Ρίχνει κι άλλο τους τόνους η Τουρκία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας κρίνει επωφελή τη «θετική ατμόσφαιρα» με την Ελλάδα

Ρίχνει κι άλλο τους τόνους η Τουρκία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας κρίνει επωφελή τη «θετική ατμόσφαιρα» με την Ελλάδα

Εμφανής είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να ρίχνει τους τόνους και μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, στη σχετική ανακοίνωση κρίνεται ως επωφελής η αλλαγή της ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο χωρών.

“Θεωρείται ότι η συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας. Έχει αναφερθεί ότι παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει χαρακτηριστικά το συμβούλιο ασφαλείας στην ανακοίνωσή του.

 

Στην Τουρκία ο Παναγιωτόπουλος

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση που του απηύθηνε ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε το παρασκήνιο αυτής της επίσκεψης, αλλά και την επικοινωνία που είχε με τον Χουλουσί Ακάρ.

“Προ ημερών στα πλαίσια των ανταλλαγών συλληπητήριων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές. Δεν απέρριψα αυτή την πρόταση, έπρεπε όμως να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία, ασφαλώς πριν από το Πάσχα και την προεκλογική περίοδο, τη δική μας και την τουρκική. Επιλέξαμε τελικά την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη τις σεισμόπληκτες περιοχές” είπε.

Στόχος τους είναι να εκπέμψουν ένα συμβολικό μήνυμα, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να τονίζει πως επιθυμία της Ελλάδας είναι να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή η αποκλιμάκωση.

“Εμείς συνεχίζουμε πάνω στις δικές μας στοχρεύσεις, αλλά ας το δούμε ως ένα παράθυρο επικοινωνίας. Δεν πάω στη Τουρκία για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά πάω για να βοηθήσουμε, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα. Κάποια πράγματα, όπως φυσικές καταστροφές και τραγωδίες, είναι πάνω από πολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης”, δήλωσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ