Πολιτική Προστασία: Δύο λέξεις, ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες

Σαντοριναίος Νίκος

Γράφει ο Νίκος Σαντοριναίος: Αναπληρωτής Τομεάρχης και Συντονιστής Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Νέας Δημοκρατίας – Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αττικής

Η Πολιτική Προστασία ως έννοια μπήκε δυστυχώς στη ζωή μας μέσα από ένα τραγικό γεγονός, την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 100 νεκρούς. Μια τραγωδία η οποία προκλήθηκε από την ολιγωρία της τότε κυβέρνησης και την ανυπαρξία συντονισμού και οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού!

Τα διατοπικά χρόνια των μνημονίων διέλυσαν τον κρατικό μηχανισμό και μαζί με την απροθυμία και την αδιαφορία των κυβερνώντων τα χρόνια 2015 έως 2019, οδήγησαν την Πολιτική Προστασία σε εγκατάλειψη και εν τέλει σε ανυπαρξία ενός μηχανισμού που θα ήταν για την προστασία των πολιτών αυτής τη χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Κλιματική Αλλαγή είναι ΕΔΩ και είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να δράσουμε πάνω στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, προχώρησε στη σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ένα μέτρο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η λειτουργία του «112», αριθμός από τον οποίο στέλνονται ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών στις περιοχές που θα υπάρξει πρόβλημα και έκτακτη ανάγκη.

Ακόμα ένα σημαντικό «βήμα» είναι η απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων. Θεσμοθέτησε τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, ενώ αναβάθμισε και το σύστημα εθελοντισμού και εκπαίδευσης των πολιτών, ιδρύοντας την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας και παροχής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων και εκτάκτων αναγκών με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2001 περί Κοινοτικού Μηχανισμού και επικαιροποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2013 για ένα μηχανισμό πολιτικής προστασίας στον οποίο συμμετέχουν 33 χώρες: 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισλανδία και η Νορβηγία από τις χώρες του Ε.Ο.Χ. (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και από χώρες των Βαλκανίων, Σερβία, Μαυροβούνιο και άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας!

Η Νέα Δημοκρατία διεκδίκησε και κατάφερε να πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότηση ύψους 1,9 δισ. ευρώ με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ μέχρι το 2027, για να προμηθευτεί η χώρα μας σύγχρονα εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα με υπερσύγχρονα μέσα!

Το επόμενο βήμα κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της περαιτέρω συνεργασίας των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με έναν μηχανισμό για άμεσες δράσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με προσωπικό εκπαιδευμένο από το εξειδικευμένο προσωπικό Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ κ.ά.

Τέλος τα λόγια· τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και των πράξεων για ένα καλύτερο αύριο, με πολίτες ασφαλείς σε μια χώρα με καλύτερο περιβάλλον.

Αναδημοσίευση από «Αμαρυσία»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ