Λουκασένκο αλά Ερντογάν, Ε.Ε. αλά Μητσοτάκης

μητσοτακης

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο Ρ.Τ. Ερντογάν εργαλειοποίησε ανθρώπινες ψυχές στα σύνορα στον Έβρο, προκειμένου να εκβιάσει ΕΕ και Ελλάδα για τους δικούς του σκοπούς.

Σήμερα, βλέπουμε ακριβώς το ίδιο στα σύνορα της Πολωνίας από τον Λουκασένκο.

Αναμφισβήτητα η Ευρωπαϊκή Ένωση τα προηγούμενα χρόνια, έδωσε πολλές φορές το δικαίωμα να πιστεύουν όλοι οι γείτονές της ότι μπορούν να την εκβιάσουν, να τη στριμώξουν, να την επιβουλεύονται όπως επιθυμούν. Αυτό ήταν άλλωστε, το βασικό στοιχείο της σκέψης των ευρωσκεπτικιστών, πέραν της πολιτικής της λιτότητας που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα όμως, τα πράγματα είναι κατά τι διαφορετικά. Η ΕΕ το 2020 στον Έβρο, απέδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και επιθυμία για την επίτευξή αυτού του στόχου.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να «κατεβάσει ρολά» στα σύνορά μας με την Τουρκία, ήταν και αυτή που έλειπε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Όρμπαν, ο οποίος σήκωσε πρώτος τείχη στη μετανάστευση, το έκανε εν συνόλω, χωρίς κριτήρια, χωρίς αναστολές. Σίγουρα δεν αποτέλεσε παράδειγμα, ούτε εφαλτήριο για την Ένωση, αντιθέτως και δικαιολογημένα αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγή, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη προβλήματα στη συμμαχία.

Ο Μητσοτάκης από την άλλη πλευρά, έδωσε στην Ένωση το στοιχείο που χρειαζόταν για να «πάρει μπρος». Η φύλαξη των συνόρων και εν τέλει η φύλαξη της συμμαχίας, από κάθε μορφής τρέλα ή ανταρσία του οποιουδήποτε γείτονα, ώθησε την Ένωση να συμμετέχει και η ίδια στη φύλαξη των ελληνικών – ευρωπαϊκών συνόρων, αυτή τη φορά σωστά και ενεργά. Και το αποτέλεσμα το βλέπουμε μπροστά μας. Και μειωμένες ροές, και συνεχόμενα ψεύδη για επαναπροωθήσεις και άλλες ασυναρτησίες.

Τώρα, όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Figaro, είναι η στιγμή η ΕΕ να αντιδράσει με τον αντίστοιχο τρόπο στις τρέλες του Λουκασένκο. Είναι η ώρα η Ένωση να αποδείξει ότι έμαθε από τα λάθη της και να σταθεί επάξια στο ύψος της. Δεν πρέπει να ξεχνά, ότι η αμφισβήτηση της συμμαχίας, είναι «της μόδας», και οι λάθος κινήσεις πλέον, θα πληρώνονται ακριβά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ