Οι ευρύτερες προεκτάσεις και συνέπειες του εντάλματος σύλληψης του Πούτιν

Πούτιν

Η απόφαση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου(ICC/ΔΠΔ) είναι ιστορική, αφού αφορά ηγέτη μονίμου κράτους μέλους του ΣΑ/ΟΗΕ καθώς και πυρηνικής δύναμης.Επιπρόσθετα

Πρώτο: Πίσω από τα εντάλματα σύλληψης του Πούτιν κρύβονται βαριά στοιχεία, δηλαδή μια παγκόσμια εκστρατεία και ίσως μια στρατηγική

Με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Πούτιν και της Λβόβα-Μπέλοβα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, το Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ έδειξε ότι πηγαίνει κατευθείαν στην κορυφή. Ο Πούτιν και η Λβόβα-Μπέλοβα κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου της παράνομης απέλασης και της μεταφοράς παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία(Ντονμπάς, Χερσόνα, Ζαπορίζια) . Η Ρωσία φέρεται να έχει διαπράξει ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του μαζικού βομβαρδισμού μη στρατιωτικών υποδομών. τη συστηματική και ευρεία χρήση βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης σοκ σε κρατουμένους με ηλεκτρισμό ως και του κρεμάσματος από το ταβάνι· αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των σφαγών στις οποίες εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν ταυτόχρονα· ως και οι βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις/βιασμοί υπό μορφή πολεμικού όπλου.

Ως εκ τούτου, είναι αξιοσημείωτο ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ επέλεξε να επικεντρωθεί στα εγκλήματα κατά των παιδιών ως εναρκτήριο θέμα για αυτό που πιθανότατα θα είναι το πρώτο από τα πολλά εντάλματα σύλληψης που θα ακολουθήσουν. Αυτό είναι εν μέρει πιθανότατα συνάρτηση των αποδεικτικών στοιχείων – το Ρωσικό κράτος παραδέχτηκε πολύ φανερά τις μεταφορές των παιδιών , ενώ η ίδια η Λβόβα -Μπέλοβα παραδέχτηκε ότι «υιοθέτησε » ένα παιδί από την Ουκρανία (και εν μέρει ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης παγκόσμιας προτεραιότητας για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε σύγκρουση)

Ωστόσο, μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει “έξυπνη “στρατηγική από την πλευρά του εισαγγελέα. Πολλά μέλη του δικαστηρίου από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία αισθάνονται “αποσυνδεδεμένα” από την καταγγελία κατά του Πούτιν από τη Δύση και ζητούν τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες, όταν αυτή η διάταξη έχει παραβιαστεί σε τόσες πολλές περιπτώσεις στις δικές τους περιοχές, συχνά υποβοηθούμενη από τις άμεσες ενέργειες ή τη συνενοχή της Δύσης. Επικεντρώνοντας τα πρώτα του εντάλματα σύλληψης στα εγκλήματα πολέμου κατά των παιδιών, το ΔΠΔ φρόντισε να μην αμφισβητηθεί η γυμνή και βάναυση αλήθεια του πολέμου του Πούτιν, ακόμη και μεταξύ εκείνων που τρίζουν από τη δυτική υποκρισία. Οι ισχυρισμοί μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζουν την πρόθεση να προστεθούν αργότερα κατηγορίες για γενοκτονία, σύμφωνα με το άρθρο 6 (ε) του Καταστατικού της Ρώμης, καθώς θα είναι μακρύς ο δρόμος από την έκδοση αυτών των ενταλμάτων σύλληψης μέχρι την επιβεβαίωση των κατηγοριών που εκδικάζονται στη Χάγη.

Δεύτερο: Ένα βήμα προς τα εμπρός για την εξάρθρωση του άθλιου δικτύου Λβόβα-Μπέλοβα

Η ανακοίνωση από το ΔΠΔ ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και τη Λβόβα-Μπέλοβα είναι σημαντική από νομική και πολιτική άποψη. Νομικά, το ΔΠΔ προωθεί την επιβράβευση της δικαιοσύνης για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ρωσικό καθεστώς. Πολιτικά και διπλωματικά, αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση στον Πούτιν να σταματήσει την παράνομη μεταφορά και απέλαση παιδιών, να ενθαρρύνει άλλους να συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με παιδιά που βρίσκονται τώρα στη Ρωσία και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη και τελικά να επιστρέψουν τα παιδιά στην Ουκρανία.

Ενώ αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράττουν ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι και δυνάμεις, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που χρειάζεται περισσότερη προσοχή, και αυτό το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ μπορεί να βοηθήσει στην επιδίωξη. Ο Πούτιν και η Λβόβα-Μπέλοβα έχουν κεντρική θέση στη συστημική αναγκαστική απέλαση χιλιάδων Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία και τις Ρωσικά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Η επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, αποτελεί ζωτικό μέρος της Ρωσικής εγκληματικής επιχείρησης για τη βίαιη μεταφορά και απέλαση παιδιών από την Ουκρανία σε ένα δίκτυο δεκάδων στρατοπέδων που εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της «επανεκπαίδευσης»/εκρωσισμού.

Εκτός από το ότι φέρεται να είναι ένοχη για τη διαχείριση αυτής της πολιτικής και του τρισάθλιου δικτύου, «υιοθέτησε» προσωπικά ένα αγόρι που μεταφέρθηκε από τη Μαριούπολη. Παιδιά από την Ουκρανία από διάφορες κατηγορίες—συμπεριλαμβανομένων ορφανών, παιδιών με σοβαρές διανοητικές και σωματικές αναπηρίες που βρίσκονταν σε κρατικά σπίτια/ιδρύματα, παιδιά αιχμαλώτων πολέμου και άλλα— έχουν μεταφερθεί αναγκαστικά από τις Ρωσικές δυνάμεις από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα αληθινά νούμερα είναι άγνωστα και είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερα, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεκαέξι χιλιάδες παιδιά αναφέρονται ως βίαια μεταφερθέντα και μόνο 308 έχουν επιστραφεί. Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, και το ΔΠΔ έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

Τρίτο : Κάθε Ρώσος που διαπράττει εγκλήματα στην Ουκρανία θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ότι δεν θα μπορέσει να διαφύγει. Το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για τον Πούτιν είναι μια σεισμική στιγμή για το διεθνές δίκαιο και τη δικαστική ευθύνη. Ο Ρώσος πρόεδρος εντάσσεται τώρα σε έναν εξαιρετικά σύντομο κατάλογο παγκόσμιων ηγετών που επισήμως κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Από νομική άποψη, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για την παράνομη απέλαση και μεταφορά των παιδιών της Ουκρανίας. Για τους διεθνείς παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ιστορική ανακοίνωση του ΔΠΔ υποδηλώνει επίσης αυξημένο εύρος δίωξης.

Το ΔΠΔ δεν έχει (επί του παρόντος) δικαιοδοσία για το έγκλημα της επιθετικότητας στην Ουκρανία, μια κατηγορία που επικεντρώνεται στη δίωξη των ανώτερων ηγετών ενός έθνους, γεγονός που εξηγεί γιατί διερευνώνται διαφορετικές επιλογές για ένα ειδικό δικαστήριο. Το σημερινό ένταλμα επιβεβαιώνει ότι το ΔΠΔ θα μπορούσε όχι μόνο να καταδιώξει παραβάτες χαμηλότερου επιπέδου αλλά και τον ίδιο τον Πούτιν για πρόσθετες κατηγορίες. Το ένταλμα σύλληψης για τη Λβόβα-Μπέλοβα τη λεγόμενη επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, δεν είναι λιγότερο σημαντικό. Ονομάζοντάς την μαζί με τον Πούτιν, το ΔΠΔ σηματοδοτεί ότι άλλοι αξιωματούχοι και στελέχη φέρουν επίσης ποινική ευθύνη για τα εγκλήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά Ουκρανών αμάχων.

Η απόφαση του ΔΠΔ να ανακοινώσει δημόσια αυτά τα εντάλματα σύλληψης είναι πιθανό να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα κατά των Ρώσων δραστών που διαπράττουν εγκλήματα θηριωδίας στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι υπηρεσίες ασφαλείας που εμπλέκονται στην απέλαση παιδιών της Ουκρανίας και οι γραφειοκράτες που εμπλέκονται στην παράνομη υιοθεσία τους σε Ρωσικά σπίτια θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους ότι έρχεται η ώρα τους.

Η Δύση και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα θα πρέπει τώρα να υποστηρίξουν το διεθνές δίκαιο επιβάλλοντας κυρώσεις σε ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων που εμπλέκονται σε εγκλήματα Ρωσικής θηριωδίας, καθιστώντας σαφές σε αυτούς τους παράγοντες και τις οικογένειές τους ότι οι διεθνείς ευκαιρίες για διακοπές, εργασία και εκπαίδευση είναι κλειστές για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε πόλεμο. εγκλήματα κατά Ουκρανών. Τέλος, τα πρόσφατα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ υπογραμμίζουν την προμελετημένη και ακραία σκληρότητα της Ρωσίας μέσω της μαζικής εμπορίας παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία εξακολουθούν να μαραζώνουν μακριά από τα σπίτια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη Ρωσία. Αυτά τα συγκεκριμένα εγκλήματα πολέμου αποτελούν επίσης άμεσες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και την Τιμωρία της Γενοκτονίας, η οποία απαγορεύει τη «βίαιη μεταφορά παιδιών της ομάδας σε άλλη ομάδα». Κανένα έθνος ή θεσμός δεν αμφισβήτησε ποτέ ουσιαστικά αυτόν τον νομικό ορισμό ή την εντολή του. Έτσι, η πλήρης βαρύτητα των Ρωσικών θηριωδιών στην Ουκρανία θα φέρει σύντομα αποτελέσματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ