Στα πλαίσια της εκδήλωσης της εφημερίδας «Εποχή» με την «Ομπρέλας» για την ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άρχισε να ανοίγει τα χαρτιά του
Ως διερευνητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινοβραδινή εκδήλωσης της εφημερίδας «Εποχή» με την «ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσει στην δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο υπάρχει χώρος μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για ακόμα ένα κόμμα.
Στη πρώτη γραμμή τα διαγραφέντα στελέχη
Όπως ήταν λογικό, στη πρώτη γραμμή των καθισμάτων του κινηματογράφου «Τριανόν», βρίσκονταν τα στελέχη που διέγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης, η παρουσία των οποίων είχε και συμβολικό ρόλο για την τοξικότητα που κυριαρχεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
«Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα»
«Εγώ θεωρώ στρατηγικό λάθος η κριτική της δικής μας Αριστεράς να επικεντρώνεται στο όνομα του προέδρου» εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «είναι απολίτικο», επιστρατεύοντας για τον λόγο αυτό ως παραδείγματα τους Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι έμοιαζαν να δίνουν «παλιές μάχες» μετά την αποχώρησή τους, βάλλοντας κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, εξέφρασε «απόλυτη αλληλεγγύη» στα προς διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε κριτική στη νέα ηγετική ομάδα για έλλειψη κουλτούρας συζήτησης στα κομματικά όργανα. Αναφορικά με τις πολιτικές συνεργασίες, διέκρινε την ηγεμονία από την κυριαρχία, λέγοντας πως ο σοσιαλισμός απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, την ώρα που ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε».
Αναφορικά με τη δέσμευσή του απέναντι στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος ότι θα τους επιστρέψει την υπερηφάνεια, ανέφερε: «Θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θα φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών».
«Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα» προσέθεσε με νόημα ο πρώην υπουργός, ενώ επέστρεψε στο κυρίαρχο ερώτημα για το εάν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, που πυροδοτεί σενάρια νέου κόμματος. «Πιστεύω ότι υπάρχει» εκτίμησε, με προϋπόθεση, όπως είπε, το να αποφύγουμε την παρελθοντολογία ο «κακός Τσίπρας», ο «κακός Κασσελάκης», αλλά και να υπάρξουν καινούριες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα με λαϊκό αφήγημα.
Αναφορικά με τον λαϊκισμό και τον κυβερνητισμό, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αυτός δεν είναι άλλος από το να νομίζεις ότι μπορείς να κερδίσεις, λέγοντας στον κόσμο ό,τι θέλει να ακούσει προεκλογικά και να απαντάς τις αντιφάσεις της πρότασής σου… μετεκλογικά.
«Μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα;» αναρωτήθηκε ακόμη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. «Υπάρχει χώρος σ’ αυτό το κόμμα; Κανείς εδώ δεν θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει τις ιδέες μόνο τις δικές μας. Συνθήκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Πολύ μακριά από εμάς, ότι δεν μας αρέσει πια αυτό το κόμμα, γιατί δεν έχει τις δικές μας ιδέες» προσέθεσε.
Περιέγραψε, δε, ως οριακή την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αρχηγισμό, κυβερνητισμό και ρευστοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε ότι το τοξικό κλίμα δημιουργεί ενα πρόβλημα αν έχει ουσία η πολιτική συζήτηση εντός ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την πλειοψηφία πως η πολιτική συζήτηση δεν την αφορά, ούτε το πρόγραμμα του συνεδρίου, αλλά ο μηχανισμός.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, αυτό τον αρχηγισμό, αν μπορούμε να είμαστε σ’ αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, που είναι σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο, δεν το έχω ξανασυναντήσει. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα αισθητικό. Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη έκαναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός, που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι δύσκολη».