Ο προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και οι λαϊκίστικες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Βουλή προυπολογισμός

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024, η οποία θα τελειώσει την Κυριακή με την ψήφιση και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Ξεκίνησε σήμερα η πενθήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 στις 11 στην Ολομέλεια της Βουλής με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, το Δημοκρατικό Κίνημα «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου, το καταψήφισαν, ενώ οι Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν.

Η συζήτηση θα κλείσει με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή και η συζήτηση θα κλείσει με τις τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκη προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Οικοδομεί ένα πιο φωτεινό αύριο για την Ελλάδα

Ο γενικός εισηγητής της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, έδωσε το στίγμα του προϋπολογισμού, με αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον, τονίζοντας τα πλεονέκτηματά του. Ιδιαίτερα επεσήμανε: «Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας προϋπολογισμός βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Που μεγαλώνει την πίτα του εθνικού εισοδήματος. Μειώνει τις ανισότητες. Διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία που τόσο κοπιάσαμε όλοι μας να αποκαταστήσουμε την τετραετία που πέρασε».

Και πρόσθεσε: «ο προϋπολογισμός του 2024 «εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, την ανθεκτικότητα, την αλληλεγγύη, τη σταθερότητα, την αξιοπιστία και την πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα μετά από την πολυετή κρίση της περασμένης δεκαετίας και τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις των τελευταίων ετών» και πλέον «οι οίκοι αξιολόγησης επιβραβεύουν την συνετή και στιβαρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε, αξιολογούν θετικά την πολιτική σταθερότητα και βλέπουν την θετική δυναμική και προοπτική της εθνικής μας οικονομίας».

Για να επεκταθεί στην αύξηση του εισοδήματος: «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων. Για αυτό, αυξάνουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αίρουμε το πάγωμα των τριετιών για τους μισθωτούς, αυξάνουμε το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, αυξάνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αυξάνουμε εκ νέου τις συντάξεις, και παράλληλα κινητοποιούμε επενδυτικούς πόρους ύψους 12,17 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,55 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,62 δισ. ευρώ), που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία εντός του 2024. Επιπλέον, ενισχύουμε τον τομέα της υγείας με αύξηση της επιχορήγησης των νοσοκομείων κατά 481 εκατ. ευρώ ή κατά περίπου 20%. Επίσης, προτεραιοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής…ο κρατικός προϋπολογισμός 2024 συμπεριλαμβάνει δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 2,5 δις ευρώ που ενισχύουν το εισόδημα, ιδίως των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, και συμβάλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη μείωση της φτώχεια» και επιπλέον, «συνεχίζονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, ύψους 2.584 εκατ. ευρώ» και «βέβαια συνεχίζονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών, όπως η άμεση κάλυψη των αναγκών για την καταβολή αποζημιώσεων (πρώτη αρωγή και αγροτικές αποζημιώσεις) καθώς και επισκευές και βελτιώσεις υποδομών, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, και, κυρίως, ο διπλασιασμός των πόρων του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ στα 600 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύπτονται σε μόνιμη βάση οι δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών». 

Κοινωνικό θετικό πρόσημο

Είναι προφανές, πως ο φετινός προϋπολογισμός αντανακλά την οριστική έξοδο από την κρίση, με θετικό πρόσημο και αισιόδοξες προοπτικές για τα χαμηλά εισοδήματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, περιορίζοντας τες στο ελάχιστο με ανάλογη αύξηση των εισοδημάτων.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στο γενικότερο κανόνα της αντιδραστικής μη παραγωγικής αντιπολίτευσης, τα υπόλοιπα 8 κόμματα προτίθενται να καταψηφίσουν τον πρώτο θετικό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, προκειμένου να μην κατηγορηθούν πως συμπορεύονται με την κυβέρνηση. Η καταψήφιση του, συνοδεύεται από λαϊκίστικες δικαιολογίες, προκειμένου να μην χάσουν το χειροκρότημα των οπαδών τους, ξεχνώντας πως η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος τους καταψηφίζει συνεχώς, για την μονίμως αρνητική και τοξική στάση τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ