Νέος Ποινικός Κώδικας: Κατώτερη των περιστάσεων η αντιπολίτευση

Φλωρίδης

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τη Νέα Δημοκρατία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές και δεσμεύθηκε ότι θα τις καταθέσει, την Πέμπτη, στην Ολομέλεια, όπου ξεκινάει η διήμερη συζήτηση του, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο ποινικό κώδικα.

Υπέρ μόνο η ΝΔ

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Αντιδράσεις

«Η αυστηροποίηση των ποινών έχει αποδειχτεί ότι δεν συμβάλει στην πάταξη της εγκληματικότητα. Αντίθετα οδηγεί στην αύξηση των κακουργηματικών αδικημάτων και στο συνωστισμό των ήδη υπερφορτωμένων σωφρονιστικών καταστημάτων δημιουργώντας ασφυκτικές και ντροπιαστικές συνθήκες διαβίωσης για τους φυλακισμένους για τις οποίες η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστικές αποφάσεις», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ιωάννης Σαρακιώτης.

Η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πρόδηλη υποκρισία», υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τόσο η μέθοδος όσο και τα κίνητρα της βασίζονται στην πρόσκαιρη επικαιρότητα και στην ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος παραβιάζοντας δικαιώματα κατηγορουμένων.

Για απαράδεκτες, αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάργηση των συμβουλίων.

Τη έντονη αντίδραση του στην κατάργηση των συμβουλίων και την κλήτευση αστυνομικών και ανακριτικών υπαλλήλων, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, τονίζοντας ότι θα έχουμε υποθέσεις που θα πέφτουν στη χοάνη του ακροατηρίου άνευ διάκρισης όλων των κακουργημάτων.

«Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί δεν διορθώνεται. Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στο επίπεδο της δίκαιης απονομής της δικαιοσύνης όσο και στο επίπεδο των συνθηκών διαβίωσης των καταδικασθέντων από την υπερχείλιση των φυλακών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε και ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης, κάνοντας λόγο για αυταρχικές και επικίνδυνες λογικές που προωθεί η κυβέρνηση οι οποίες δεν δημιουργούν ούτε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες ούτε το αίσθημα της απονομής δίκαιης δίκης στους πολίτες.

Ο Γιώργος Αποστολάκης, ειδικός αγορητής της «ΝΙΚΗΣ» χαρακτήρισε σαθρό τον ισχυρισμό ότι η απευθείας κλήση θα επιταχύνει την αποσυμφόρηση και την εκδίκαση των ποινικών δικών και τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η συρρίκνωση των δικαστικών συμβουλίων και παραβιάζει το αίσθημα δικαίου και της καλής νομοθέτησης.

Κατώτερη των περιστάσεων η αντιπολίτευση

Το νομοσχέδιο για τους νέους ποινικούς κώδικες, το οποίο ενδέχεται να περιορίσει την ακμάζουσα εγκληματικότητα, δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο της αντιπολίτευσης, καταψηφίζοντας μία βασική ανάγκη της κοινωνίας για την ασφάλεια. Ενδεχομένως, κάποια κόμματα να εξυπηρετεί η αυξημένη εγκληματικότητα, ώστε να μπορούν να ασκήσουν λαϊκίστικη κριτική στην κυβέρνηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ