Η κυβερνητική στρατηγική και η δεξιά πτέρυγα – Υπαρκτός ο κίνδυνος απόσχισης;

Σαμαράς - Μητσοτάκης

Η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην «Καθημερινή της Κυριακής», έθεσε άτυπες κόκκινες γραμμές στην κυβέρνηση

Κάθε εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, συνοδεύεται από έντονες πολιτικές συζητήσεις, γύρω από τα θέματα που αναδεικνύει, τις απόψεις και τις τοποθετήσεις του. Το ίδιο έγινε και μετά τη χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά, έγινε σε μία κρίσιμη πολιτική στιγμή, ξεκαθαρίζοντας πως η πραγματική αντιπολίτευση μπορεί να προκύψει μέσα από το εσωτερικό του κόμματος.

Φιλελεύθερη ατζέντα και δεξιά πτέρυγα 

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, έθεσε ως προτεραιότητα, τη θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσίας, εντός τετραετίας. Μία προαναγγελία, που ενδεχομένως θα αποτελέσει το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης. Η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας είναι ο «Ριζοσπαστικός Κοινωνικός Νεοφιλελευθερισμός». Ένας όρος που εμπεριέχει σχεδόν το σύνολο της λαϊκής δεξιάς. Η κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας είναι η δεξιά, που αποτελείται από ένα πιο συντηρητικό κοινό. Παρόλο, που έχει προσαρτήσει το φιλελεύθερο κέντρο, και μεμονωμένα στελέχη μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς, μία τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρό ρήγμα στη βάση. Η δεξιά πτέρυγα δεν θα δεχθεί μία τόσο ριζοσπαστική πρόταση, δημιουργώντας κλυδωνισμούς στο εσωτερικό.

Κίνδυνος διάσπασης;

Δεδομένης της συσπείρωσης εντός κομματικού πλαισίου, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος διάσπασης. Ωστόσο, το ρήγμα που θα δημιουργηθεί με τη δεξιά πτέρυγα, θα δημιουργήσει για πρώτη φορά αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, οξύνοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσε να καταλήξει σε απόσχιση και ίσως σε πτώση της κυβέρνησης.

Οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένας πολιτικός που ζυγίζει καταστάσεις και μετριάζει το πολιτικό κόστος. Αναμφίβολα, έχει αντιληφθεί τις δυσκολίες της θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τουλάχιστον ως προς τη βάση του κόμματος που προεδρεύει. Ενδεχομένως, εάν και εφόσον προχωρήσει  αυτό το νομοσχέδιο, τότε θα είναι προς το τέλος της τετραετίας και ανάλογα πως θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ