Μπαράζ σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία – Εκτιμήσεις μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Στόλντεμπεργκ-ΕΕ

Ουκρανικό

Η Ρωσία εξαπέλυσε την Πέμπτη τα χαράματα σφοδρή και μαζική πυραυλική επίθεση(συνολικά 81 χτυπήματα ) από αεροσκάφη(διαφόρων κατηγοριών) και πλοία επιφανείας στη Μαύρη Θάλασσα ,που έπληξαν κρίσιμες υποδομές( κυρίως ηλεκτροδότησης ) ως και πολυκατοικίες σε 10 περιοχές της Ουκρανίας(Κίεβο, Λβιβ, Ζουτεμίρ,Χάρκοβο, Οδησσό, Ποτλάβα κα) , δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα. Ο Ζελένσκι περιέγραψε το πυραυλικό μπαράζ λέγοντας ότι οι άνθρωποι κοιμόντουσαν (πρώτες πρωινές ώρες) και ήταν μια ακόμα απάνθρωπη και φονική προσπάθεια της Μόσχας «να εκφοβίσει ξανά τους Ουκρανούς.Οι κατακτητές μπορούν μόνο να τρομοκρατήσουν τους αμάχους. Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν», είπε ο Ζελένσκι σε χθεσινή διαδικτυακή δήλωση.

Ο συνεχιζόμενος για δεύτερη χρονιά πόλεμος οδήγησε σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου άρχισαν να στοχεύουν την παροχή ρεύματος της Ουκρανίας από τον περασμένο Οκτώβριο σε μια προφανή προσπάθεια να αποθαρρύνουν τον άμαχο πληθυσμό. Οι επιθέσεις αργότερα έγιναν λιγότερο συχνές, με τους αναλυτές να εικάζουν ότι η Ρωσία μπορεί να έχει εξαντλήσει τα διαθέσιμα πυρομαχικά. Ο τελευταίος μεγάλος Ρωσικός πυραυλικός βομβαρδισμός έγινε στις 16 Φεβρουαρίου.Μέχρι αργά το απόγεμα από τους βομβαρδισμούς έχασαν την ζωή τους 10 άμαχοι , εκ των οποίων οι 6 σε προάστιο της Ουκρανικής πόλις Λβιβ όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία.

Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιτύχει κάποια εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία ,λόγω του μεγάλου αριθμού των απωλειών της(νεκροί και τραυματίες περίπου 200.000!), της εμφανούς αδυναμίας να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε όπλα και πυρομαχικά ως και της ανεπαρκούς ηγεσίας και χαμηλότατου ηθικού των στρατιωτικών της δήλωσε χθες η Άβριλ Χέινς επικεφαλής του συνόλου των 17 υπηρεσιών πληροφοριών ,σε επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ . Εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει τον Πούτιν στο να παρατείνει τον πόλεμο. Η τελευταία πυραυλική επίθεση άφησε σχεδόν τους μισούς καταναλωτές ρεύματος στο Κίεβο χωρίς θέρμανση(για αρκετές ώρες) με τοπικές θερμοκρασίες γύρω στους 5-9 βαθμούς Κελσίου. Η ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού DTEK ανέφερε ότι τρεις από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της είχαν χτυπηθεί. Δεν υπήρξαν θύματα, αλλά η εταιρεία είπε ότι ο εξοπλισμός υπέστη υπολογίσιμες ζημιές.

Η Διευθύντρια των Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ τόνισε επίσης ότι ο Πούτιν πιθανότατα αναγνωρίζει την τρέχουσα περιορισμένη ικανότητα του Ρωσικού στρατού να διατηρήσει μια προβληματική βραχυπρόθεσμη επίθεση και εκτιμά ότι ο Πούτιν εμμένει σε μαξιμαλιστικούς πολεμικούς στόχους στην Ουκρανία παρά τις περιορισμένες δυνατότητες των Ρωσικών δυνάμεων να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Η Χείνς σημείωσε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις υφίστανται μεγάλες απώλειες για να καταλάβουν το Μπαχμούτ , το οποίο χαρακτήρισε ως «όχι ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο », υποστηρίζοντας ότι μια Πύρρειος νίκη στο Μπαχμούτ δεν θα προωθούσε τους επιχειρησιακούς ή στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.(θέση την οποία εξέφρασε χθες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ από τη Στοκχόλμη και την διήμερη σύνοδο των υπουργών άμυνας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ).

Στη νότια Ουκρανία, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στη Zαπορίζια ,( ο οποίος είναι υπό Ρωσική κατοχή ) έχασε την κανονική ισχύ του ως αποτέλεσμα των πυραυλικών επιθέσεων, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Είναι η έκτη φορά που ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση συσκότισης από τότε που τον κατέλαβε η Ρωσία πριν από δέκα μήνες, αναγκάζοντάς τον να βασίζεται σε γεννήτριες ντίζελ που μπορούν να λειτουργήσουν τον σταθμό για 10 ημέρες. Οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται σταθερή ενέργεια για να λειτουργούν τα συστήματα ψύξης και να αποφευχθεί η τυχόν κατάρρευση, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος .(δηλώσεις του Αργεντινού γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι )Η Επιτροπή έχει τοποθετήσει ομάδες εμπειρογνωμόνων και στους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας για να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων.

Σειρήνες επικείμενης αεροπορικής και πυραυλικής επιδρομής ηχούσαν σε ολόκληρη την Ουκρανία για 7 ώρες την Πέμπτη  συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κιέβου, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο δυτικές περιοχές της πόλης. Τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Συνολικά, η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους και οκτώ Ιρανικής προέλευσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed(με εκρηκτικά) σύμφωνα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγό Βαλεντίν Ζαλούζνι.(39 πύραυλοι Κρουζ και 4 drones καταρρίφθηκαν). Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ταξίαρχος Γιούρι Ιχνάτ είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί χρονικά μια τέτοια μαζική επίθεση, με τη Μόσχα να εκτοξεύει μια ευρεία ποικιλία πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων και έξι υπερηχητικών πυραύλων κρουζ Kinzhal..Ο υπουργός εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε ότι «Κανένας στρατιωτικός στόχος δεν επλήγη και απλά ήταν μόνο Ρωσική βαρβαρότητα».

ΕΕ υπουργοί άμυνας/Στόλντεμπεργκ, Πολωνία.

Ο Στόλντεμπεργκ από τη Σουηδική πρωτεύουσα επεσήμανε ότι “τώρα ο πόλεμος είναι πόλεμος φθοράς,και είναι μια μάχη επιμελητείας για αυτό το ΝΑΤΟ εντείνει τις προσπάθειές του σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία για την αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών ” Οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια, τα οποία επιτρέπουν την αύξηση της παραγωγής., και ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συνεργάζονται στενά προς αυτή την κατεύθυνση.Από την πλευρά της η Πολωνία δήλωσε πανέτοιμη να παραχωρήσει στην Ουκρανία 28-30 αεροσκάφη Μινγκ 29,ενώ και η Σλοβακία άλλα 11.Βαρσοβία και Μπρατισλάβα τόνισαν ότι επιθυμούν αυτό να υλοποιηθεί μέσω ενός “αεροπορικού συνασπισμού συμμάχων κρατών της Δύσης”, όπως γίνεται με τα άρματα μάχης.(υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ