Ξεκάθαρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Με απόλυτα ξεκάθαρη τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη ναυτική αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού νότια της Κρήτης, στα διεθνή ύδατα έξω από τη Λιβύη, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα αποτροπής στα κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης και στους εκμεταλλευτές της ανθρώπινης δυστυχίας.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς τις νότιες ακτές της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες και συνιστά μια επιχειρησιακή πρωτοβουλία υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, που τοποθετεί την Ελλάδα ξανά στον πυρήνα των ευρωπαϊκών στρατηγικών συζητήσεων για την ασφάλεια.
Μητσοτάκης: «Δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές»
Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, είναι περισσότερο από δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης. Σε μία περίοδο ρευστότητας και υπερέντασης στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα δεν περιορίζεται σε διπλωματικές εκκλήσεις αλλά αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην αποτροπή νέων αποσταθεροποιητικών εξελίξεων στο γεωγραφικό της περίγυρο.
Η αποστολή πολεμικών πλοίων, με αυστηρό προληπτικό προσανατολισμό και σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τη λιβυκή πλευρά, δεν είναι μια συνηθισμένη ελληνική αντίδραση: είναι ένα σαφές τετελεσμένο αποτροπής, ένα επιχειρησιακό ανάχωμα απέναντι στις μαφίες των μεταναστευτικών ροών.
Το μήνυμα είναι διπλό: προς τους διακινητές ότι δεν θα περάσουν και προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα φυλάει τα νότια σύνορα της Ένωσης όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.
Η Λιβύη ως γεωπολιτική εστία αστάθειας
Η χώρα μας παρακολουθεί στενά και με ανησυχία την αναζωπύρωση της μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη, η οποία συνδυάζεται επικίνδυνα με τις νέες εστίες έντασης στη Μέση Ανατολή και την πιθανότητα γενικευμένης ανάφλεξης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για την τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό, με στόχο την ελληνορθόδοξη κοινότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων από τα μεταβατικά καθεστώτα της περιοχής.
Στην περίπτωση της Λιβύης, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αρκείται σε ρητορική διαμαρτυρίας. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η στρατιωτική παρουσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δεν περιορίζεται σε απλή περιπολία, αλλά εντάσσεται σε σαφή στρατηγική ανάσχεσης των κυκλωμάτων που επιχειρούν να αξιοποιήσουν το χάος της βορειοαφρικανικής ακτής.
Μητσοτάκης: Στρατηγική ασφάλειας και ευρωπαϊκή ευθύνη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα της Λιβύης μετ’ επιτάσεως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, ζητώντας σαφή συμπεράσματα που να στηρίζουν τις ελληνικές πρωτοβουλίες και να ενισχύουν την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αποτροπής.
Η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, ζητά ουσιαστική ευρωπαϊκή συμμετοχή στα νότια σύνορα της ΕΕ και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της Αθήνας στον ευρωμεσογειακό διάλογο ασφάλειας.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τόνισε τη συνεπή στάση της χώρας στον τομέα των αμυντικών δαπανών, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Συμμαχίας που διατηρούν χαμηλές στρατιωτικές επενδύσεις. Η Ελλάδα, ακόμη και εν μέσω κρίσεων, παραμένει ισχυρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος, όπως κατέστησε σαφές.
Η Ελλάδα της ευθύνης και της εγρήγορσης
Την ώρα που ορισμένοι ευρωπαϊκοί παίκτες επιλέγουν τον βηματισμό της αναμονής ή της αμηχανίας, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να συνδυάζει στρατηγική ψυχραιμία με επιχειρησιακή αποφασιστικότητα. Δεν λειτουργεί με επιπολαιότητα, αλλά ούτε επιτρέπει να καθορίζουν τρίτοι την εθνική της ασφάλεια και κυριαρχία.
Η παρουσία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης δεν είναι επίδειξη ισχύος, είναι μήνυμα αποτροπής και ευθύνης. Και η απόφαση Μητσοτάκη να προστατεύσει τον εθνικό χώρο, τους πολίτες, και τη διεθνή θέση της Ελλάδας με σχέδιο, σταθερότητα και πλήρη επίγνωση του γεωπολιτικού κινδύνου, είναι ό,τι πιο ώριμο και απαραίτητο μπορούσε να γίνει αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Η χώρα δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις. Τις διαμορφώνει με ψυχραιμία, ρεαλισμό και προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον.