Ο πρόλογος της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

τσιπρας

«Ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση» ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Η κίνηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας δεν είναι κάτι που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αντιθέτως, κυκλοφορούσαν, μέρες πριν, φήμες για αυτήν απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και τελικά οι πληροφορίες που είχαμε επιβεβαιώθηκαν.

Το επικοινωνιακό όφελος που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από την επιλογή αυτή, είναι αβέβαιο, καθώς προσέρχεται στον διάλογο με αόριστα επιχειρήματα τύπου: «κινδυνεύει η Δημοκρατία» και «απειλείται το πολίτευμα». Αυτή η ρητορική όμως δεν πείθει κανέναν, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, κουράζει τους πολίτες τοποθετώντας τους ξανά μέσα σε ένα τοξικό κλίμα το οποίο εντέλει είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις στον δημόσιο διάλογο.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ δέχεται επικοινωνιακό χτύπημα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να πάρει τον λόγο και να ανέβει στο βήμα της Βουλής (σ.σ. δεν είναι εκλεγμένος Βουλευτής) και αυτό του αφαιρεί πόντους. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί και να τον ωφελήσει, καθώς δεν θα εμπλακεί άμεσα στο τοξικό σκηνικό που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν θα το εκλάβουν έτσι οι ψηφοφόροι. Ο μη κομματικοποιημένος ψηφοφόρος του Κέντρου όταν βλέπει ότι η κόντρα είναι μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα δύσκολα θα δει ως ισότιμο εταίρο τον εξωκοινοβουλευτικό Ανδρουλάκη. Αυτό θα το θυμηθεί και στην κάλπη.

Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει ένα ακόμα αυτογκόλ δίνοντας τη δυνατότητα στην ΝΔ να παρουσιάσει το έργο που έκανε την τετραετία που μας πέρασε και ταυτόχρονα να το αντιπαραβάλει με την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν οι υπουργοί οι οποίοι θα παρουσιάσουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα κάνουν μια… «φιλική υπενθύμιση» των πεπραγμένων της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τελικά, η ΝΔ κερδίζει σε ένα ακόμα επίπεδο. Θα επιβεβαιωθεί, πανηγυρικά, η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετατρέποντας έτσι την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης. Και κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- θα γράψει μόνος του τον πρόλογο της εκλογικής του ήττας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ