Έως 1,2 δισ. οι σελίδες που σκανάρονται από το Δημόσιο
Στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης προαναγγέλλοντας δημιουργία ειδικής γραμματείας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όπως τόνισε «θέλει δουλειά για να φτιαχτούν οι διαδικασίες αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για ΤΝ χωρίς δεδομένα», προσθέτοντας πως είναι σε εξέλιξη το σκανάρισμα μεγάλων όγκων έγχαρτου υλικού για τη συλλογή δεδομένων από τις δημόσιες υπηρεσίες που μπορεί να φτάσουν τις 1,2 δισ. σελίδες.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε μία ομάδα ειδικών σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να συμβάλουν στη χάραξη πολιτικών και στρατηγικών για την Τεχνητή Νοημοσύνη που συνέπεσε με την ολοκλήρωση της στρατηγικής της ΕΕ.
Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή που είχε ως βασικό κορμό του τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/868 (πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων). Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως έχουν προβλεφθεί data offices στα υπουργεία για την συλλογή δεδομένων προκειμένου να είναι όλα ανοιχτά και διαθέσιμα (εκτός των ευαίσθητων δεδομένων).
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε.
Η ΕΕ έχει συνειδητοποιήσει τις προκλήσεις
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΕΕ έχει συνειδητοποιήσει τις προκλήσεις και εξέδωσε έναν κανονισμό ο οποίος και ενσωματώθηκε.
«Θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια και να ξεπεράσουμε εμπόδια και να καλέσουμε νεοφυείς επιχειρήσεις να τους δείξουμε την υποδομή, τα δεδομένα», σημείωσε και αναφέρθηκε στην πρόοδο του έργου για την υπογραφή προ δεκαημέρου μεταξύ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της «Hewlett Packard Enterprise» σύμβασης για την κατασκευή του υπερυπολογιστή, Δαίδαλου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ)