Spy: Καμία φθορά στην κυβέρνηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η σιωπή Καραμανλή & Σαμαρά για Τσίπρα, η Metlen που κατέκτησε τη Βρετανία, η νίκη του Παπαδημητρακόπουλου επί του γίγαντα Citrosuco και η Samsung που σκοντάφτει στο AI

Spy - The Post Politics

Και σήμερα ο Spy με καυτό παρασκήνιο

Καλή σας ημέρα! Και σήμερα ο Spy σας εδώ στην παρέα, για να σας δώσει όλο το καυτό παρασκήνιο της ημέρας στην πολιτική και την οικονομία της χώρας μας.

Καμία φθορά για τη ΝΔ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μηδενική είναι η φθορά για την κυβέρνηση από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Opinion Poll που προβλήθηκε στο Action 24. Με ποσοστό 29,8%, έναντι 30,4% τον Μάιο, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερό προβάδισμα, ενώ η Πειραιώς εμφανίζεται καλύπτουσα θεσμικά και με πρωτοβουλίες διαφάνειας απέναντι σε μια υπόθεση με βαθιές ρίζες. Η αντιπολίτευση, αντί να πείσει, φθείρεται από την υποκρισία της, καθώς τα στοιχεία παραπέμπουν σε διαχρονικές παθογένειες. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 13,9%, η Πλεύση διατηρεί υψηλά ποσοστά (13,7%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε ελεύθερη πτώση (5,5%) – σε μία Βουλή εννέα κομμάτων.

Το άλλοθι της «κολοτούμπας»

Η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών του 2015 δεν είναι τίποτε άλλο από μια απέλπιδα προσπάθεια πολιτικού ξεπλύματος του Αλέξη Τσίπρα. Δεν πείθουν. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ο κ. Τσίπρας έκλεισε τις τράπεζες, πάγωσε το Χρηματιστήριο, έφερε capital controls και έβαλε την Ελλάδα στις ουρές – για να υπογράψει τελικά το μνημόνιο που κατήγγελλε. Η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση της Μεταπολίτευσης έχει υπογραφή: Αλέξης Τσίπρας. Και δίπλα του, οι γνωστοί «συνεργοί». Τώρα, οι ίδιοι επιχειρούν να εμφανιστούν ως θύματα και να κουνούν το δάχτυλο σε εκείνους που κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Θεοδωράκης. Όσο για τα υποτιθέμενα «πρακτικά», δεν φέρουν καμία υπογραφή και έχουν διαψευστεί από Μεϊμαράκη, Θεοδωράκη και τον Πρόεδρο της Βουλής. Ας συγκρίνει ο πολίτης αξιοπιστίες. Η απάντηση είναι αυτονόητη.

Πού είναι οι Καραμανλής και Σαμαράς;

Πάντως μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αρνητική, η σιωπή των δύο πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά, για τον Αλέξη τον Τσίπρα. Ενώ το τελευταίο διάστημα και οι δύο είναι λαλίστατοι και εξαιρετικά επικριτικοί προς τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ιδιαίτερα ο Μεσσήνιος, δεν βλέπω την ίδια ευαισθησία για τον Αλέξη. Μυστήρια πράγματα.

Η πίεση στον νότο και τα επόμενα βήματα

Η μεταναστευτική πίεση από την ανατολική Λιβύη έχει φέρει στο επίκεντρο την Κρήτη και τις νότιες θάλασσες. Η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε. Αντιμετωπίζει το φαινόμενο σε τρία επίπεδα: ενισχυμένη παρουσία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, διπλωματικές πρωτοβουλίες σε Λιβύη και ευρύτερη περιοχή, και ευρωπαϊκή κινητοποίηση με Ιταλία, Μάλτα και την Κομισιόν. Πάνω από 8.000 αφίξεις από τις αρχές του έτους, με οργανωμένα κυκλώματα να αξιοποιούν την αποσταθεροποίηση στη Λιβύη. Το μήνυμα από το Μαξίμου είναι σαφές: αν τα μέσα που έχουμε ενεργοποιήσει δεν αποδώσουν, θα πάμε σε σκληρότερα μέτρα – πάντα εντός του διεθνούς δικαίου. Η χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη της. Η κυβέρνηση έχει ξαναδεί και έχει ξαναχειριστεί τέτοιες κρίσεις με επιτυχία. Προστατεύουμε τη χώρα, χωρίς φόβο και χωρίς ενοχές.

Η αλήθεια για την Προανακριτική και τον Κώστα Καραμανλή

Όσοι επιχειρούν να παρουσιάσουν το υπόμνημα του Κώστα Καραμανλή ως «σιωπή» ή υπεκφυγή, κάνουν πολιτική μικρότητας. Ο πρώην υπουργός δεν μίλησε πρώτη φορά τώρα. Έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια και στη Βουλή, και επιδιώκει θεσμικά να μιλήσει εκεί όπου πρέπει: στο φυσικό του δικαστή. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να μετατρέψει μια καθαρά διαδικαστική ενέργεια – όπως είναι η υποβολή υπομνήματος – σε δήθεν αφορμή για νέα επίθεση, στοχεύοντας στην πολιτική του εξόντωση. Η τακτική αυτή, όμως, δεν αφορά τη Δικαιοσύνη, αλλά μόνο τη μικροκομματική πόλωση. Και κυρίως: δεν τιμά τη μνήμη των θυμάτων, ούτε τους συγγενείς τους. Οι Τέμπες δεν είναι εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά υπόθεση Δικαιοσύνης.

Μηδέν εις το πηλίκο για τους… αιώνιους

Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι πρώτες διαγραφές ανενεργών φοιτητών, βάζοντας τέλος σε μια παθογένεια δεκαετιών. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για «σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων από τα βάθη της δεκαετίας του ’50 και του ’60», ενώ η κυβέρνηση ενεργοποιεί τελευταία ευκαιρία για περισσότερους από 35.000 παλιούς φοιτητές να πάρουν πτυχίο. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει έως δύο εξάμηνα παράταση σε όσους έχουν ολοκληρώσει το 75% των σπουδών τους και διατηρούν εξεταστική δραστηριότητα. Το μέτρο είναι ισορροπημένο, παιδαγωγικά ορθό και προγραμματικά συνεπές, βάζοντας τάξη στα μητρώα και βοηθώντας τα ΑΕΙ να προγραμματίσουν με πραγματικά δεδομένα. «Δεν είναι τιμωρία», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «είναι παρότρυνση και ευκαιρία σε όσους αξίζουν». Η φοιτητική ιδιότητα δεν είναι ισόβιος τίτλος – κι αυτό, πλέον, καθίσταται σαφές.

24ωρα ΜΜΜ

Για πρώτη φορά έπειτα από δύο δεκαετίες, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας λειτούργησαν όλο το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιουλίου. Στους δρόμους κυκλοφόρησαν 70 λεωφορεία με 490 δρομολόγια, ενώ προστέθηκαν 26 διαδρομές στο μετρό και 30 στο τραμ. Περισσότεροι από 50.000 επιβάτες εκμεταλλεύτηκαν τη νυχτερινή διασύνδεση της πόλης. Η πιλοτική εφαρμογή έγινε με πρωτοβουλία του Κ. Κυρανάκη, ο οποίος επιθυμεί να εντοπιστούν στην πράξη οι ανάγκες και τα περιθώρια βελτίωσης. Εφόσον η δοκιμή κριθεί επιτυχής, από τον Σεπτέμβριο η 24ωρη λειτουργία κάθε Σάββατο θα είναι ο νέος κανόνας. Η Αθήνα αλλάζει ρυθμούς και μετακινήσεις.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το φλερτ που έγινε πρόταση

Το 2015 το Χρηματιστήριο Αθηνών έβαζε λουκέτο λόγω capital controls. Σήμερα, δέχεται πρόταση εξαγοράς από τον ευρωπαϊκό κολοσσό Euronext, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωσή του στο δίκτυο των μεγαλύτερων αγορών της ηπείρου. Από το μπλακ άουτ του 2015 στην προοπτική ένταξης στην “ευρωπαϊκή Super League”, η απόσταση καλύφθηκε με σταθερά βήματα εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση χαιρετίζει την πρόταση ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σήμα εισόδου στη νέα εποχή των επενδύσεων. Στην αγορά πάντως διακινούνται πληροφορίες πως το τίμημα των 6,90 ευρώ ανά μετοχή μάλλον δεν θα είναι το τελικό, αφού οι μέτοχοι δύσκολα θα δεχθούν χαμηλότερη αποτίμηση από τα επίπεδα του ταμπλό. Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε, αλλά η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει: το ελληνικό χρηματιστήριο επιστρέφει στον διεθνή χάρτη – και μάλιστα από την κεντρική πύλη.

Ο ΤΙΤΑΝ στη Βρετανία, η τέφρα σε… ανάπτυξη

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ συνεχίζει να χτίζει το αποτύπωμά του στην Ευρώπη, επενδύοντας τώρα στη μετατροπή ιπτάμενης τέφρας σε σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας. Σε συνεργασία με τον βρετανικό κολοσσό PEEL, δημιουργεί υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας στο Fiddlers Ferry, με στόχο τη βιώσιμη αξιοποίηση των αποθεμάτων τέφρας από παλαιές ενεργειακές μονάδες. Η επένδυση των 20 εκατ. λιρών και τα 7,5 εκατ. τόνοι CO₂ που θα αποφευχθούν καθιστούν το έργο σύμβολο πράσινης μετάβασης, κυκλικής οικονομίας και νέας γενιάς δομικών υλικών. Όταν οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες συνδυάζουν τεχνογνωσία, καινοτομία και διεθνή στρατηγική, τότε η “σκόνη” γίνεται… πρότυπο εξαγώγιμης ανάπτυξης.

Παπουτσάνης: 40 εκατομμύρια και… άρωμα εξαγωγών

Με εκρηκτική αύξηση 27% στον κύκλο εργασιών έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2025 για την Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, επιβεβαιώνοντας πως η παράδοση συναντά τη στρατηγική ανάπτυξης. Τα έσοδα άγγιξαν τα 40,2 εκατ. ευρώ, με το 55% να προέρχεται από εξαγωγές, ενώ η δυναμική των επώνυμων προϊόντων (+37%) και των ξενοδοχειακών (+18%) δίνει νέα ώθηση στο brand. Η νέα γενιά προϊόντων οικιακής φροντίδας απογειώνει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, με εντυπωσιακή αποδοχή εντός κι εκτός Ελλάδας. Η αύξηση 44% στις παραγωγές τρίτων πιστοποιεί το διεθνές βιομηχανικό κύρος της ιστορικής ελληνικής εταιρείας. Από τα σαπούνια της Σύρου… στις συμφωνίες διεθνούς private label – η Παπουτσάνης γράφει ξανά success story.

Η METLEN πίσω από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό του Ηνωμένου Βασιλείου

Μια ελληνική υπογραφή στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο του Ηνωμένου Βασιλείου: Η METLEN ολοκλήρωσε επιτυχώς το EPC για το πάρκο Cleve Hill ισχύος 373 MW, το πρώτο που χαρακτηρίστηκε Έργο Εθνικής Σημασίας. Με τεχνογνωσία 91 έργων ΑΠΕ στο UK & Ιρλανδία, η METLEN κερδίζει σταθερά έδαφος στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση. Το πάρκο καλύπτει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών και εξοικονομεί 164.000 τόνους CO₂ ετησίως. Για την Quinbrook, η ελληνική εταιρεία παρέδωσε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, επιβεβαιώνοντας την επιχειρησιακή της υπεροχή. Από τη Μεσόγειο… στο Net Zero του Λονδίνου, η METLEN γράφει διεθνή κεφάλαια στην πράσινη ενέργεια.

Τα Birkenstock σέρνουν τους Ινδούς στα δικαστήρια

Σε μια απρόσμενη τροπή για τη βιομηχανία υποδημάτων, η γερμανική Birkenstock κινητοποιεί το ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον τοπικών εργοστασίων απομιμήσεων. Δικαστικοί επιμελητές πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές εφόδους σε Άγκρα και Δελχί, κατασχέτοντας ύποπτα σανδάλια που θυμίζουν ύποπτα… Barbie. Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο τη σκληρή μάχη για τα δικαιώματα εμπορικής ταυτότητας διεθνών brands, με την Crocs και την Prada να βρίσκονται επίσης σε ανοιχτή διαμάχη στην Ινδία. Από τα νοσοκομεία και τα οικολογικά σαλόνια, τα Birkenstock πέρασαν στην pop culture – και τώρα, στο προαύλιο του Ταζ Μαχάλ. Διεθνής μόδα με το βλέμμα στραμμένο στην έδρα.

Η Samsung σκοντάφτει στην τεχνητή νοημοσύνη

Χρονιά προκλήσεων για τη Samsung Electronics, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει πτώση 39% στα λειτουργικά της κέρδη, εν μέσω καθυστέρησης στις παραδόσεις προηγμένων τσιπ HBM στην Nvidia. Ενώ οι SK Hynix και Micron κερδίζουν από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, ο κορεατικός κολοσσός παλεύει με την εξάρτηση από την κινεζική αγορά και τη διστακτική πιστοποίηση από την Nvidia. Το φρένο στις εξαγωγές προς την Κίνα και οι εμπορικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για 25% δασμούς στα smartphones προσθέτουν νέα αβεβαιότητα. Παρά τη σταθερότητα στις πωλήσεις κινητών, η μετοχή της Samsung παραμένει ουραγός, με τον τεχνολογικό γίγαντα να αναζητά εναγωνίως την επόμενη αναλαμπή του.

Ο Παπαδημητρακόπουλος και η Citrosuco: όταν ο Δαυίδ νικά τον Γολιάθ

Σε μια σπάνια δικαστική νίκη μικρού παίκτη απέναντι σε κολοσσό, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία χυμών KSY δικαιώθηκε στο Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στον βραζιλιάνικο γίγαντα Citrosuco. Αντικείμενο της διαμάχης: ένα συμβόλαιο 3.600 τόνων πορτοκαλοπολτού και η απόπειρα της Citrosuco να το ακυρώσει, υποτιμώντας τις «λεπτομέρειες». Η KSY, με δικαστικά έξοδα 1,3 εκατ. ευρώ, δεν υποχώρησε. Ο ιδιοκτήτης της, Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος, δήλωσε: «Η αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Και κέρδισε. Το βρετανικό δικαστήριο αναγνώρισε την δεσμευτικότητα της συμφωνίας, ακόμη κι αν δεν είχαν αποτυπωθεί όλα τα ποσά.

Το χιούμορ του Παπαδημητρακόπουλου («αν το μέγεθος μετράει, έχω 19 γράμματα») δεν σκίασε τη σοβαρότητα της απόφασης. Άλλωστε, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφέρει το όνομά του δημοσίως ως πρότυπο επενδυτή. Και τώρα η Citrosuco καλείται να τηρήσει νέο συμβόλαιο 100.000 τόνων για 10 χρόνια. Αν δεν το κάνει, η ελληνική εταιρεία είναι έτοιμη. Με επιχειρηματικό ήθος, νομικά όπλα και πίστη στο «ο λόγος πρέπει να τηρείται». Γιατί όπως αποδείχθηκε, η αξιοπρέπεια δεν έχει μέγεθος – έχει συνέπεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ