Στην τελική φάση η εκπαίδευση των Ουκρανών από τους Αμερικανούς στη Γερμανία για τις επερχόμενες σκληρές μάχες

Στην τελική φάση η εκπαίδευση των Ουκρανών από τους Αμερικανούς  στη Γερμανία για τις επερχόμενες σκληρές μάχες

Κορυφαίοι στρατηγοί των ΗΠΑ συναντήθηκαν το τελευταίο τριήμερο με ανωτάτους Ουκρανούς στρατιωτικούς στη Γερμανία , όπου αξιολόγησαν τις επιλογές του Κιέβου στα προσεχή πεδία των μαχών ,μέσα από διαβαθμισμένες και πολυδιάστατες ασκήσεις, ενόψει της αναμενόμενης εαρινής Ουκρανικής επίθεσης με σκοπό την απελευθέρωση και ανακατάληψη τμημάτων της επικράτειάς της στα ανατολικά και νότια της χώρας που κατέχονται από την Ρωσία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα από το Βισμπάντεν και το Γκράφενβορ της Γερμανίας ο στρατηγός Mαρκ Μάιλι , επικεφαλής του Μικτού/Διακλαδικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων , και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ/EUCOM/Στουτγάρδη στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι (USA) συναντήθηκαν με δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη του Ουκρανικού στρατού (αναφορικά με τη σχεδίαση ασκήσεων για το περιεχόμενο των οποίων για προφανείς λόγους διατηρείται άκρα μυστικότητα)Η συνάντηση των δυο κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών των ΗΠΑ με Ουκρανούς αξιωματικούς έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου, ο οποίος έχει εισέλθει στο δεύτερο έτος του. Για μήνες, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν εγκλωβιστεί σε ένα μετωπικό αδιέξοδο, με πολλές από τις πιο έντονες μάχες να γίνονται τώρα γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ στο Ντόνετσκ. «Αυτό που κάνουμε είναι να τους παρέχουμε επιλογές ως και τους απαραίτητους μηχανισμούς για να διεξάγουν με επιτυχία τις επικείμενες επιχειρήσεις »,τόνισε ο Μάιλι.

Ο Αμερικανός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είπε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι να κατευθύνουν τακτικά τις Ουκρανικές δυνάμεις ή να τους λένε να «πάνε αριστερά και δεξιά». Αντίθετα, ο στόχος των ασκήσεων είναι να βοηθήσουν τους Ουκρανούς διοικητές να γνωρίζουν σύγχρονες μεθόδους μάχης.Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη μεταφέρουν όλο και περισσότερο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία γιατί από τα τέλη Μαρτίου έρχονται πολύ σκληρές μάχες. Ο υποστράτηγος Kίριλο Μπουντάνοφ επικεφαλής του τομέα στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας,τόνισε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα δώσουν «μια αποφασιστική μάχη αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι και ότι αυτή η μάχη θα είναι η τελευταία πριν τελειώσει ο πόλεμος». Ο Μπουντάνοφ δεν διευκρίνισε πού θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια μάχη.

Κατά τη διάρκεια των κλειστών και διαβαθμισμένων συζητήσεων στο Βισμπάντεν, όπου βρίσκονται επιτελεία των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική, στρατιωτικοί αξιωματούχοι έπαιξαν σενάρια σε ένα τεράστιο τραπέζι με χάρτες και στρατιωτικά εικονίδια που προορίζονταν να αναπαριστούν πιθανές μάχες, είπε ο Μάιλι “Οι Ουκρανοί μετακινούν τα οπλικά συστήματα σε αυτούς τους χάρτες για να καθορίσουν ποια είναι η καλύτερη επιλογή δράσης τους και καθορίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κινδύνων που συνδέονται, ενώ δεν επετράπη σε Αμερικανούς και άλλους εκπροσώπους του τύπου να έχουν πρόσβαση στις ασκήσεις επί χάρτου.
Τέλος πιλότοι από την Ουκρανία βρίσκονται στις ΗΠΑ όπου αξιολογούνται ως προς την ικανότητά τους να πετούν Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με απόρρητες αναφορές. Δύο πιλότοι χρησιμοποιούν προσομοιωτές σε μια στρατιωτική βάση στο Tούσον της Αριζόνα και αναμένεται να αφιχθούν άλλοι δέκα από τους συναδέλφους τους σύντομα, ενώ άλλοι δύο βρίσκονται στο Μοντγκόμερι της πολιτείας Αλαμπάμα .Ανώνυμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοπός της εκπαίδευσης είναι να βελτιώσουν τις πτητικές τους δεξιότητες και να υπολογίσουν πόσο χρόνο θα χρειάζονται για να τους εκπαιδεύσουν ώστε να χρησιμοποιούν προηγμένα αεροσκάφη όπως το F-16.(έχει ήδη γράψει ο”ΕΤ”)

Πολύ κρίσιμα τα άρματα μάχης
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον ρόλο των αρμάτων μάχης στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις ανέπτυξαν «ελαφριά άρματα μάχης» για να συμπληρώσουν τα βαρύτερα κύρια άρματα μάχης. Τα ελαφρά άρματα μάχης θεωρούνται ότι καλύπτουν ένα κενό μεταξύ των κύριων αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων. Η βάναυση επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ο πρώτος μεγάλος πόλεμος μεταξύ των σύγχρονων στρατευμάτων εδώ και δεκαετίες, και πολλές χώρες αναλύουν κάθε πτυχή της σύγκρουσης αναζητώντας πληροφορίες με τις οποίες μπορούν να εκπαιδεύσουν καλύτερα ως και να εξοπλίσουν τις δικές τους δυνάμεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα διδάγματα είναι ότι παρά τις υψηλές απώλειες, τα τανκς παραμένουν ζωτικό μέρος του σύγχρονου πολέμου, με τη Ρωσία να σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή τους και την Ουκρανία να προσπαθεί να εξασφαλίσει τανκς δυτικής κατασκευής(από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ) για τα στρατεύματά της. Οι προσπάθειες της Δύσης να φέρουν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία έχουν στρέψει εκ νέου την προσοχή στη χρησιμότητα και των ελαφρών αρμάτων μάχης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έπεσαν σε δυσμένεια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και δεν είναι τόσο ισχυρά ή τόσο βαριά θωρακισμένα όσο τα κύρια άρματα μάχης, τα ελαφρά άρματα μάχης θεωρούνται όλο και περισσότερο ότι καλύπτουν ικανοποιητικά υπάρχοντα κενά.

Σε μία άλλη εξέλιξη ο Ρωσικός στρατός έχει τεράστιες απώλειες σε βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και αρματικό δυναμικό ενώ παρουσιάζει πολλά τρωτά σημεία στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Μάλιστα συνεχίζει εδώ και μήνες να αναπτύσσει ως κύρια άρματα μάχης T-62 (MBT) ηλικίας 60 ετών(!) σε βαθμό που κορυφαίοι σχηματισμοί να επανεξοπλίζονται με T-62 για να αντισταθμίσουν(!) τις προηγούμενες απώλειες σε σύγχρονα τανκς . Η Βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες, Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-50,(του 1954!) έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία (για πρώτη φορά).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ