Και σήμερα ο Spy με όλο το παρασκήνιο
Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα! Και σήμερα μαζί σας ο Spy σας, με όλο το καυτό πολιτικοοικονομικό παρασκήνιο, εν μέσω… πολέμου.
Εσωτερική ασφάλεια, κρίσιμες υποδομές και ελληνικά τάνκερ στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης
«Τριπλός συναγερμός» ήταν η φράση-κλειδί στο χθεσινό έκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτον, η ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών∙ από τη Βάση Σούδας, που –όπως παραδέχθηκαν αρμόδιοι αξιωματούχοι– «έπαιξε μεγάλο επιχειρησιακό ρόλο» στις ΗΠΑ, μέχρι το δίκτυο ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Δεύτερον, οι αυξημένες ροές μεταναστών από Λιβύη προς Κρήτη· «μιλάμε για εκατοντάδες αφίξεις τη μέρα», διεμήνυσε υψηλόβαθμη πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενισχύονται περιπολίες ΛΣ-Λιμενικού και FRONTEX.
Τρίτο –και πιο ζόρικο– τα Στενά του Ορμούζ. Στο τραπέζι έπεσαν όλα τα σενάρια, αν τελικά το Ιράν υλοποιήσει το απειλητικό «λουκέτο». Σήμερα μόνο τρία ελληνικά πλοία πλέουν εντός στενών, αλλά άλλα 35 με ελληνική σημαία παραπλέουν και βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΝΑΝΠ. Η NAVTEX ανανεώνεται «ώστε τα τάνκερ μας να δένουν, προληπτικά, σε ασφαλή λιμάνια». Στο μεταξύ, κύμα Ισραηλινών τουριστών αναχώρησε ήδη προς Τελ Αβίβ – «μικρότερο ρίσκο για απρόβλεπτες εξελίξεις», σχολίαζαν στο Μαξίμου. Και για όσους αναρωτιούνται, ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε: «Η Ελλάδα επιμένει – όχι πυρηνικά στο Ιράν, λύση μόνο μέσω διπλωματίας». Το μήνυμα; Επαγρύπνηση σε όλα τα μέτωπα.
Μοντέλο Τριαντόπουλου και για Βορίδη-Αυγενάκη
Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως μου μεταφέρθηκε από καλά πληροφορημένη πηγή, δεν σκοπεύει να μείνει θεατής σε τυχόν πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική. Αν οι «πράσινοι» τραβήξουν το χαρτί της σύστασης Επιτροπής για τους Βορίδη – Αυγενάκη, η γραμμή άμυνας είναι ήδη χαραγμένη: ακολουθείται το μοντέλο Τριαντόπουλου. Όχι μήνες και μήνες πολιτικής φθοράς με συνεδριάσεις και αντιπαραθέσεις, αλλά απευθείας παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο, ώστε να ξεκαθαρίσει γρήγορα η κατάσταση. Βέβαια, η συζήτηση έχει και μια πιο… φιλοσοφική διάσταση, καθώς κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως οι υπουργοί δεν κατηγορούνται για ίδιον όφελος, αλλά –αν υπήρξε σφάλμα– για ανοχή ή πλημμελή εποπτεία. Και στο κάτω-κάτω, λένε κάποιοι: «Τα λεφτά στους αγρότες πήγαν». Μόνο που το πρόστιμο των 392 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ το πληρώνουμε όλοι εμείς…
Η Γιάννα στον Έβρο, με αποσκευές προσφοράς
Η σιωπηλή δύναμη της Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη έκανε ξανά αισθητή την παρουσία της στον ακριτικό Έβρο, δίνοντας ουσία σε μια επίσκεψη με έντονο εθνικό και κοινωνικό φορτίο. Αφορμή, η παράδοση υπερσύγχρονου φορητού υπερηχοτομογράφου στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου – μια χειροπιαστή προσφορά της οικογένειας Αγγελοπούλου. Δεν είναι η πρώτη φορά: στηρίζει εδώ και χρόνια τον Έβρο με έργα ουσίας, όπως τα οικήματα στο Στρατόπεδο «Κνιθάκη». Η ίδια, με λόγο λιτό και ουσιαστικό, κάλεσε κι άλλους να πράξουν το ίδιο. Δίχως φανφάρες. Με απλότητα και πατριωτισμό.
Το «κόμμα Τσίπρα» που έρχεται…
Ήταν Ιούνιος του 2023 όταν ο Αλέξης Τσίπρας σκεφτόταν να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει κάτι δικό του. Τότε το δίλημμα έμεινε στα χαρτιά. Σήμερα, στήνεται μεθοδικά, πίσω από τις κουρτίνες, ένα νέο πολιτικό project με φόντο την ανοικτή πλέον ρήξη του πρώην πρωθυπουργού με την Κουμουνδούρου. Το 5ο Συνέδριο ανέδειξε το χάσμα, ενώ πολλά γνωστά στελέχη δεν έθεσαν καν υποψηφιότητα, στέλνοντας σαφές μήνυμα. Κύμα αποχωρήσεων καταγράφεται, με πρώτο τον Γιώργο Τσίπρα, ενώ η αποδυνάμωση του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» είναι ορατή.
Ο Τσίπρας, λένε οι δικοί του, θέλει να χτίσει από το μηδέν, χωρίς Πολάκη, Παππά ή Φάμελλο, με τεχνοκρατική σύνθεση και think tanks όπως το ΕΝΑ ή το Πουλαντζάς στη βάση. Το ερώτημα για τα στελέχη της αριστεράς τίθεται αμείλικτο: «με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τον Τσίπρα;» μου έλεγαν οι πηγές μου. Αν και νομίζω πως δεν θα υπάρξει καν ερώτημα. Πάντως για το ευρύτερο κομμάτι της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, το πιο σύγχρονο, έχω την αίσθηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον κο Τσίπρα.
Μύκονος: Η αυθαιρεσία έχει το όνομά της
Παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες και την ανασύσταση της Πολεοδομίας Μυκόνου το 2023, η ανομία φαίνεται να αντέχει. Το 90σελιδο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι κόλαφος: το 90% των αιτημάτων για αυτοψίες παραμένει στα συρτάρια, πρόστιμα υπολογίστηκαν με τιμές ζώνης έως και 80% χαμηλότερες, ενώ σε 16 περιπτώσεις νομιμοποιήθηκαν αυθαίρετα χωρίς έγκριση από το ΥΠΠΟ σε αρχαιολογικές ζώνες. Η διαφάνεια απουσιάζει, δεν τηρείται ούτε βασικό αρχείο, ενώ καταγράφονται και «εκπτώσεις» προστίμων χωρίς νομική βάση.
Και όμως, κανένα αδίκημα δεν καταλογίζεται: οι ελεγκτές μιλούν για «δυσλειτουργίες» λόγω υποστελέχωσης. Το αποτέλεσμα; Ατιμωρησία, νέες αυθαιρεσίες και απώλεια δημοσίων εσόδων. Στη Μύκονο, οι κανόνες της Πολιτείας είναι απλοί… διακοσμητικοί. Και το κράτος μοιάζει θεατής σε ένα παιχνίδι εκατομμυρίων.
Πώς ο Μπακογιάννης γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος του Ανδρουλάκη
Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, ωστόσο αυτήν την περίοδο, ο καλύτερος σύμμαχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο ίδιος ο Κώστας Μπακογιάννης. Η στοχευμένη αντιπολιτευτική δραστηριότητα του πρώην Δημάρχου στον Δήμο των Αθηνών, είναι η μεγαλύτερη δυσφήμιση στον Χάρη Δούκα. Η διοίκηση του Χάρη Δούκα έχει δώσει μια εξαιρετικά αρνητική εντύπωση στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στους Αθηναίους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που τον μειώνει όλο και περισσότερο στα μάτια τους, κάτι που φυσικά βολεύει πολύ τον πρόεδρο Νίκο.
Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, τα Τέμπη και η… Real Polls
Όσοι ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση θα «πληρώσει» πολιτικά τις πληγές των Τεμπών, μάλλον βιάστηκαν. Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και αυτές που έρχονται, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο άντεξε, αλλά ενισχύεται. Από την Metron Analysis στη Real Polls και από την Opinion Poll στην GPO, το κυβερνών κόμμα κερδίζει έως και τρεις μονάδες, «γράφοντας» ξανά 3 μπροστά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει μακράν ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ η εικόνα στα ερωτήματα εξωτερικής πολιτικής του χαρίζει την πρωτιά με διαφορά.
Στον αντίποδα, η Πλεύση Ελευθερίας βυθίζεται, το ΠΑΣΟΚ κινείται κάτω από το 15% και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαϋλώνεται, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στήνει νέο κόμμα. Εντυπωσιακή η πτώση Κασσελάκη, αξιοπρόσεκτη η στασιμότητα Βελόπουλου, ενώ ο Γιάνης εμφανίζεται… ως ρυθμιστής από το παράθυρο. Το Μαξίμου, πάντως, βλέπει «παράθυρο σταθερότητας».
Game changer η νέα ΑΑΔΕ – Στο χρονοντούλαπο το ΣΔΟΕ
Με αθόρυβα αλλά σταθερά βήματα, η κυβέρνηση χτίζει ένα ενιαίο, ψηφιακό και τεχνοκρατικά θωρακισμένο μηχανισμό ελέγχου, εντάσσοντας στην ΑΑΔΕ δύο νευραλγικούς οργανισμούς: το ΣΔΟΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κατάργηση του ιστορικού ΣΔΟΕ, με μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού στην ΑΑΔΕ, σηματοδοτεί την πλήρη ενοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών και τη μετάβαση σε μια νέα εποχή χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και με real time στοχεύσεις παραβατικότητας.
Το πραγματικό «χτύπημα» έρχεται και στον αγροτικό τομέα, με τη μεταφορά των ελέγχων και πληρωμών ενισχύσεων στην ΑΑΔΕ, σε ένα σύστημα που βάζει τέλος στις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και όλα αυτά με σύγχρονα εργαλεία, συνδεδεμένα πληροφοριακά συστήματα και διασταυρώσεις στοιχείων σε λίγα κλικ.
Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2025, η ΑΑΔΕ ανεβάζει στροφές με πάνω από 140.000 ελέγχους, από τον ΦΠΑ και τις γονικές παροχές, μέχρι το λαθρεμπόριο καυσίμων. Ένας κρατικός παίκτης-επιτελείο, χωρίς… εκκρεμότητες.
Ανατιμήσεις με… άρωμα Ντουμπάι
Ο πληθωρισμός ξαναχτύπησε τον Μάιο, φτάνοντας 2,47% σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ σκαρφάλωσαν ξανά. Ο καφές έφτασε στα 5,15 ευρώ, με τον Απόστολο Ραυτόπουλο να καταγγέλλει από την κάμερα του MEGA ότι «είναι φθηνότερο το καρπούζι στο Ντουμπάι».
Αυξήσεις σε σοκολάτες (+8,83%), φρούτα – λαχανικά (+7,78%), κρέατα (+6,41%), ενώ πτώση καταγράφηκε σε απορρυπαντικά και τροφές κατοικιδίων. Η Eurostat επιβεβαιώνει την πίεση: ο πληθωρισμός στην Ελλάδα 3,3%, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,9%).
Στο Μαξίμου καταγράφουν την πίεση και επεξεργάζονται νέα παρέμβαση, αλλά η κοινωνία δεν συγχωρεί εύκολα τις αυξήσεις στα βασικά. Κι όταν τα νούμερα ξεπερνούν την τσέπη, οι πολιτικές εξαγγελίες μένουν στο ράφι.
Έρχονται οι εκπτώσεις – αλλά με το… σταγονόμετρο
Στις 14 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως 31 Αυγούστου, με τους εμπόρους να ποντάρουν σε ανάσα τζίρου και τους καταναλωτές να ελπίζουν σε πραγματικές μειώσεις. Το στοίχημα αφορά κυρίως είδη ένδυσης, οικιακές συσκευές και καθημερινά προϊόντα, ενώ η πρώτη Κυριακή λειτουργίας είναι η 20ή Ιουλίου, με προτεινόμενο ωράριο 11:00–18:00.
Προσοχή όμως: οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν καθαρά την αρχική και τη μειωμένη τιμή, για να αποφεύγονται τα γνωστά… τρικ. Οι ενώσεις καταναλωτών καλούν για αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η «έκπτωση» είναι… από άλλη τιμή εκκίνησης.
Η αγορά περιμένει τον Ιούλιο. Το θέμα είναι αν έχει μείνει αγοραστική δύναμη ή μόνο βιτρίνα.
Ξαναζεσταίνεται το ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες
Μετά από μήνες στασιμότητας, η ενεργειακή σκακιέρα κινείται ξανά, καθώς προκηρύχθηκε διαγωνισμός για έρευνες υδρογονανθράκων σε τέσσερις νέες θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Πελοπόννησο, με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 12 Ιουνίου. Η Chevron είχε δείξει από τον Ιανουάριο ενδιαφέρον για τρεις περιοχές νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ η Helleniq Energy για το οικόπεδο Α2.
Ο Α. Σιάμισιης ξεκαθάρισε πως αναζητούνται συμμέτοχοι με κεφάλαια και τεχνογνωσία, καθώς μια γεώτρηση σε μεγάλα βάθη μπορεί να κοστίζει έως και 100 εκατ. δολάρια.
Την ίδια ώρα, η Κοινοπραξία με την ExxonMobil αξιολογεί νέα σεισμικά για τη νοτιοδυτική Κρήτη, με απόφαση για γεώτρηση πιθανότατα το 2026. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των ερευνών – αλλά με πολύ προσεκτικά βήματα.
Online meetings: από ανάγκη, στρατηγική επιλογή
Η πανδημία μπορεί να πέρασε, αλλά οι τηλεσυναντήσεις ήρθαν για να μείνουν. Το 52,9% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με πάνω από 10 εργαζόμενους έκανε online meetings το 2024 – αυξημένο κατά 2,9 μονάδες σε σχέση με το 2022.
Σκανδιναβοί και Βέλγοι πρωταθλητές ψηφιακής ωριμότητας, ενώ οι χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης ακολουθούν με πιο αργούς ρυθμούς. Οι μεγάλες επιχειρήσεις προηγούνται, προσφέροντας πλήρη απομακρυσμένη πρόσβαση στο προσωπικό τους, αλλά ακόμα και οι μικρές δείχνουν βελτίωση με σταθερά βήματα.
Η ψηφιακή κουλτούρα δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά δομικό στοιχείο του νέου εργασιακού μοντέλου. Και όπως φαίνεται, οι επόμενοι δείκτες ανταγωνιστικότητας θα μετριούνται όχι μόνο σε ευρώ, αλλά και σε… megabytes.