Η πρόταση Δραγασάκη για φόρο σε γονικές παροχές (Βίντεο)

Η πρόταση Δραγασάκη για φόρο σε γονικές παροχές (Βίντεο)

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντιδράσεις στα social media, ξέσπασαν μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Δραγασάκη, για την φορολόγηση σε γονικές παροχές και μερίσματα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου που ανέρχεται σήμερα στα 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές, καθώς και στην αύξηση του φόρου στα μερίσματα.

 

Η δήλωση Δραγασάκη

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε: «Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη αλλά είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων, οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται. Οι ανισότητες στο εισόδημα, ιδίως μετά τον πληθωρισμό, επιδεινώνονται διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων. Κι αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά. Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν, τα περισσότερα, διευρύνουν τις ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από το φόρο τη μεταβίβαση με γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών. Αυτή είναι η προτεραιότητα σε αυτήν τη χώρα; Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έφερε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να επαναφέρει τη χώρα «στις εποχές της φορολογικής εξόντωσης των πολιτών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δραγασάκη ανέφερε πως βοηθούν ώστε «να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι περιμένει τους πολίτες εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας» συμπληρώνοντας πως «Τι κι αν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιόρθωτος, ίδιος και απαράλλαχτος επιδιώκει να μας επαναφέρει στις μέρες της φορολογικής εξόντωσης που οι πολίτες βίωσαν στην περίοδο της «προοδευτικής» διακυβέρνησής του».

Για να καταλαγιάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε, ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε νέες δηλώσεις στις οποίες υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στην πρόταση φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Και πως αυτή την είχε διατυπώσει με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2022. Απέδωσε μάλιστα το θόρυβο που προκλήθηκε σε «τακτικισμούς της κυβέρνησης», ενώ… προειδοποίησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στο βωμό της προεκλογικής αναμέτρησης, θα δεχθεί και άλλες τέτοιες επιθέσεις.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ