Προ των πυλών η δοκιμασία των υποψηφίων επιτρόπων: Ποιοι κινδυνεύουν να απορριφθούν από την Ευρωβουλή

Προ των πυλών η δοκιμασία των υποψηφίων επιτρόπων: Ποιοι κινδυνεύουν να απορριφθούν από την Ευρωβουλή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να αξιολογήσει τους υποψήφιους επιτρόπους που έχει προτείνει η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ένα κείμενο που αναλύει την κατάσταση, το Politico προειδοποιεί ότι η διαδικασία των ακροάσεων που έρχεται είναι γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές, με το ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς να μην καταφέρουν να περάσουν το τεστ της Ευρωβουλής.

Η Ευρωβουλή έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της απέναντι στην Κομισιόν. Όπως υπενθυμίζει το Politico, από το 2004 κάθε νέα Επιτροπή είχε τουλάχιστον έναν υποψήφιο που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, με συνολικά επτά υποψηφίους να βλέπουν την πολιτική τους καριέρα να “τερματίζεται” στο κατώφλι της Ευρωβουλής. Η ιστορία αυτή θυμίζει ότι το ευρωπαϊκό σύστημα δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά ότι υπάρχει μια βαθύτερη δοκιμασία για την αξιολόγηση της ηθικής, των δεσμεύσεων και των ικανοτήτων.

Οι προηγούμενες περιπτώσεις απορρίψεων περιλαμβάνουν ποικιλία αιτίων. Το 2004, η Ιταλική υποψηφιότητα απορρίφθηκε λόγω ρατσιστικών και μισογυνικών σχολίων. Αργότερα, το 2009, η υποψήφια από τη Βουλγαρία αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω αμφιλεγόμενων δεσμών με εταιρεία λόμπι και έλλειψης επαρκούς γνώσης του χαρτοφυλακίου της. Το 2019 ήταν το έτος με τις περισσότερες απορρίψεις, όταν τρεις υποψήφιοι από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία είδαν τα όνειρά τους να καταρρέουν λόγω ηθικών αμφιβολιών και ανησυχιών για σύγκρουση συμφερόντων.

Το μήνυμα είναι σαφές: η Ευρωβουλή έχει τη δύναμη να σταματήσει μια υποψηφιότητα όταν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Φέτος, πέντε υποψήφιοι αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση και η πολιτική “επιβίωση” τους δεν είναι εγγυημένη. Οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, με τους ευρωβουλευτές να εξετάζουν εξονυχιστικά το παρελθόν, τις ικανότητες και τις ηθικές αρχές των υποψηφίων.

Το «μαύρο πρόβατο»: Όλιβερ Βάρχελι – Επίτροπος Υγείας και Ευημερίας των Ζώων (Ουγγαρία)

«Δεν είναι μυστικό ότι η επιλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν θα αντιμετωπίσει μια επιθετική ακρόαση», επισημαίνεται. «Ως επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση στην πρώτη θητεία της Φον ντερ Λάιεν, ο Βάρχελι αντιμετώπισε επικρίσεις από αξιωματούχους των Βρυξελλών για τον εναγκαλισμό του με υποψήφιες χώρες που προκάλεσαν ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Οι ευρωβουλευτές μπορεί επίσης να θυμούνται την περίσταση του 2023 όταν τους αποκάλεσε «ηλίθιους».

Ενώ φημολογείται ότι η Βουδαπέστη έχει έτοιμο ένα Σχέδιο Β στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή Ένικο Γκιόρι, ορισμένοι στο Κοινοβούλιο ανησυχούν ότι η καταψήφιση του Βάρχελι θα επιτρέψει στον Όρμπαν να κρατήσει τις Βρυξέλλες σε ομηρία μη προτείνοντας αντικαταστάτη. Παρόλα αυτά, υπάρχει ευρεία συμφωνία στο νομοθετικό σώμα ότι είναι ο υποψήφιος που είναι πιθανότερο να καταψηφιστεί.

Η «έκπτωτη πρέσβης»: Μάρτα Κος – Επίτροπος αρμόδια για τη διεύρυνση (Σλοβενία)

Η Κος αποτέλεσε επιλογή της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνησή της, αφού η Φον ντερ Λάιεν πίεσε τη χώρα να προτείνει γυναίκα υποψήφια. Ενώ τα διαπιστευτήριά της φαίνονται πολλά υποσχόμενα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τις ικανότητές της. Παραιτήθηκε από πρέσβειρα της Σλοβενίας στη Γερμανία και την Ελβετία το 2020 μετά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση και έρευνα τεσσάρων εβδομάδων που διεξήγαγε το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δεσμοί της με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λόμπι στον κόσμο δεν θα περάσουν απαρατήρητοι. Η Κος έχει εργαστεί για την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Kreab ως ανώτερη σύμβουλος, προσφέροντας «τις βαθιές της γνώσεις σε θέματα ηγεσίας, επικοινωνίας, φύλου, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων, ιδίως στις γερμανόφωνες χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Η Κος δήλωσε στο POLITICO ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της λομπίστα, ούτε είναι καταχωρημένη ως τέτοια στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

Θα πρέπει επίσης να ξεπεράσει τις κατηγορίες της αντιπροσωπείας του ΕΛΚ της Σλοβενίας σχετικά με τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις της με την αστυνομία στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως ανέφερε το Euronews, μια κατηγορία που έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Το «πρόσωπο του Βελγίου»: Χατζά Λαχμπίμπ – Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας (Βέλγιο)

Το Κοινοβούλιο θα διστάσει να απομακρύνει μία από τις λίγες γυναίκες στην ομάδα της φον ντερ Λάιεν και το χαρτοφυλάκιο της Λαχμπίμπ δεν είναι από τα πιο περιζήτητα, σημειώνει το Politico. «Παρόλα αυτά, η Λαχμπίμπ – η οποία ως υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου ήταν το πρόσωπο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την περασμένη άνοιξη – καλύτερα να προετοιμαστεί για μια ψηλάφηση», αναφέρεται. «Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν της, ιδίως όσον αφορά ένα ταξίδι στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της θητείας της ως δημοσιογράφος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία, και σχετικά με τους χειρισμούς της για τη χορήγηση βίζας σε Ιρανούς αξιωματούχους, για τους οποίους παραλίγο να χάσει τη θέση της ως υπουργός Εξωτερικών».

«Ο στόχος»: Εκατερίνα Ζαχαρίεβα – Επίτροπος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία (Βουλγαρία)

Τα μαχαίρια βγήκαν για την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Το 2018 η Ζαχαρίεβα ενεπλάκη σε σκάνδαλο που σχετίζεται με την πώληση βουλγαρικών υπηκοοτήτων. Όπως ανέφερε τότε η Euractiv, ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης κατηγόρησε τη Zaharieva ότι συμμετείχε στην απάτη ως υπουργός Δικαιοσύνης. Η Ζαχαρίεβα αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν υπήρξε καμία δικαστική συνέχεια, αλλά οι πολιτικοί της αντίπαλοι είναι πρόθυμοι να υπενθυμίσουν σε όλους τη σχέση της με το σκάνδαλο.

«Ο πρωτάρης»: Glenn Micallef – Επίτροπος αρμόδιος για τη διαγενεακή δικαιοσύνη, τη νεολαία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό (Μάλτα)

Η επιλογή της Μάλτας προκάλεσε εντύπωση στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Μικάλεφ λόγω της απειρίας του για μια θέση που συχνά στελεχώνεται από πρώην πρωθυπουργό ή άλλη σημαίνουσα πολιτικά προσωπικότητα, με βαριά προϋπηρεσία. Ο Μικάλεφ, 35 ετών, ήταν προσωπάρχης του πρωθυπουργού Robert Abela και γνωρίζει καλά τις Βρυξέλλες, καθώς ήταν επικεφαλής του τμήματος της Μάλτας που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό με την ΕΕ. Θα εξαρτηθεί από το αν οι νομοθέτες θεωρούν ότι αυτό το βιογραφικό επαρκεί για το χαρτοφυλάκιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ