Όταν μας συστήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, υποστήριξε πως… γνωρίζει καλύτερα οικονομικά από τον Μητσοτάκη
Προσπαθώντας να σχολιάσει την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ακρίβεια στο ελαιόλαδο, στα πλαίσια της συνέντευξης στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Στέφανος Κασσελάκης βασίστηκε σε μία κομμένη φράση του πρωθυπουργού, βγάζοντας αφενός αυθαίρετα συμπεράσματα και αφετέρου δείχνοντας τις ελλιπείς γνώσεις του στην οικονομία.
Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω ανάρτησης του στην πλατφόρμα Χ σχολιάζει: «Κι όμως, με την τιμή του λαδιού σε ύψη που φέρνουν απόγνωση στις οικογένειες, το είπε ο Πρωθυπουργός στην αποψινή του συνέντευξη:
«Αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό».
Και επισήμως, κυβέρνηση λαδέμπορων».
Κι όμως, με την τιμή του λαδιού σε ύψη που φέρνουν απόγνωση στις οικογένειες, το είπε ο Πρωθυπουργός στην αποψινή του συνέντευξη:
«Αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό».
Και επισήμως, κυβέρνηση λαδέμπορων.— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 18, 2023
Ολόκληρη η φράση του πρωθυπουργού
Προφανώς, ο Στέφανος Κασσελάκης έκοψε την φράση του πρωθυπουργού, ασκώντας μικροπολιτική με λαϊκίστικες τάσεις. Στην συνέντευξη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Οι τιμές του λαδιού είναι παγκόσμιες. Η Ελλάδα εξάγει λάδι και αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι κέρδος για τον παραγωγό.»
Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης
Ωστόσο, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, που παινεύεται πως γνωρίζει καλύτερα οικονομικά από τον κ. Μητσοτάκη επειδή δούλεψε ένα διάστημα στην Goldman Sachs, θα έπρεπε να έχει γνώσεις μικροικονομικής και μακροικονομικής θεωρίας. Να γνωρίζει δηλαδή, πως κινείται η αγορά καθώς και το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, που καθορίζει τις τιμές των προϊόντων. Ίσως, πάλι επειδή δεν γνωρίζει καλά ελληνικά δεν κατάλαβε τη φράση… αλλά μαθαίνει γρήγορα.
Ελληνικό ελαιόλαδο: Το συγκριτικό πλεονέκτημα και η ιδιαιτερότητα του
Η παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου έχει συρρικνωθεί και αυτό το γεγονός οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Συγκριτικά, το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται από τις καλύτερες ποιότητες και αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα μας. Προφανώς, η τιμή του ορίζεται από την παγκόσμια ζήτηση. Η οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση να ελέγξει την τιμή του ελαιολάδου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Καθώς ο παραγωγός, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει και το αυξημένο κόστος παραγωγής, θα προτιμήσει να το εξάγει στην τιμή της αγοράς, παρά να το ξεπουλήσει εντός των συνόρων.
Υ.Γ – Η Goldman Sachs διαθέτει πολλές θέσεις απασχόλησης, από κλητήρα εώς τον CEO, ας μας πει ο κ. Κασσελάκης πρώτα σε ποιο τομέα εργάστηκε…