Η γραμμή του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής για τα προβλήματα της καθημερινότητας
Μια σειρά από προτάσεις και σκέψεις , για το πώς θα λειτουργήσει ως περιφερειάρχης Αττικής , αν εκλεγεί στην αναμέττρηση του Οκτωβρίου διατυπώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Δανίκαι και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής , Νίκος Χαρδαλιάς.
Στη συνέντευξη αυτή , η οποία είναι η πρώτη από τότε που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του, σκιαγραφεί μ΄εμφατικό τρόπο τις σχέσεις που θα επιδιώξει να έχει με τους 66 δημάρχους της περιφέρειας Αττικής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένα απ΄αυτά , για να γίνουν πράξη , προυποθέτουν και πολύ πιθανόν προαναγγέλλουν σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στις αρμοδιότητες των δυο μέχρι τώρα ΙΣΟΤΙΜΩΝ βαθμών της Αυτοδιοίκησης : Περιφερειακής και Αυτοδιοικητικές.
Παρατηρητήριο
Μεταξύ άλλων , ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε την ίδρυση και λειτουργία « Παρατηρητηρίου» από την Περιφέρεια και τους δήμους για το τι πράττει η Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού , για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών .
Ο ίδιος και ως πρώην δήμαρχος , γνωρίζοντας τις εγγενείς αδυναμίας , μ.΄ευθύνη της Πολιτείας , που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα , υπογραμμίζει ότι απαραίτητο είναι οι δήμοι « να έχουν τα μέσα, τους εξοπλισμούς και τα χρήματα, να υπάρχει ένας οδικός χάρτης και κάποιος να παρακολουθεί τι κάνουν, ένα παρατηρητήριο που θα αφορά τη λειτουργία των δήμων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο είναι κατηγορηματικός ότι « με 1,7 δισ. που έχει εξασφαλιστεί, με τον νόμο 4662 …οι δήμαρχοι και όλοι μπορούν πλέον να κάνουν προληπτικούς καθαρισμούς».
Επίσης τόνίζει ότι στον τομέα της πρόληψης απαιτείται και θα υπάρξει «ι ένας συντονισμός ο οποίος θα είναι οριζόντιος για κάθε γειτονιά ξεχωριστά».
Κριτήριο για επιλογή δημάρχου
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρει ότι στην επιλογή δημάρχου «βασικό κριτήριο κάθε πολίτη θα πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα κάθε υποψήφιου δημάρχου. Ποιοι οι ικανοί στο ζήτημα της διαχείρισης των κρίσεων».
Στο δε ερώτημα αν « ως περιφερειάρχης θα ελέγχει αυστηρά τους δημάρχους» , είπε :«Δεν είναι θέμα ελέγχου, είναι θέμα συνεννόησης, θέμα συνεργασίας, θέμα σοβαρότητας για κάθε σχέδιο επιχειρησιακό που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών».
Με αφορμή τις πυρκαγιές και άλλα επίκαιρα θέματα , όπως το « Κίνημα της πετσέτας»,που έχουν να κάνουν με την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των δυο βαθμών της αυτοδιοίκησης , κρατικών υπηρεσιών κ.α , τονίζει ότι « ένας να έχει την ευθύνη για τα πάντα. Και να ελέγχει και να ελέγχεται. Αυτά όμως θα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τους αυτοδιοικητικούς. Πιστεύω πολύ στη συνεργασία. Όπως πιστεύω και πάρα πολύ και στη λογοδοσία».
Διευκρινίζοντας μήπως όλο αυτό παραπεμφθεί πάλι στις καλένδες , «δεν μιλώ για συμμετοχικές διαδικασίες. Εχω μια άποψη: η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση».
Νομοθετική λύση
Για τη δε εφαρμογή του νόμου, σε ότι αφορά αυθαιρεσίες είτε στον αιγιαλό είτε αλλού , ανέφερε ότι «ξεπερνάει τους δημάρχους όμως αυτό, ξεπερνάει τον περιφερειάρχη. Αφορά τη δομή του κράτους. Και είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει νομοθετικά να δώσουμε λύση».Προσθέτοντας :«Το μήνυμα είναι ότι όλα όσα δεν γίνανε, θα γίνουν μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο και γι’ αυτό το θέμα. Και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση που πρέπει να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες».
Δηλώνει δε κατηγορηματικά ότι παράλληλα θα υλοποιήσει όποια απόφαση ( για κατεδαφίσεις) νομική, είναι δεδομένο.Δεν κάνω εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών».
Έτσι θα πορευτώ ως περιφερειάρχης
Για το πώς θα δρά- λειτουργεί η Περιφέρεια , είναι ξεκάθαρος : «Όπως διαχειριζόμαστε μια κρίση, με το check list, με τον οδικό χάρτη, με τα χρονοδιαγράμματα, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απαντήσουμε στα προβλήματα των πολιτών της Περιφέρειας. Και έτσι θα πορευτώ, με συνεργασία, με συνεννόηση μαζί με τους δημάρχους».
Λύση στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων
Για τις συν-αρμοδιότητες που έχουν Δήμοι και Περιφέρειες , όπως είναι η ευθύνη του οδικού δικτύου, τονίζει μ΄έμφαση : « Ολη αυτή η κατάσταση πρέπει να μαζευτεί και πρέπει να γίνει άμεσα. Είναι τα πρώτα βήματα, σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, να καταλήξουμε ότι ένας θα είναι υπεύθυνος και ένας θα λογοδοτεί».Και στην αντιμετώπιση ενός τυχόν χιονιά τον ερχόμενο χειμώνα, δηλώνει ξεκάθαρα: «Θα ήθελα ( για όλο το οδικό δίκτυο ) να έχω την ευθύνη εγώ για να μπορώ να κρίνομαι εγώ.Ο περιφερειάρχης πρέπει να είναι εκεί για να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους. Η Πολιτική Προστασία έχει την ευθύνη στο ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών ή των εκτάκτων αναγκών. Στο κομμάτι που αφορά εμένα, προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναλάβω οποιαδήποτε ευθύνη».
Και συνεχίζει λέγοντας ότι τώρα « υπάρχει πρόβλημα γιατί θέλει μια επικαιροποίηση το πλάνο αυτό. Διότι ζητάνε από τους δημάρχους πράγματα τα οποία δεν έχουν τα μέσα να κάνουν. Δηλαδή, για παράδειγμα, για να μπορέσει ο ΔΕΔΔΗΕ να περάσει και να αποκαταστήσει μια βλάβη, είναι προϋπόθεση οι δήμοι να έχουν ανοίξει τους δρόμους. Οταν έχεις έναν δήμο που έχει ένα μηχάνημα και έχεις 35 δρόμους κλειστούς, πώς μπορεί να γίνει ταυτόχρονα αυτό; Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τους δημάρχους, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αρα πάμε να δούμε ποιο είναι το σύστημα. Το σύστημα είναι ότι όποιος αναλαμβάνει κάτι πρέπει να είναι ένας. Ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να αποκαταστήσει τη βλάβη; Θα ανοίξει τον δρόμο, θα προχωρήσει, θα αποκαταστήσει τη βλάβη και θα συνεχίσει. Σκέψεις λέω τώρα, προφανώς και θα μιλήσουμε για να μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα. Οταν μπλέκονται παραπάνω από έναν, αρχίζει και ξεχειλώνει όλο αυτό».
Θα λυθεί σε 5 χρόνια το θέμα των σκουπιδιών
Για το ακανθώδες πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική , η επίλυση του οποίου όλο και μετατίθεται στο άπειρον , ο κ. Χαρδαλιάς , σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι θα το έχει επιλύσει στα επόμενα πέντε χρόνια .
Στο ερώτημα αν» πρέπει να γίνει ένα εργοστάσιο μεγάλο για τα σκουπίδια; Ο,τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη» απάντησε λέγοντας :«Αν θα πρέπει να είναι ένα ή περισσότερα είναι κάτι που χρειάζομαι χρόνο να μπορέσω να το δω. Ο στόχος μου είναι να λύσω το θέμα των σκουπιδιών την επόμενη πενταετία οριστικά και αμετάκλητα».