Οι «Διπλωματικές επιτυχίες» Γεραπετρίτη αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας

Γεραπετριτης

Την ώρα που η επικαιρότητα περιστρέφεται γύρω από τη νίκη Κασσελάκη, οι διπλωματικές επιτυχίες ισχυροποιούν τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα!

Στην Βοστόνη βρίσκεται ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιώντας μαραθώνιες συναντήσεις, με γεωπολιτικούς, επιστημονικούς και οικονομικούς παράγοντες, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς. Ο υπουργός, παραχωρώντας συνέντευξή στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» από τη Βοστόνη, ανέπτυξε τον άξονα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας!

Υπάρχει σχέδιο για στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τους μεγάλους «παίκτες» του κόσμου

Ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» από τη Βοστόνη σημείωσε: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία θα στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, θα στηρίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τονίζοντας: πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, μετά από μία περίοδο στην οποία είχαμε μία σχετική δυσκολία να μπορούμε να επικοινωνούμε δημιουργικά, έχουμε εδραιώσει έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, έχουμε δύο κυβερνήσεις οι οποίες έχουν πολύ νωπή εντολή από τα εκλογικά σώματα και έχουν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσουν σε συζητήσεις».

«Για μας είναι σημαντικό, σε πρώτο επίπεδο, να μπορέσουμε να παρατείνουμε τον χρόνο, όσο το δυνατόν, της περιόδου ησυχίας και καταλλαγής στην περιοχή μας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό το ότι μπορούμε να επικοινωνούμε με την απέναντι πλευρά χωρίς κάθε φορά που υπάρχει η οποιαδήποτε διαφορά ή διχογνωμία να προκαλείται και κρίση».

Για να προσθέσει «Και, κάποια στιγμή -η οποία όμως δεν είναι του παρόντος- να δούμε και τη μείζονα διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

«Όλα αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. «Η ειλικρινής διάθεση θα πρέπει να αποδεικνύεται με συνέπεια και με συνέχεια».

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, το οποίο εδράζεται στη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών στο εξωτερικό, με χώρες οι οποίες πρωταγωνιστούν στο διεθνές προσκήνιο, με τις οποίες η χώρα μας έχει προάγει τη στρατηγική συνεργασία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο όλων των μεγάλων παικτών στον κόσμο», τόνισε, επισημαίνοντας τον «πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη διεύρυνση της ΕΕ και ειδικά στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ένταξη των χωρών που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2003 στην Θεσσαλονίκη και σήμερα παίρνει μία νέα ώθηση».

Η «επιστημονική διπλωματία» στο επίκεντρο των επαφών

Στη Βοστόνη ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση ουσίας με ιδρυτικά στελέχη του Hellenic Institute of Advanced Studies, του (HIAS), το οποίο αποτελεί κόμβο επιστημονικών ανταλλαγών μεταξύ της ελληνικής Διασποράς και των Ελλήνων επιστημόνων στις ΗΠΑ, με στόχο την αξιοποίηση των επιστημόνων της ελληνικής διασποράς, μέσω επιστημονικής διπλωματίας, ώστε η έρευνα, που παράγεται στα εργαστήρια, να «μεταφραστεί» σε επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.

Ειδικότερα, ο υπουργός εξωτερικών στη συνάντηση του με τα ιδρυτικά στελέχη του ινστιτούτου, Πέτρο Κουμουτσάκο (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard), Δημήτρη Μπερτσιμά (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο MIT), Ευθύμιο Καξίρα (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard), και Μιχάλη Τριανταφύλλου (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο MIT), επισήμανε τις δυνατότητες εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με την ελληνική Διασπορά για την αντιμετώπιση σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή, η πρόληψη καταστροφών και η «πράσινη» μετάβαση. Τονίζοντας τον ρόλο της επιστημονικής διπλωματίας για την καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας και στις ξένες επενδύσεις τεχνολογίας.

Παράλληλα ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το πλέγμα μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον τομέα της τεχνολογίας. Επιπλέον, εξήρε το ρόλο και την εθελοντική συνεισφορά των μελών του HIN στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν «γέφυρες» συνεργασίας ανάμεσα στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το πρωτοποριακό Εργαστήριο Πολυμέσων του Massachusetts Institute of Technology (MIT), Media Lab, και ξεναγήθηκε από τον Μιχάλη Μπλέτσα, Διευθυντή Πληροφορικής του MIT Media Lab, ένα εργαστήριο διεπιστημονικής έρευνας και καινοτομίας.

Σε όλες τις συναντήσεις επισημάνθηκε η κομβική σημασία του ρόλου, τον οποίο έχει η δυναμική ελληνική ομογένεια της Βοστώνης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και αναδείχθηκε η δυνατότητας της επιστημονικής διπλωματίας να συμβάλλει στη διεθνή προβολή της ελληνικής επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας, στην αποτελεσματική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και στην αμοιβαίως επωφελή καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών.

Προφανώς, η υποβάθμιση των θετικών ουσιαστικών πολιτικών ειδήσεων, που αναβαθμίζουν διεθνώς τη χώρα μας, έναντι της «κλειδαρότρυπας» και του μυστηρίου, γύρω από το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ