Η στήριξη της Τουρκίας και οι δεύτερες σκέψεις

Η στήριξη της Τουρκίας και οι δεύτερες σκέψεις

Οι πρόσφατες τραγωδίες που έζησαν Ελλάδα και Τουρκία, φαίνεται πως αποτέλεσαν το έναυσμα για πιο δημιουργικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η στήριξη δε της Τουρκίας στη χώρα μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι σίγουρα μια πολύ ιδιαίτερη κίνηση από την Άγκυρα, που πιθανότατα θα έχει και κάποιο πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον Ερντογάν. Βέβαια για να προλάβω κάποια παράλληλα συμπεράσματα, η Τουρκία έχει απόλυτη συνέπεια και συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική, οπότε δεν τίθενται θέματα αλλαγής πολιτικής αν το πρόσωπο αλλάξει.

Πάμε τώρα στα χθεσινά.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν μετά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Διάσκεψης Διεθνών Δωρητών για τις σεισμόπληκτες Συρία και Τουρκία, ότι η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Η αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών στις υποψηφιότητες που θέτουν στους Διεθνείς Οργανισμούς, συνιστά μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνομιλία τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός πως η ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο χωρών έχει αλλάξει μετά τα πρόσφατα τηλεφωνήματα συμπαράστασης για τις τραγωδίες που έζησαν.

Ο Δένδιας ευχαρίστησε εκ νέου τον Τσαβούσογλου για το τηλεφώνημα συμπαράστασης μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Έλληνα ομόλογό του, τόσο για το τηλεφώνημα μετά τους σεισμούς, όσο και για την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις Δένδια

O Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε: «Mόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακριβώς πριν από τη Διάσκεψη των Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στην οποία θα πάμε μαζί αμέσως μετά. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ, γιατί ήταν ο πρώτος υπουργός που με κάλεσε μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να μου εκφράσει τα συλλυπητήριά του, τα συλλυπητήρια του Προέδρου Ερντογάν και επίσης βοήθεια εάν χρειαστεί».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε: «Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον φυλακισμένο σε τουρκική φυλακή, τον οποίο η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του μετά την τραγωδία στα Τέμπη και το τρίτο “ευχαριστώ” που θέλω να εκφράσω στον Μεβλούτ έχει να κάνει με την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26. Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Ξανά, ήταν μεγάλη χαρά, αγαπητέ Μεβλούτ, που σε είδα και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα ξανά».

Οι δεύτερες σκέψεις

Φυσικά δεν τίθεται θέμα για το αν και κατά πόσον περνούν κάποιες δεύτερες σκέψεις από το μυαλό και το δικό μας αλλά φυσικά και της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Ναι μεν κάποιοι αυτές τις ημέρες εδώ στη χώρα μας έχουν στο πρόσωπό τους ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά, θεωρώντας ότι δικαιώνονται για την τάχα ειρηνική προσέγγιση των δύο χωρών (ΕΛΙΑΜΕΠ κλπ), αλλά στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να εφησυχάζει, ούτε να στηρίζεται στην Τουρκία και τις τάχα ειρηνικές μας σχέσεις. Δεν είναι καθόλου δύσκολο στην Τουρκία να αλλάξει στάση οποιαδήποτε στιγμή. Και μάλιστα, η δήλωση στήριξης της Τουρκίας στην Ελλάδα για το Σ.Α., είναι και παγίδα, γιατί την ώρα της ψηφοφορίας, που η Ελλάδα θα είναι άνετη ότι ψηφίζεται, εκεί μπορεί να ζητηθεί το αντάλλαγμα και να είναι βαρύ.

Προσοχή λοιπόν!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ