Κουτσούμπας: Ανησυχείτε μήπως στις εκλογές εκφραστεί η οργή του λαού και της νεολαίας

κουτσουμπας

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «κάτω από τον προσχηματικό τίτλο “Στήριξη των πληγέντων”, πιο σωστά των πληγέντων από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, στριμώχνει στο πολυνομοσχέδιο ένα σωρό άρθρα άσχετα μεταξύ τους τα οποία όμως αφορούν σοβαρά ζητήματα που πλήττουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση δεν παραλείπει να θεσμοθετήσει και ορισμένα δωράκια στο κεφάλαιο».

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επόμενη κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ με όποιους συγκυβερνήτες, μπορεί να πάρει τη σκυτάλη από την προηγούμενη και να συνεχίσει στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες υπηρετώντας πάλι τα συμφέροντα των λίγων, όπως συμβαίνει πολλά χρόνια».

«Η μόνη ανησυχία που έχετε όλοι σας είναι μη τυχόν εκφραστεί στις εκλογές μαζικά η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας όπως εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και συνεχίζει να εκφράζεται πολύμορφα για να μη συνεχιστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα, για να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες και οι πραγματικοί ένοχοι» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι τόσο στα Τέμπη όσο και στην πανδημία, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς, σε άλλες φυσικές καταστροφές «αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι ανάγκες και η προστασία της ζωής του λαού αντιμετωπίζονται ως “κόστος” γι’ αυτό και παραμερίζονται για να μην πληγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και οι λεγόμενες “αντοχές” της καπιταλιστικής οικονομίας».

Είπε ότι «προκειμένου να αποσπαστεί πάση θυσία η στήριξη και η ανοχή του λαού σε αυτή την πολιτική, επιστρατεύεται ξανά το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί ακυβερνησίας και σταθερότητας. Όμως αυτή η πολιτική είναι που μεγαλώνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στη ζωή του λαού» και πρόσθεσε ότι «στο στόχο της λεγόμενης “σταθερότητας” συναντώνται όλοι», ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και «όλος ο καυγάς γίνεται για το ποιος θα τον εκπληρώσει».

«Όλα τα υπόλοιπα κάλπικα διλήμματα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης είναι “κουβέντα να γίνεται” γιατί το ερώτημα δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει, ούτε πώς θα κυβερνήσει. Το πραγματικό και κρίσιμο ερώτημα για το λαό είναι το για ποιον και τι ακριβώς θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι οι βασικές ενότητες που περιλαμβάνονται και στα κυβερνητικά προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι «το Ταμείο Ανάκαμψης, η στρατηγική της περιβόητης “πράσινης μετάβασης” που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός, η πολιτική της “απελευθέρωσης” σε Ενέργεια, Μεταφορές, Νερό, η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που μπορούν να οδηγήσουν και σε επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ».

Σημείωσε ότι αυτές οι στρατηγικές συγκλίσεις ήταν το έδαφος για διάφορα κυβερνητικά σχήματα, με συγκυβέρνηση, τα προηγούμενα χρόνια μαζί και «με κόμματα “μιας χρήσης”, όπως το «Ποτάμι», ο ΛΑΟΣ, οι ΑΝΕΛ» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «αν τα συμφέροντα του κεφαλαίου το απαιτήσουν, θα το ξανακάνετε».

Επικαλούμενος και την πείρα της Δ. Ευρώπης, τόνισε ότι «παντού και πάντα αποδεικνύεται ότι ποτέ και πουθενά μπορεί μια αστική κυβέρνηση να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: Την υπηρέτηση δηλαδή της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου με τα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων και των λαών».

«Όπως γράφουν και τα πανό στις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Εσείς σταθερά και με όλους τους τρόπους απαντάτε “τα κέρδη τους”, εμείς απαντάμε “οι ζωές μας”. Με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε και στα ζητήματα που θέτει το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, ιδιαίτερα στο ζήτημα της στήριξης των πληγέντων. Σας λέμε λοιπόν ευθέως, πως κανένα μέτρο στήριξης των συγγενών των θυμάτων δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές σας ευθύνες για αυτή την τραγωδία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και κόστισε τη ζωή σε τόσα αθώα θύματα. Κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για να συγκαλυφτεί αυτό το έγκλημα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «έδωσαν τα ρέστα τους για να υλοποιήσουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ» ενώ «θέλουν η συζήτηση να επικεντρωθεί σε βολικά ζητήματα όπως το “βαθύ κράτος”, οι “παθογένειες”, η έλλειψη ατομικής ευθύνης και η αξιολόγηση που δεν προχώρησε. Για να μείνει στο απυρόβλητο, η στρατηγική της απελευθέρωσης των μεταφορών κατά συνέπεια και των σιδηροδρόμων που βήμα το βήμα υλοποιήσατε όλοι σας. Και φτάσαμε εδώ όπου φτάσαμε».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ για «εγκληματική πολιτική» καθώς και με το πολυνομοσχέδιο δεν καλύπτει τις κενές θέσεις εργασίας στον ΟΣΕ, ούτε δεσμεύεται για τον αριθμό και τον χρόνο των απαραίτητων, για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων και την ασφαλή εργασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προσλήψεων.

«Ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιούνται ταξίδια με ασφάλεια είναι να πάψει η ασφάλεια να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους, είτε για τον κάθε επενδυτή είτε για το κράτος. Αυτό σημαίνει να πάψει το κέρδος να αποτελεί το κριτήριο για το τι, πώς, πότε και πόσο θα αναπτυχθεί και να αντικατασταθεί από το κριτήριο της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της προστασίας της ζωής των παιδιών μας, όλων των συνανθρώπων μας. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, η ανθρώπινη ζωή θα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα» είπε.

«Στην πρόταση του ΚΚΕ, ο σιδηρόδρομος, μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, γρήγορο, ασφαλές και φθηνό μέσο μετακίνησης του λαού και μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα. Αυτό προϋποθέτει, όμως, απελευθέρωση από τις ράγες του κέρδους. Προϋποθέτει μεταφορές και υποδομές με κριτήριο την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενταγμένες στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, την κοινωνική ιδιοκτησία και τον εργατικό έλεγχο» επισήμανε.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να θεσμοθετήσει «και ορισμένα δωράκια στο κεφάλαιο τα οποία περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» και στηλίτευσε τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τον «λεγόμενο εκσυγχρονισμό της τουριστικής και ναυτιλιακής νομοθεσίας», για το Μητρώο Καλλιτεχνών, για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Καβάλας, για τα «πλωτά ναυπηγήματα», για τις ιαματικές πηγές.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ο λαός «δεν θα δώσει καμία συγχώρεση σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ» και κατέληξε:

«Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής, σε δρόμο ριζικών αλλαγών, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που θα είναι πάντα μπροστά, αγωνιστής μαζί με τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ