωμα την συνάντηση Ερντογάν – Σολτς και την αναφορά του πρώτου στο ολοκαύτωμα, κατηγορώντας ευθέως την Γερμανία. Παράλληλα, η ξεκάθαρη θέση της Γερμανίας στις θέσεις της Δύσης και στον σεβασμό των συμμαχικών δεσμών, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την απόκτηση των Eutofighter, καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανη μία συμφωνία της Γερμανίας για την πώληση τους στην Τουρκία.

Επιμένει για τα F-16

Παράλληλα, η Άγκυρα συνεχίζει να διεκδικεί 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει, λόγω της οριστικής ρήξης με τις ΗΠΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ