Μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και διεύρυνση της ΕΕ, ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στη Γρανάδα για τη σύγκλιση της 3ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη Σύνοδο Κορυφής, συμμετέχουν οι αρχηγοί από 47 Ευρωπαϊκά Κράτη, σε μία προσπάθεια χάραξης κοινής στρατηγικής και ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της κοινότητας. Ο πρωθυπουργός θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν (Nikol Pashinyan) και τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι (Irakli Garibashvili).
Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Προφανώς, η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βάζει τη χώρα μας στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ενισχύοντας τη φωνή της Ελλάδας στα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής. Η διεθνής μορφή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το εχέγγυο για να προβληθούν οι πάγιες θέσεις της χώρας μας.
Το άτυπο συμβούλιο θα θέσει τις προτεραιότητες της ΕΕ για το μέλλον της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, της διεύρυνσης, το μεταναστευτικό καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Όντας στην καρδιά των εξελίξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφράσει την άποψη των χωρών του Νότου για ριζική λύση στο μεταναστευτικό. Όσον αφορά στην διεύρυνση, η Αθήνα τάσσεται υπέρ, ωστόσο θα χαράξει κόκκινες γραμμές αναφορικά με την Αλβανία και την υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εφόσον δεν υπάρξουν εξελίξεις στο διπλωματικό πρόβλημα που δημιούργησαν με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας. Τέλος, για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, θα υποστηρίξει την δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων και επιπλέον πόρους για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να παγιώσει την διεθνή θέση της και να γίνει παράγοντας των γεωπολιτικών εξελίξεων.